• 16.08C Novo mesto
 • 08:14
 • Sob, 06.06.2020

Glivice na nohtih so trdovratna nadloga

Glivice povzročajo infekcijo, ki se največkrat dogaja na površini kože, se pravi v roženici, na nohtih, na dlakah ter na sluznicah. Poznamo različne vrste glivičnih okužb, vsem pa je skupno to, da so izjemno trdovratne in se še kako rade ponavljajo. Zdravljenje je zato obvezno. Še preden se boste lotili zdravljenja okužbe, najprej ugotovite, za katere glivice sploh gre. Zato vam toplo priporočamo obisk zdravnika.

V današnjem članku se bomo omejili predvsem na glivice na nohtih. Morda že veste, da glivice ljubijo topla, temna in vlažna področja. Tako toplota, tema in znoj v obutvi ustvarjajo idealne pogoje za razvoj te nadloge. Okužbe povzročajo dermatofiti, ki se prenašajo iz enega človeka na drugega. Zato so zelo pogoste, tako da se kar 40 % Evropejcev v svojem življenju sreča z glivicami na nohtih. Glivice so posebej pogoste pri starejših ljudeh, ljudeh, ki kadijo, imajo poškodovane nohte in tako naprej.

Glivični okužbi nohta strokovno rečemo onihomikoza. Najpogosteje glivice napadejo nohte na nogah, in sicer palca. Okužba se ponavadi prične na koncu nohta, kjer noht porumeni (lahko postane tudi bel ali potemni). Nato se okužba širi po nohtu proti korenini nohta ter tudi v globino pod nohtno ploščo. Glivice razgrajujejo keratin, saj se z njim hranijo, roževinasti del nohta pa spremeni svojo barvo in se začne luščiti. Zato bodite pozorni na spremenjeno strukturo in obliko nohta ter na to, da se noht začne ločevati od nohtne posteljice. Odebeljen noht lahko povzroča bolečino in neprijeten občutek, okužba pa se seveda lahko prenese tudi na sosednje nohte.

Kako zdravimo glivice na nohtu?

Glivice

Pozor! Če mislite, da so vaše nohte napadle glivice, čim prej obiščite zdravnika. Le-ta bo izbral ustrezno zdravljenje. Problem je namreč potrebno začeti reševati čim prej. Okuženi in derformirani nohti predstavljajo stalen vir okužbe, ki se prenaša naprej na ostale nohte, druge dele telesa in druge ljudi. Zdravljenje je dolgotrajno, načeloma traja toliko časa, da zdrav noht preraste oboleli noht.

Zdravnik vam bo lahko predpisal tinkturo za nohte ali pa lak za nohte. Takšna sredstva bodo delovala le v primeru, da glivice še niso prodrle globoko v noht. V nasprotnem primeru boste dobili tablete, ki vsebujejo antimikotike. Žal imajo tablete tudi nezaželene stranske učinke. Zdravnik se lahko odloči tudi za uporabo medicinskega laserja.

Zakaj je okužba tako trdovratna?

Ko enkrat glivice prodrejo globoko v noht, so tam zelo dobro zaščitene. Takrat razne kreme in svinčniki enostavno ne pomagajo več. Diagnoze okužbe nohta z glivicami se na oko ne da postaviti. Tudi dermatologi za postavitev diagnoze potrebujejo poseben dermatoskop, s pomočjo katerega lahko opazijo spremembe, ki so značilne za glivice. Zato je zelo pomembno, da človek, ki sumi glivice, obišče dermatologa. Le-ta bo potrdil ali ovrgel diagnozo ter seveda izbral ustrezen način zdravljenja.

Zavedati se morate, da vsak “grd” noht nikakor ni posledica okužbe, ki jo povzročajo glivice. Zelo velikokrat je vzrok takšnemu izgledu kakšna poškodba nohtov in prstov. Vse to so manjše poškodbe, kot so na primer poškodbe zaradi preozkih čevljev, premajhnih čevljev, ukvarjanja s športom in podobno. Obstajajo tudi različna dermatološka obolenja, ki lahko vodijo do zelo podobnih sprememb, kot jih povzročajo glivice.

Glivice so nadloga, ki se zelo rada ponovi. To se zgodi zaradi tega, ker bolezen ni bila pozdravljena do konca. Lahko pa pride tudi do ponovne infekcije. Slaba novica se skriva v tem, da same od sebe ne bodo nikoli izginile.

Glivice na nohtih – preventiva je ključnega pomena

Glivice

 • Glivice največkrat dobimo v javnih prostorih, kot so bazeni, savne, toplice, fitnes dvorane in podobno. V teh prostorih nikoli ne hodite bosi, ampak imejte obute ustrezne natikače.
 • Bodite previdni v primeru, da imate poškodovane nohte. Takrat manikuro in pedikuro izvajajte še posebej previdno. Nikar ne izvajajte čiščenja pod nohtom, saj se pri tem dvigne nohtna plošča, kar glivicam omogoči, da lažje vdrejo pod noht.
 • Dobro skrbite tudi za to, da bodo vaša stopala suha. Po uporabi prhe si jih vedno dobro osušite. Nosite tudi čevlje in nogavice iz lahkih materialov, v katerih bodo noge ostale suhe.
 • Če veliko močite roke, potem nosite zaščitne rokavice. Po delu si roke dobro osušite.
 • Izogibajte se kajenju in sladkorju, saj oba pospešujeta razvoj glivic.
 • Nohte vedno postrižite na kratko. Pazite tudi na to, da ne boste poškodovali obnohtne kožice, saj bodo tako glivice lažje vstopile.
 • Redno čistite pribor za pedikuro.

Glivice na nohtih in naravni pripomočki

 • Glivice na nohtih lahko poskušate odpraviti s pomočjo blage kisline. Uporabite lahko kar jabolčni kis. Zmešajte vodo in kis v razmerju 1 proti 1 ter v takšni raztopini vsak dan namakajte noge po 30 minut. Nato si noge umijte ter dobro obrišite.
 • V boju proti glivicam vam lahko pomaga eterično olje čajevca, ki deluje antiseptično. Uporabite ga tako, da nekaj kapljic vtrete v noht in kožo okoli nohtov.
 • Olje čajevca lahko zmešate s kokosovim ali oljčnim oljem, saj sta zelo hranljiva za kožo.
 • Lažja glivična okužba nohtov se lahko odpravi tudi s sodo bikarbono. Sodo zmešajte z malo vode, tako da dobite pasto. Pasti dodajte še nekaj kapljic 3-odstotnega vodikovega peroksida. Takšno pasto na nohte nanesite vsako jutro in zvečer za približno 10 minut in glivice se bodo poslovile.
 • Glivice na nohtih lahko preženete tudi s česnom. Stisnite ga v pasto ter nanesite na noht, prelepite z obližem ter pustite, da česen deluje nekaj ur. Potem stopalo dobro umijte in obrišite. Postopek ponavljajte vsak dan.
 • Na prizadet noht lahko nanesete sirotko. Sirotka vsebuje mlečno kislino, ki bo prodrla globoko v noht in tam delovala na glivice. Obkladke s sirotko si pripravite prav vsak večer.

Pripravila: Monika M.

 

 

Glivice na nohtih so trdovratna nadloga
1 od 2
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.