• -0.86C Novo mesto
  • 20:45
  • Sob, 14.12.2019

Eterična olja in njihovi blagodejni učinki

Eterična olja so neverjetno darilo narave in kot taka so izboljševala že življenje naših babic in dedkov. Zadnje čase spet vse bolj pridobivajo na veljavi. Danes jih uporabljamo tako v kozmetiki, aromaterapiji kot tudi za različne religiozne obrede.

Eterično olje je najčistejša esenca narave

Eterično olje se nahaja v različnih delih rastlin. Najdemo ga v listih (evkaliptus), jagodah (brin), travah (limonska trava), cvetnih listih (vrtnica), koreninah (zdravilni gozdni koren), lupinah sadežev (pomaranče), lesu (cedra), pa tudi v smoli (kadilna bosvelija).

Eterično olje je mešanica dišečih, močno koncentriranih sestavin. Rastline ga v posebnih žlezah hranijo v obliki drobcenih kapljic. Sestavljeno je iz več kot 100 različnih molekul. Ravno te molekule pa mu dajo značilno aromo in značilne zdravilne učinke.

Največkrat ga pridobimo s parno destilacijo

To je postopek, pri katerem rastline oz. dele rastlin z eteričnim oljem v velikem bakrenem kotlu segrevamo z vodno paro. Zaradi visoke temperature žleze z eteričnim oljem popokajo. Aromatični hlapi in para se nato utekočinijo v hladilni tuljavi.

Eterično olje sivke in eterično olje čajevca

Za lajšanje različnih težav homeopati že desetletja uporabljajo eterično olje sivke, pa tudi eterično olje čajevca ne zaostaja kaj dosti. Eterično olje čajevca pridobivajo iz majhnih listov avstralske rastline. Aborigini ga že stoletja uporabljajo za lajšanje različnih težav.

Po drugi strani pa eterično olje sivke dobimo iz cvetov rastline po imenu sivka, ki uspeva v Evropi in Severni Ameriki. V homeopatiji je znano po svojem protivnetnem, antiseptičnem ter sproščujočem delovanju. Poleg tega je sestavni del številnih parfumov in drugih kozmetičnih izdelkov.

Antiseptično delovanje

Številni naravni kozmetični proizvodi, s katerimi zdravimo akne, vsebujejo eterično olje čajevca, pa tudi eterično olje sivke. Obe olji sta namreč znani po učinkovitem antiseptičnem delovanju, kar po domače pomeni, da vsebujeta kemikalije, ki zavirajo rast bakterij. Prav zaradi tega lahko preprečita različne kožne infekcije.

Tako ni čudno, da ju vsebujejo številna naravna kozmetična sredstva. Pogosto ju uporabljamo pri zdravljenju aken. Tonik si lahko pripravite tako, da 9 žlicam vode dodate nekaj kapljic obeh eteričnih olj. Prav tako si lahko pripravite serum proti aknam. Aloe vera gelu dodajte 2 kapljici eteričnega olja čajevca in 1 kapljico eteričnega olja sivke ter dobro pomešajte, nato pa nanesite na kožo.

Protiglivično delovanje

Eterično olje čajevca zavira rast glivic.  Pri glivicah na nohtih si lahko pomagate tako, da na noht namažete malo tega olja. To ponavljajte vsak dan.

Sprostitev

Številni aromaterapisti uporabljajo eterično olje sivke, saj le-ta pomirja in sprošča. Dodate ga lahko v kopel in takoj boste občutili sprostitev. Kapljico ali dve tega olja lahko naneste tudi na tilnik in s tem preprečite napetost in glavobol. Pripravite si lahko masažno olje, in sicer tako, da dvema žlicama mandljevega olja dodate 5 do 10 kapljic sivkinega eteričnega olja.

To še ni vse. Sivka vam bo pomagala, da lažje zaspite. Kanite nekaj kapljic olja na vato ter jo vstavite pod prevleko za blazino. Pomagate lahko tudi svojim bolečim nogam. Pripravite si odlično nožno kopel, ki bo sprostila mišice in pospešila cirkulacijo krvi.

Pripravila: Monika M.