• C Novo mesto
  • 17:04
  • Sre, 12.06.2024

Če se vam na stranišču dogaja tole, takoj ukrepajte

Ljudje imamo različne navade, ko pride do obiskov stranišča, pa vendar so lahko nekatere navade in simptomi zaskrbljujoči in nakazujejo na to, da je v vašem telesu morda nekaj narobe. V najhujšem primeru so lahko to celo zgodnji simptomi rakavega obolenja. Če se vam spodaj našteti simptomi ponavljajo pogosto, je morda čas, da se posvetujete z zdravnikom. Bodite mirni, naj vas ne prevzame panika, vsak simptom še ne pomeni, da imate v resnici raka. Je pa pomembno, da ste pozorni in spremljate kakršnekoli nenavadne simptome ter o tem obvestite zdravnika.

Nočni obiski stranišča, šibek curek ali krvavitev

Na tisoče moških na leto zboli za rakom prostate, zato je pomembno, da ste pozorni na morebitne simptome. Gre za vrsto raka, ki napreduje počasi, simptomi se velikokrat ne pokažejo celo po več let. Dr. Jiri Kubes opozarja na simptom, ki bi moral biti znak za alarm za vsakega moškega. Če se vam večkrat zgodi, da se ponoči zbudite in začutite nujno potrebo po uriniranju, je to lahko znak, da je z vašo prostato nekaj narobe. Seveda to ne velja v primeru, da ste pred tem spili večjo količino tekočine, sploh alkohola.

Drug zaskrbljujoč simptom, ki ga urologi opažajo pri svojih pacientih, je šibek curek ob uriniranju ali pa kri, ki je prisotna v urinu ali spermi. Če opazite kaj od naštetega (ali kombinacijo več simptomov), se čimprej posvetujte s svojim zdravnikom. Možno je, da gre za kaj drugega, možno pa je tudi, da se v vas razvija rakavo obolenje.

Dobra novica, ki jo poudarjajo urologi, je ta, da je rak prostate zelo pogosto popolnoma ozdravljiv – če se le zazna v dovolj zgodnji fazi. Ravno zato je tako zelo pomembno, da spremljate svoje zdravje in morebitne simptome. Dovzetni so moški vseh starosti, predvsem pa moški, stari nad petdeset let.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels