• 10.97C Novo mesto
  • 09:11
  • Sre, 08.04.2020

Glivice na nohtih: kaj storiti?

Glivice ne spadajo niti med živali niti med rastline, saj so poseben tip trdovratnih živih organizmov. Kje se jih lahko najlažje nalezemo? V kakšnem okolju uspevajo glivice? Kako se jih znebiti? Berite dalje …

V kakšnem okolju najbolje uspevajo glivice?

Glivice naravnost obožujejo toplo, mehko in vlažno okolje, v katerem se lahko nemoteno razmnožujejo. Prav zato jih lahko pogosto najdemo na nogah. Zelo rade imajo npr. mehko kožo med prsti, kjer se najbolj potimo. To je vroče in vlažno okolje, odlično za rast bakterij. Prav zato je tako zelo pomembno, da ves čas skrbimo za dobro higieno.

Glivice se še posebej dobro razmnožujejo v vročem poletnem času, ko tudi nosimo bolj odprte čevlje in naše noge lažje pridejo v stik z bakterijami na različnih krajih. Pa vendar jih lahko teoretično staknemo v kateremkoli letnem času.

Če se v tem trenutku borite z glivicami, je dobra novica ta, da imate pred seboj kar nekaj hladnih mesecev, v katerih svojih stopal ne boste kazali javnosti. To je čisto dovolj časa, da se med zimo znebite zoprnih glivic in se poleti v javnosti pojavite s svežimi in urejenimi stopali, v še bolj negovanem stanju, kot so bila prej!

Kako prepoznati glivično okužbo na nohtih?

Prvi znak, da je nekaj narobe in da so vaš noht napadle glivice, je barva. Vaš noht se bo na nekaterih delih obarval rumeno, včasih tudi belo ali rjavo. Obenem se bo sčasoma spremenila tudi struktura nohta, ki bo postal bolj debel, vendar boste v nekaterih primerih zapazili, da bo kljub temu postal lažje lomljiv.

Kako prepoznati glivično okužbo na koži?

Kot že rečeno, glivice obožujejo mehko in vlažno kožo med prsti na nogah. Naša stopala pogosto ves dan tičijo v čevljih, ki spodbujajo potenje, in tako koža ne diha.

Če imate glivice na koži, jih je morda na prvi pogled težje opaziti kot na nohtih. Spremembe na nohtih so namreč bolj očitne. Bodite pozorni, če vas koža začne ves čas srbeti in se brez razloga lupiti oz. luščiti.

Včasih je napad res najboljša obramba

Kako se torej znebiti glivic? Za vas smo raziskali različne možnosti borbe proti glivicam in naredili seznam nekaterih učinkovitih rešitev:

Kis

Vsi imamo radi toplo kopel na nogah, ki tudi pomaga pri mehčanju trde kože. Zmešajte kis in toplo vodo v razmerju 1:2 in pustite delovati med 15 minut do pol ure. To lahko postane sproščujoč dnevni ritual; vmes si lahko pogledate novo epizodo svoje najljubše serije, popijete skodelico čaja ali pa klepetate po telefonu. Pomembno je, da ta ritual spremenite v sproščujočo aktivnost, sicer se vam prav lahko zgodi, da se vam ga ne bo ljubilo ponavljati dnevno, in v tem primeru boste težko dosegli pričakovan učinek.

Če ne marate vsak dan namakati nog v kopeli, lahko namesto tega vsak dan na z glivicami okužene nohte polagate tudi strte stroke česna. Pustite jih delovati vsak pol ure.

Olje čajevca

Eterično olje čajevca ima antiseptične učinke. Redno ga nanašajte na z glivicami okužen noht s čisto bombažno blazinico ali palčko.

Mikrosporija

Mikrosporija je bolezen, ki prizadene živali, npr. predvsem domače mačke. To je odličen način, da se od njih nalezemo glivic. Če našo domačo žival napade mikrosporija, je nujno, da jo nemudoma peljemo k veterinarju.

To seveda ni edini način, da se nalezemo glivic; obstajajo tudi glivice, ki se prenašajo med ljudmi. Topla in vlažna okolja, npr. savne, garderobe, javni tuši in bazeni, so idealna za prenašanje glivic.

Kako se izogniti okužbi z glivicami na javnih kopalnih površinah?

Obstajajo preprosta pravila, ki jim moramo vedno slediti:

V javnih savnah, tuših, kopalnicah, telovadnicah, garderobah in bazenih nikoli ne hodimo bosi; vedno s seboj prinesimo svoje lastne plastične natikače za osebno uporabo.

Po tem, ko končamo z aktivnostjo in se stuširamo, si temeljito obrišemo celo telo, tudi noge in stopala. Nujno je, da obrišemo tudi del med nožnimi prsti, kjer se glivice najraje zadržujejo.

Kaj mora vključevati vaša dieta, če si želite zdrave nohte?

Tudi če nimate glivic, je pomembno, da skrbite za zdravje svojih nohtov. Ti so namreč zvesto zrcalo splošnega stanja vašega telesa; če ne jeste dobro, če ste dehidrirani, če vam manjka vitaminov in mineralov, se to vse pozna na zdravju vaših nohtov. Če zanje ne skrbimo prav, lahko razmeroma hitro postanejo krhki, lomljivi in polni podolgastih brazd.

Poskrbite, da bo vaša prehrana vsebovala dovolj železa, kalcija, beljakovin in vitaminov C in D; vsi ti elementi bodo okrepili vaše nohte in jih naredili zdrave in sijoče.

Splača se jesti predvsem določene vrste sadja, zelenjave in jagodičevja, ki vsebujejo veliko antioksidantov, kot npr. banane, borovnice in jagode. Antioksidanti varujejo celice v telesu pred napadom škodljivih t. i. prostih radikalov. Ti lahko v telesu povzročijo precej škode, saj lahko napadejo vse vrste celic in oslabijo živčni in imunski sistem. To vpliva tudi na nohte!

Jagode in kiviji vsebujejo precej vitamina C, ki je v telesu zaslužen za tvorjenje kolagena. Ta bo naredil vaše nohte bolj močne.

Špinača in brokoli bosta prav tako naredila vaše nohte bolj zdrave in odporne, tako da se ne bodo lomili.

Pomembno je tudi, da v svojo prehrano vključite dovolj zdravih maščob, ki jih lahko najdete v neprocesirani hrani, npr. v avokadu, hladno stiskanem deviškem bučnem in olivnem olju in različnih oreščkih in semenih.

Zelo pomembno je tudi, da niste dehidrirani in pijete dovolj vode. Le tako bodo vaši nohti ostali močni, zdravi in gladki. Obenem bodo zdravi nohti tudi rasli hitreje.

Kaj pomenijo podolgaste vdolbine v vaših nohtih?

Če ste v svojih nohtih že zapazili progaste vdolbine, je dobro, da se zavedate, da te niso povsem neškodljive. Vdolbine v nohtih pomenijo pomanjkanje magnezija, zato je pomembno, da pazite na svojo dieto in vanjo vključite več magnezija.

Mandlji: okusna in priročna rešitev za vdolbine v vaših nohtih

Kadar ste lačni med obroki in potrebujete hiter posladek za dvig energije, lahko tako začnete zobati mandlje. Ti so odličen vir magnezija, pa tudi vitamina E. Ta varuje celice pred oksidativno škodo in tako zavira proces staranja.

Obenem mandlji vsebujejo tudi veliko cinka, ki je prav tako ključen za zdravje vaših nohtov.

Dober tek!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

Glivice na nohtih: kaj storiti?
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.