• C Novo mesto
  • 10:07
  • Čet, 19.05.2022

Če ste covid pozitivni, nikar ne uživajte teh živil

Gibanje v naravi, zdrava prehrana in primerna hidracija so ključnega pomena za krepitev imunskega sistema in fit življenjski slog. Odkar smo preplavljeni z nešteto informacijami o koronavirusu in nenehno živimo v nekakšni napetosti, je marsikdo od nas začel prakticirati bolj zdrav način življenja. Nekoliko bolj redko pa govorimo o tem, kako si pomagati, če ugotovite, da ste kljub vsemu covid-19 pozitivni. Seveda je pomembno, da se ravnate po zdravnikovih navodilih in v primeru, da se stanje močno poslabša, takoj poiščete pomoč. Veliko pa boste naredili že s tem, da se v obdobju okuženosti izogibate spodaj naštetim živilom. Vaše stanje lahko namreč močno poslabšajo, pa še vedeli ne boste, kaj se vam je zgodilo.

Vnaprej pripravljena in procesirana hrana

Predelana hrana je znana po tem, da vsebuje ogromno soli, kar povečuje možnosti za vnetje in zakisanost telesa. To lahko povzroči neugodje in dodatne zaplete, kot je slabost in bruhanje. Izogibajte se torej slanim prigrizkom, pakiranemu kruhu, pecivu, energijskim tablicam, piščančjim medaljonom, hrenovkam, piškotom … Če ste okuženi, WHO priporoča uživanje čim bolj sveže hrane, ki je po možnosti pripravljena v domačem gospodinjstvu. Izogibajte se slani hrani in se poskusite omejiti na pet gramov zaužite soli dnevno. Ko ste bolni, telo ponavadi niti ne potrebuje velikih količin hrane. Poslušajte svoje telo in se ravnajte po občutku. Bolj od prehranjevanja je pomembno, da poskrbite za zadosten vnos tekočin v telo.

predelana hrana

Živila z nasičenimi maščobami

Nasičene maščobe zvišujejo holesterol, ta pa povečuje tveganja za srčno-žilne bolezni in možgansko kap, kar je ena izmed glavnih skrbi pri bolnikih, okuženih s koronavirusom. Priporočljivo je, da se izogibate mastni hrani in raje uživate zdrave maščobe, kot so jajca, avokado in razni oreščki (orehi, lešniki, mandlji, indijski oreščki …).

Kava

Izogibajte se tudi kavi, sladkim gaziranim pijačam, zelenemu čaju in ostalim napitkom, ki vsebujejo kofein. Kofein namreč spodbuja dehidracijo telesa in moti spanec. Ko ste bolni, pa je izjemnega pomena, da si privoščite kvaliteten spanec in se v miru spočijete. Najbolj priporočljivo je piti zadostno količino vode, najbolj primerna je mlačna oziroma topla voda. Lahko pa si privoščite tudi zeliščni čaj z medom, limono in ingverjem (seveda brez kofeina).

Alkohol

Odsvetuje se tudi uživanje alkohola, saj je ravno tako kot kofein diuretik, ki spodbuja izločanje tekočin iz telesa in povzroča dehidriranost. Čeprav imate morda občutek, da vas alkohol uspava, v resnici močno moti vaš spanec. Slabo vpliva tudi na prebavo, saj draži želodčno sluznico in s tem povzroča pekoč občutek.

Če ste kadilci, se tekom okužbe poskusite vzdržati kajenja, saj lahko v povezavi s covid-19 povzroči resne probleme z dihanjem. Še najbolj zdravo pa bi bilo, če se kajenju odpoveste enkrat za vselej.

NaDlani.si; Foto: Pexels

cvetličarna