• C Novo mesto
  • 05:24
  • Ned, 03.03.2024

Driska: kako se je znebiti?

Driska je zoprna nadloga, vendar je pomembno, da ostanemo potrpežljivi, pijemo dovolj vode in sledimo učinkoviti dieti. Kaj moramo jesti in piti, če imamo drisko? Katerim živilom in razvadam se moramo na vsak način izogibati? Kaj sploh povzroči drisko? Berite dalje …

Katera živila moramo jesti, če se skušamo znebiti driske?

Banane

Banane vsebujejo veliko kalija, kar bo pomagalo vašim mišicam pri normalnem delovanju tudi med to krizo.

Avokado

Avokado vsebuje še približno dvakrat več kalija kot banana!

Naravni jabolčni sok

Ne le, da je zdrav, ampak bo pomagal tudi pri obrambi pred morebitno dehidracijo zaradi hitrega izgubljanja tekočin.

Toast

Toast je živilo, ki ne bo poslabšalo situacije, in ga lahko jeste tudi med drisko.

Katerim živilom se moramo na vsak način izogibati, če nas muči driska?

Nikakor ne smemo piti kave ali pa alkoholnih pijač, saj bo to položaj le še poslabšalo.

Med drisko boste izgubljali veliko tekočine in elektrolitov, zato je pomembno, da pijete dovolj vode. Tako boste nadomestili izgubljeno tekočino. V nasprotnem primeru se vam lahko pripeti, da postanete dehidrirani, kar je resna težava.

Kaj sploh šteje kot driska?

Driska pomeni, da morate izločati blato bolj pogosto kot sicer, in da je to precej mehko in tekoče. V blatu se lahko včasih pojavijo tudi sledi krvi.

Kdaj je driska nevarna?

V večini primerov driska mine sama od sebe v nekaj dneh. Vse, kar moramo storiti, je, pridno hoditi na stranišče, piti vodo, počivati, se izogibati hrani, ki bi lahko položaj še poslabšala in jesti ustrezna živila.

Težava nastopi, če driska ne odneha niti po nekaj dneh; v takšnem primeru to ni več normalno. Takrat nastopi čas za obisk zdravnika, ki nam bo predpisal antidiaroike – zdravila proti driski. Kadar driska traja več kot štiri tedne, govorimo o kronični driski.

Zdravnika obiščite tudi, če drisko spremlja kateri od sledečih simptomov:

1. bolečina v trebuhu;

2. vročina;

3. bruhanje;

4. krvavenje;

5. nenehna zaspanost.

Za koga je driska bolj nevarna?

Bodite posebej previdni, če driska nastopi pri otrocih ali pa starejših; za njih je driska lahko precej bolj nevarna kot za zdravo odraslo osebo. Predvsem je pomembno, da pijejo dovolj tekočin; v nasprotnem primeru lahko nastopi dehidracija. Prav tako morate obiskati zdravnika v primeru driske med nosečnostjo ali pa če imate kronično bolezen.

Kako nadomestiti izgubljene elektrolite?

Pomembno je, da zauživate živila, ki bodo nadomestila hitro izgubljene elektrolite. Ta živila so načeloma okusna, tako da ne bi smeli imeti težav z zauživanjem.

  1. Pijte kokosovo vodo.
  2. Privoščite si lubenico (lubenica je polna tekočine, tako da bo to pomagalo tudi z izgubljeno tekočino).
  3. Pojejte avokado.

Zakaj se driska sploh pojavi?

Kadar se znajdemo v neprijetnem položaju na stranišču, se pogosto vprašamo, kako smo se znašli tam. Kaj smo jedli v zadnjem dnevu ali dveh? Ali je mogoče, da smo se zastrupili s hrano?

Vzroki za drisko so lahko bodisi bakterije ali pa virusi, pa tudi paraziti, črevesne motnje ali bolezni. V nekaterih primerih je lahko driska tudi stranski učinek reakcije na določeno zdravilo ali pa reakcija na določeno hrano.

Ali driska lahko povzroči infekcijo urinarnega trakta?

Infekcije urinarnega trakta so bolj pogoste, kot si mislite, in lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov. Težava z drisko je, da je blato bolj tekoče, in tako obstaja večja možnost, da se bodo bakterije razširile tudi v urinarni trakt.

Kako se spopasti z infekcijo urinarnega trakta?

V vsakem primeru je pomembno, da pijemo dovolj vode; tako bomo bakterije odplaknili iz sistema, še preden bi se preveč namnožile. Glavna simptoma infekcije urinarnega trakta sta, da odhod na stranišče spremlja močan neprijeten občutek pekoče bolečine med uriniranjem, po drugi strani pa imamo ves čas občutek, da imamo poln mehur, tudi kadar ga nimamo. Tako nas lahko prime želja, da bi pili manj tekočine in tako zmanjšali število obiskov stranišča. To je velika napaka! V vsakem primeru moramo piti veliko tekočine, saj bomo le tako hitro odstranili bakterije iz sistema.

V veliko primerih infekcija urinarnega trakta mine sama od sebe v nekaj dneh, če le pijemo veliko tekočine. Če se to ne zgodi in infekcija postaja hujša namesto blažja, je čas, da obiščemo zdravnika, ki nam bo predpisal ustrezne antibiotike.

Ali je driska lahko posledica zastrupitve s hrano?

Ja, driska in/ali bruhanje sta lahko simptom zastrupitve s hrano. V primeru, da ste se zastrupili s hrano, ste pojedli določeno živilo ali popili pijačo, okuženo z virusom ali bakterijo. To pomeni, da mora vaše telo to škodljivo bakterijo oz. virus čimprej spraviti iz telesa.

Tudi v primeru blažje zastrupitve s hrano je pomembno, da pijemo veliko vode, saj lahko sicer zaradi hitrega izgubljanja tekočine med pospešenim izločanjem izgubimo preveč vode in postanemo dehidrirani. V primeru hujše zastrupitve s hrano je nujno, da obiščemo zdravnika.

 Blažja zastrupitev s hrano lahko mine v le nekaj urah, težja pa lahko traja tudi nekaj dni. Če opazite še druge simptome poleg samo pospešenega izločanja, npr. zamegljen vid, vročino, bolečine ali kri v izločku, je čas, da obiščete zdravnika.

Kateri hrani se morate izogibati, če imate zastrupitev s hrano?

Težava pri zastrupitvi s hrano je, da vaše telo zavrača hrano, saj se še vedno bori z virusom ali bakterijo. Zdi se vam, da ne morete pojesti ničesar, in hrana, ki jo sicer obožujete, ima čuden okus.

Poskusite z banano; ta ne bi smela razdražiti vašega želodca. Lahko pijete tudi sveže iztisnjene sadne sokove, ki bodo pomagali tudi z nadomeščanjem izgubljene tekočine. Kasneje lahko v prehrano uvedete tudi toast. V vsakem primeru se izogibajte začinjeni ali mastni hrani, prav tako pa tudi kavi, alkoholu in kajenju. Na splošno torej veljajo podobna pravila, kakršna morate upoštevati, če imate drisko na sploh.

Za koga je zastrupitev s hrano bolj nevarna?

Zastrupitev s hrano je lahko bolj nevarna za nosečnice, otroke ter starejše odrasle, pa tudi bolnike s kroničnimi zdravstvenimi stanji, npr.  sladkorno boleznijo, ali pa boleznijo jeter ali ledvic.

Salmonela

Zagotovo ste že slišali za salmonelo. Pa veste, kaj točno salmonela sploh je?

Okužba s salmonelo pomeni, da imate v svojem telesu bakterijo, ki napada črevesje. Bakterije salmonele se navadno dobro počutijo v črevesju, ne le ljudi, ampak tudi živali. Okužba s salmonelo se navadno pripeti med zauživanjem vode ali hrane.

Simpotomi salmonele – driska, vročina in bolečine v predelu trebuha – se navadno pojavijo v roku treh dni po zaužitju okuženega živila ali pijače, tako da lahko navadno precej jasno določite, katero živilo je povzročilo težave. Prav mogoče je, da boste opazili tudi druge stranske simptome: bruhanje, omotico, glavobol in bolečine v mišicah. Salmonela je lahko v določenih primerih nevarna bolezen, posebej za otroke, starejše in ljudi z oslabljenim imunskim sistemom zaradi bolezni, zato nikar ne oklevajte in ne čakajte pri iskanju profesionalne zdravniške pomoči.

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Driska: kako se je znebiti?
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.