• 25.94C Novo mesto
  • 10:23
  • Sre, 19.06.2019
  • Prijava

Česen – več kot le začimba

Ni veliko rastlin, ki so tako vsesplošno znane in uporabne, kot je njegovo veličanstvo česen. Ste vedeli, da so česen že tisočletja nazaj uporabljali v različne zdravilne namene? Že od pradavnine namreč velja za enega izmed najučinkovitejših naravnih zdravil za (na primer) lajšanje težav z dihanjem, prebavo in odpravljanje črevesnih zajedalcev.

Česen takoj prepoznamo po njegovem značilnem vonju, seveda pa tudi po sladkastem in pekočem okusu. Pohvali se lahko z zelo širokim spektrom delovanja, kar lahko pripišemo več kot 400 biološko aktivnim substancam, ki jih vsebuje. Med temi učinkovinami sta najpomembnejša eterično olje in alicin. Česen ima poseben vonj, kar lahko pripišemo temu, da vsebuje številne žveplove spojine, brez katerih sploh ne bi bil zdravilen. Poleg naštetih sestavin vsebuje še adenozin, aminokisline, prehranske vlaknine, rastlinsko maščobo, železo, encime, jod, kalij, kalcij, selen, fosfor, veliko vitamina B in C ter beljakovine.

Česen in njegova zgodovina

Česen

Česen sodi med čebulnice, v to skupino uvrščamo tudi čebulo, por in drobnjak. Izvira iz Azije, od koder se je razširil v južno Sredozemlje in Egipt, kjer lahko sliko česna prepoznamo na stenah priramid. Ostanke česne so našli že v pečinah izpred 10.000 let, sumerske ploščice pa so priporočale uporabo česna že 3000 let pred našim štetjem.

Naravnost interesantno je dejstvo, da so Egipčani uživali veliko česna, zaradi česar so jih imenovali smrdljivi narod. Česen je bil tako zelo cenjen, da so ga uporabljali tudi kot plačilno sredstvo. Egipčani so česen častili, saj so glinene modele česnovih gomoljev postavili tudi v grobnico Tutankamona. O česnu pa govorijo tudi stari kitajski spisi, prav tako pa so ga v pesmih omenjali že grški antični umetniki.

Česen in njegovi blagodejni učinki

Česen je bil udeležen v številnih zdravstvenih raziskavah. Tako so na primer ugotovili, da so njegove sestavine koristne za srce, saj se borijo proti povišanemu krvnemu tlaku, preprečujejo nastajanje holesterola, dvignejo raven koristnih polipeptidov in podobno. Poleg tega česen deluje tudi kot diuretik, zato spodbuja izločanje urina. Širi tudi krvne žile.

Ste vedeli, da česen znižuje previsok holesterol skoraj tako uspešno kot zdravila? Če boste pojedli že polovico česnovega stroka na dan, boste svoj holesterol znižali kar za 9 odstotkov. Strokovnjaki predvidevajo, da se z uživanjem česna zavre nastajanje holesterola v telesu, pospeši pa se tudi njegovo izločanje.

Česen deluje še na številne druge načine, med drugim zavira nastanek krvnih strdkov ter pospešuje njihovo razgradnjo. Tako pripomore k temu, da je kri bolj redka in preprečuje nastanek kapi, tromboze in bolezni srca.

Česen je tudi odličen antibiotik

Česen je brez dvoma eden izmed najučinkovitejših rastlinskih antibiotikov, saj se uspešno bori proti številnim mikroorganizmom, tako bakterijam kot virusom in glivicam. Tako odpravlja različne vrste vnetij v prsnem košu, gripo, prehlad, vnetja ušes in ustne votline ter tako naprej. Učinkovito se spopade tudi z vnetji prebavil (vnetje želodčne ali črevesne sluznice, griža), saj spodbuja nastanek dobrih mlečnokislinskih bakterij, ki skrbijo za dobro prebavo. S tem se preprečuje nastanek raznih trebušnih plinov, krčev, drisk in podobno.

Česen se lahko za svoje zdravilne učinke lahko zahvali tudi antiokidantom, ki jih vsebuje

Česen se lahko pohvali z antioksidativnimi lastnostmi, saj uničuje proste radikale, ki povzročajo poškodbe in staranje celic. Preprečuje tudi nastajanje nekaterih vrst raka.

Največjo moč ima česen, ki ga zaužijete na tešče

Česen

Že babice so trdile, da nam ne bo hudega, dokler imamo česen. Najbolje bo, da ga uživamo v surovi obliki, saj tako ohrani večino svojih koristnih snovi, poleg tega pa deluje tudi kot antibiotik. Morda je manj poznano dejstvo, da bo njegova moč še večja, če ga bomo pojedli na prazen želodec. Na ta način bo namreč uničil več bakterij.

Česen in njegova uporaba

Odstranjevanje bradavic: na bradavico položimo polovico česna ter jo prelepimo z obližem in pustimo čez noč. Postopek ponavljamo, dokler bradavica ne odpade.

Zdravljenje vnetega ušesa: prekuhajte dva česna in kapnite nekaj kapljic nastale tekočine v uho.

Lajšanje bolečin v mišicah: pojejte česen, saj sprošča mišice.

Bolečine pri revmi: na boleče mesto vtrite česen in počakajte, da bolečina mine.

Kako jesti česen, da se znebimo njegovega vonja?

Česen sodi med najpomembnejša hranila na svetu, vendar se ga marsikdo izogiba, saj noče smrdeti po njem.  V nadaljevanju vam opisujemo postopek, kako pravilno jesti česen.

V kozarec vode za 10 minut dodajte 2 do 3 nageljnove žbice. Ta čas previdno olupite manjše stroke česna – pazite, da ne poškodujete njegove površine (lupite ga z rokami). Ko se žbice napijejo vode, jih skupaj s česnom popijte tako, kot da bi vzeli tablete. Pri tem pazite na to, da boste na 1 strok česna pojedli 2 nageljnovi žbici. Ne jejte več kot 2 stroka česna na dan.

Strokovnjaki kulinarike svetujejo tudi to, da surov česen zaužijete s kakršno koli obliko maščobe, saj se bo tako zmanjšal neprijeten vonj po zaužitju česna. Tako ga lahko prelijete z olivnim oljem ali pa ga zmešate z avokadom. Po tem, ko pojeste česen, žvečite meto ali peteršilj, lahko pa popijete tudi skodelico kave.

Kaj pa otroci in česen?

Česen

Ni ravno resnična trditev, da otroci česna ne marajo, saj že dojenčki zelo radi pijejo mleko z vonjem po česnu, ki si ga je njihova mamica privoščila pri kosilu. Takšni otroci bodo kasneje brez takšnega in drugačnega upiranja razumeli, da je česen zdravilna rastlina, ki da jedem tudi odličen okus. Če otrok na okus česna še ni navajen, ga s česnom seznanjamo postopoma. Najprej v manjših količinah, uporabimo pa popolnoma nasekljanega.

Še nekaj pravil zdravega uživanja česna

Rekli smo že, da je česen najbolje zaužiti na tešče, in sicer v surovi obliki. Lahko ga tudi pretlačite, saj boste s tem vzpodbudili encimsko reakcijo, pri kateri bo nastala dragocena snov alicin, ki se lahko pohvali s številnimi zdravilnimi učinki.  Česen toplotno obdelujemo le kratek čas, saj se zdravilne snovi med kuhanjem uničijo.

Za veliko zdravja si še danes privoščite česen!

Pripravila: Monika M.

Česen – več kot le začimba
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.