• C Novo mesto
  • 16:14
  • Sre, 22.09.2021

Če po cepljenju začutite stranske učinke, jih lahko ublažite tako

Človeška telesa se različno odzivajo na cepiva, nekateri imajo bolj izrazite, drugi blažje stranske učinke po cepljenju, zelo redki pa imajo hujše stranske učinke. Najpogostejši stranski učinki cepiv proti covidu-19 so bolečina, oteklina in vnetje na predelu roke, kjer ste prejeli injekcijo, utrujenost, bolečine v mišicah, vročina, glavobol ali mrazenje. Stranski učinki ponavadi izginejo v 48 urah oziroma v večini primerov prej. So znak, da se vaš imunski sistem odziva na cepivo. Spet po drugi strani pa ne pomeni, da cepivo ne deluje, če stranskih učinkov ne začutite. Kot rečeno, se človeška telesa različno odzivajo na cepiva.

Kako ublažiti stranske učinke po cepljenju?

Če ste po cepljenju začutili bolečino v roki, to pomeni, da se vaše telo odziva na cepivo. Res je, da bolečina in skelenje ni najbolj prijetno, vendar si lahko pomagate. Pripravite si hladne obkladke in jih položite na mesto vboda. V pomoč vam bo tudi, če boste takoj po cepljenju nežno premikali roko, v katero ste prejeli injekcijo. Če pretiravate z mirovanjem, lahko to namreč bolečino samo še ojača. Kljub temu pa po cepljenju vseeno pazite, da ne pretiravate s fizično aktivnostjo. Raje si privoščite kvaliteten počitek, če pa ne morete biti na miru, pa se odločite za raztezne vaje, vendar pazite, da niso preveč naporne, meditirajte, poslušajte glasbo, sprostite se.

Še posebej po drugem odmerku cepiva marsikdo začuti vročino, mrazenje, glavobol in utrujenost. Ponavadi pride do tega en dan po cepljenju. Pomembno je, da se spočijete, pijete veliko vode, uživate zdravo in uravnoteženo prehrano in se takoj po cepljenju izogibajte uživanju procesirane hrane, alkohola ali kajenju. Če imate visoko vročino ali hud glavobol, po navodilih zdravnika vzemite tableto. Poskrbite, da ste dobrega zdravja in počutja tudi na dan, ko se greste cepit. Pomembna je primerna hidracija telesa in splošno dobro počutje. Stranski učinki bi morali miniti v 48 urah, ponavadi že prej. Če v tem času ne izzvenijo, vam svetujemo, da poiščete zdravniško pomoč. Enako velja tudi v primeru, da začutite kakršnekoli druge nenavadne simptome, kot je hud kašelj, težave z dihanjem, bolečina v prsih – v tem primeru nikar ne odlašajte.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels