• C Novo mesto
  • 21:09
  • Čet, 11.08.2022

Ciprski znanstveniki trdijo: Pojavila se je nova različica, kombinacija delte in omikrona

Strokovnjaki s Cipra navajajo, da se je pojavila nova različica covida-19, deltakron, ki je kombinacija različic delta in omikrona. »Na Cipru smo zabeležili pojav seva covida-19, ki združuje različice delta in omikrona,« je povedal biokemik Leondios Kostrikis z Univerze na Cipru in vodja Laboratorija za biotehnologijo in molekularno virusologijo. »Trenutno obstajajo omikron in delta sočasne okužbe in našli smo različico, ki je kombinacija obeh. Poimenovali smo ga deltakron,« je po poročanju Bloomberga dejal Kostrikis v intervjuju za Sigma TV v petek. Kostrikis in njegovi sodelavci trdijo, da so doslej odkrili 25 primerov okužbe s tem sevom.

Nestrinjanje strokovnjakov

»Treba še ugotoviti, ali je ta sev bolj nevaren ali nalezljiv od delte in omikrona,« je dejal biokemik in dodal, da bo to varianto najverjetneje premagal omikron, ki se že širi po svetu. Vendar se vsi kolegi ne strinjajo s strokovnjaki s Cipra, nekateri pa menijo, da gre za lažni alarm, torej za kontaminacijo vzorcev, piše RT. »Zaporedja ciprskih deltakronov, o katerih poroča več medijev, so očitno videti kot primer kontaminacije. Ne nabirajo se na filogenetskem drevesu in imajo cel amplikon omikronov v hrbtenici delte,« je včeraj na Twitterju zapisal virolog Tom Peacock.

Ciprski minister za zdravje: Deltakron nas ne bi smel skrbeti

Ciprski zdravstveni minister Michael Hadjipantela je med obiskom centra za cepljenje Spyros Kyprianou v soboto dejal, da nas ne sme skrbeti pojav te nove variante. Povedal je, da je ministrstvo seznanjeno z razvojem razmer in da za zdaj ni razloga za skrb, saj gre za kombinacijo dveh mutacij, ki že obstajata na Cipru. Dodal je, da bo več o tem povedal na tiskovni konferenci prihodnji teden in da je ponosen na ugotovitve ciprskih znanstvenikov. Znanstveniki so opazili to novo potencialno varianto v času, ko se je omikron razširil po vsem svetu. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v četrtek objavila, da so prejšnji teden na svetu zabeležili rekordnih 9,5 milijona primerov okužbe s covid-19, kar je 71 odstotkov več kot v preteklem sedemdnevnem obdobju. Vendar je treba opozoriti, da se je hkrati zmanjšalo tedensko število smrti zaradi covida.

Obiskovalci Cipra bodo morali po novem opraviti dva testa PCR na okužbo z novim koronavirusom, enega pred in drugega takoj po prihodu v državo. Test, opravljen pred prihodom, ne bo smel biti starejši od 48 ur. Tisti, ki niso bili cepljeni s poživitvenim odmerkom, bodo morali poleg tega v 72 urah po vstopu v državo opraviti še hiter antigenski test.

N. D.; Foto: Pixbay

sejmi
dolenjske lekarne