• C Novo mesto
  • 14:03
  • Čet, 22.02.2024

Gliste pri otrocih – kako ukrepati?

Gliste pri otrocih so zelo pogost pojav. Tveganje za gliste pri otrocih lahko zmanjšamo s točno določenimi ukrepi, predvsem z dobro higieno. Najpogostejši povzročitelji glistavosti pri otrocih so podančice, med povzročitelji pa se lahko znajdejo tudi človeške gliste in trakulje.

Jajčeca glist se lahko v telo otroka prenesejo z živili, gliste pa lahko dobi tudi od živali ali v peskovniku, kjer se igra več otrok. Gliste se v telo vnesejo preko ust v želodec in črevesje, kjer nato poteka razvoj glist od jajčeca do odrasle gliste. Gliste ponoči pridejo do zadnjika, kjer ob zadnjični odprtini izležejo jajčeca. Ta jajčeca povzročajo srbenje. Otrok se praska. pri tem pridejo jajčeca za nohte in posledično spet v usta. Tako je krog samokužbe sklenjen.

Podančice so vidne so v blatu kot 1 do 2 milimetra dolge nitke, ki se gibljejo. Človeška glista ima videz deževnika. Trakulje pa ponavadi ne opazite cele, ampak najdete v blatu njene odpadle člene, ki so veliki od 5 do 10 milimetrov.

Gliste pri otrocih spremljajo značilni simptomi

Za starše je zelo pomembno, da te simptome prepoznate in pravočasno ukrepate, še preden se stanje poslabša. Simptomi so včasih lahko precej neopazni, zato jih številni starši spregledajo.

Najpogostejši simptom, ki opozarja na gliste pri otrocih, je prav trebušna bolečina. Pri tem lahko otrok tudi izgubi apetit. Tudi če se prehranjuje normalno, lahko zaradi glist pride do hitrega izgubljanja teže. Številni otroci so lahko neprestano lačni, čeprav se ne zredijo kljub veliki količini zaužite hrane. Gliste pri otrocih se lahko odražajo tudi v obliki driske, bruhanja, slabosti, včasih pride celo do slabokrvnosti.

Zaradi nelagodja, ki ga povzročajo gliste pri otrocih, ima otrok lahko tudi težave z nočnim počitkom. Otrok je utrujen, zaspan in ima kolobarje pod očmi. Potem je tu še en pomemben simptom, to je zelo počasno in boleče uriniranje. Ker otrok lahko močno shujša, je motena tudi oskrba telesa z vsemi pomembnimi hranilnimi snovmi, zato je nujno, da se ukrepa čim prej.

Če sumite, da ima otrok težave z glistami, obvezno stopite do zdravnika. Le-ta bo otroka pregledal in mu predpisal zdravilo proti glistam. Ob jemanju zdravila je potrebno upoštevati še naslednje ukrepe:

  • Potrebna je pogosta menjava posteljnega perila, ne pozabite ga tudi prekuhati.
  • Potrebno je natančno umiti vse predmete, s katerimi je prišel v stik oboleli otrok.
  • Otroku nohte pristrizite čim bolj na kratko.
  • Poskrbite za ustrezno higieno rok po obisku stranišča, po stiku z živalmi, pred hranjenjem in tako naprej.
  • Vse sadje in zelenjavo, ki ju otrok uživa, je potrebno dobro oprati.
  • Potrebno je redno umivanje zadnjične odprtine.
  • Potrebno je uporabljati svojo brisačo.

Zakaj se pojavijo gliste pri otrocih?

Gliste pri otrocih so veliko pogostejše kot gliste pri odraslih. Največkrat se vzrok skriva v neustrezni higieni, svoje k glistavosti pa pripomore tudi to, da so otroci zelo veliko v stiku z vlažno zemljo, ki je idealno okolje za takšne ali drugačne parazite. Včasih do glistavosti pride tudi zaradi pitja okužene vode, stika z živalmi, ki imajo gliste, otroci pa se lahko glist nalezejo tudi od drugih otrok ali okuženih predmetov.

Kako diagnosticiramo gliste pri otrocih?

Če v blatu vidite gliste, potem je diagnoza brez dvoma popolnoma jasna. V nasprotnem primeru bo zdravnik naročil laboratorijsko preiskavo, ki poteka z mikroskopom. Vzorec vzamejo tako, da pritisnejo samolepilni trak na zadnjično odprtino, nato pa prilepijo na objektno stekelce.

Če se bo izkazalo, da gre zares za gliste pri otrocih, bo zdravnik predpisal zdravilo antelminitik, se pravi zdravilo proti črevesnim zajedavcem. Zdravilo je na voljo tako v obliki tablet kot tudi sirupa, zato ga lahko uporabite tudi pri majhnih otrocih.

V primeru, da zdravnik potrdi okužbo z glistami, se mora zdraviti cela družina, saj bo na takšen način okužba veliko hitreje odpravljena. Kadar gre za gliste pri otrocih, je potrebno upoštevati natančna navodila glede higiene in jemanja zdravil. Prvi odmerek zdravila bo uničil odrasle zajedavce, ne pa samih jajčic, zato je odmerek potrebno čez 14 dni ponoviti. Starši so dolžni obvestiti tudi vrtec ali šolo, saj bodo tako dodatno pripomogli k preprečitvi širjenja okužbe. Najbrž ni potrebno posebej pisati, da okužen otrok ne sodi v vrtec ali šolo, zato naj ostane doma.

Naravne rešitve, ki zmanjšajo tveganje za gliste pri otrocih

Napisali smo že, da gliste zahtevajo uživanje predpisanega zdravila, vseeno pa si lahko pomagate tudi z določenimi naravnimi pripravki. Le-te lahko uporabljate tudi v preventivne namene.

Kadar gre za gliste pri otrocih, imate na voljo več naravnih rešitev. Na prvem mestu naj omenimo pripravek iz papaje. Papaja vsebuje encim, ki prebavlja beljakovine, tako prebavi tudi gliste, pri tem pa ne poškoduje črevesja. V času zdravljenja naj bo hrana revna z beljakovinami, zato da bo encim prednostno razgrajeval prav gliste.

Gliste pri otrocih uspešno premagujejo tudi različne oblike česna. Surovi česen vsebuje aminokisline, ki vsebujejo žveplo, in so zelo učinkovite pri uničevanju glist. Česen lahko pripravite v obliki mlečnega napitka. V 1 dcl mleka primešajte 2 sveža in dobro pretlačena česnova stroka. Česen v mleku lahko tudi nekoliko prekuhate.

Ne smete pozabiti niti na korenje. Otrok naj uživa svež korenčkov sok. Kot najbrž že veste, je korenje bogato z vitaminom A, ki poskrbi za krepkejši imunski sistem in telesu pomaga, da se znebi zajedavcev. Otrok naj korenje zaužije na tešče.

Gliste pri otrocih lahko preprečite tudi s kokosom in kokosovim oljem. Otroku pri zajtrku vedno dodajte nekaj kokosa, saj bo koristen tudi v primeru, da otrok gliste že ima. Kokos bo poskrbel za okrepljen imunski sistem ter zmanjšal možnost za to, da bi do okužbe ponovno prišlo.

Pripravila: Monika M.