• 1.53C Novo mesto
  • 19:32
  • Ned, 24.01.2021

Evropska agencija odobrila cepivo Pfizer: To je zgodovinski uspeh znanosti

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes priporočila izdajo dovoljenja za pogojno uporabo cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha proti covidu-19. »Gre za odločilen trenutek v naših prizadevanjih za dobavo varnih in učinkovitih cepiv Evropejcem,« je ob tem tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Gre za pogojno odobritev, kar pomeni, da je cepivo odobreno za osebe, starejše od 16 let, v vseh 27 državah članicah EU.

EMA naj bi družbo Pfizer zavezala k nadaljnjim raziskavam cepiv in spremljanju stanja cepljenja v Evropski uniji. Poteka tudi tiskovna konferenca, na kateri bodo potrdili informacije o odobritvi cepiv, pričakuje pa se še več informacij, kot tudi pogojev pogojev, pod katerimi je bilo cepivo odobreno …

»Zagotavljanje varnosti cepiva je bila naša prva prednostna naloga. To cepivo bodo prejeli milijoni ljudi po vsej Evropski uniji, zato je varnost cepiva tako pomembna. EMA-ji vodimo moč znanstvenih dokazov in nič drugega. Klinično preskušanje je bilo izvedeno na več kot 40.000 ljudje. Toda raziskave se pri tem ne ustavijo, zahtevali bomo dodatne podatke in raziskave,« je bilo med drugim rečeno na tiskovni konferenci EMA.

»Ni dokazov, da cepivo ne bo delovalo proti novim sevom korone. Državljanom dolgujemo preglednost, da se lahko odločijo za prejemanje cepiva na podlagi konkretnih podatkov,« so še rekli.

Čez pet dni že prvi odmerki pri nas

Ob tem ne pozabimo, da bo Slovenija skupaj z drugimi državami EU predvidoma 26. decembra prejela prve odmerke cepiva proti bolezni covid-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech, so sporočili z ministrstva za zdravje. Prejela bo 9.745 odmerkov, z njimi pa bodo najprej cepili oskrbovance v domovih za starejše in tam zaposlene ter najbolj izpostavljene zdravstvene delavce.

NaDlani.si; Foto: twitter