• C Novo mesto
  • 23:52
  • Pon, 18.10.2021

Cepivo je varno tudi za nosečnice, zatrjuje stroka

Ob svetovnem dnevu varnosti pacientov so strokovnjaki na spletnem seminarju spregovorili tudi o različnih aspektih cepljenja nosečnic, doječih mater in žensk, ki načrtujejo nosečnost. Zatrjujejo, da je cepivo popolnoma varno in spodbujajo vse, da se cepijo. Za nosečnice se najbolj priporoča cepiva mRNA, Pfizer in Moderna.

Vodja porodnega oddelka v ljubljanski porodnišnici Mirjam Druškovič je dejala, da ni razlik med pogostostjo okužb med nosečnicami in ostalo populacijo, večinoma pa imajo blažje ali zmerne simptome, kar 75 % bolezen preboli asimptomatsko. V zelo redkih primerih imajo nosečnice zahteven potek bolezni, je pa zato tveganje ob hudem poteku bolezni precej večje v primerjavi z nenosečimi ženskami. Ob akutni okužbi je, sicer redko, možen tudi prenos virusa na plod.

Mirjana Vidmar Šimic s kliničnega oddelka za perinatologijo zato poudarja, da je cepljenje trenutno najboljša preventiva. Kljub temu, da nosečnice pri nas niso bile vključene v raziskave učinkovitosti in varnosti cepiv, lahko  na podlagi načina delovanja cepiv sklepamo o njihovi varnosti za nosečnice. Vidmar Šimičeva poudarja, da nobeno cepivo ne vsebuje virusa, ki bi se lahko razmnoževal in tako ne povzroča virusa. V ZDA in UK raziskave stranskih učinkov cepljenih pri nosečnicah niso odkrili razlik proti nenosečimi ženskami. Glede na trenutne podatke o cepivih, se za nosečnice najbolj priporoča cepiva Pfizer in Moderna, torej mRNA cepivi.

Časovnih okvirov, kjer bi bilo za nosečnice cepljenje bolj ali manj priporočeno, ni. Nosečnice se lahko cepijo kadarkoli med nosečnostjo, enako velja udi za doječe matere in ženske, ki načrtujejo nosečnost ali so v postopku umetne oploditve. Vidmar Šimičeva še dodaja, da ni znanstvenih dokazov, ki bi kazali na povezave med težave s plodnostjo in cepivi, niti ni mehanizma, po katerem bi cepiva povzročala neplodnost. Končna odločitev glede cepljenja pa je seveda v rokah bodoče matere.

Pripravil: NaDlani.si, foto: pexels, arhiv