• C Novo mesto
  • 17:46
  • Čet, 21.09.2023

Gube

Koža na obrazu pove ogromno o ženski in prav vsaka predstavnica nežnejšega spola si želi brezhibno polt brez nadležnih vidnih črtic in črt. A žal se z leti na koži pojavljajo tudi vidne linije, ki jim pravimo gube. In čeprav lahko z določenimi postopki ublažimo proces nastajanja gub, so neizogibni del naravnega procesa staranja.

Kaj so gube?

Gube najbolj pogosto nastajajo na obrazu, vratu, na hrbtni strani rok in podobno. Ločimo površinske linije in globoke gube. Nastanejo zato, ker človeška koža z leti postaja tanjša, bolj suha, izgubi pa tudi svojo naravno elastičnost. Tako se s tem zmanjša tudi sposobnost kože, da se zaščiti pred različnimi dejavniki. Kako hitro boste dobili gube na obrazu, je v določeni meri odvisno tudi od genetskega vpliva.

Glavni vzroki za nastanek gub

Omenili smo že, da gube nastanejo zaradi različnih dejavnikov. Tu naj omenimo na primer poškodbe od sonca, kajenje, dehidracijo in določena zdravila – ti dejavniki še kako prispevajo k nastanku gub.

Gube najbolj pogosto nastajajo na obrazu, vratu, na hrbtni strani rok in podobno.

Primer:

  • S kajenjem se pospeši proces staranja. Tobak namreč vsebuje določene sestavine, ki zavirajo dotok krvi (in hranilnih snovi) do kožnih celic.
  • Ljudje s svetlejšo kožo so bolj nagnjeni k temu, da njihovo kožo poškoduje sonce, zato se na njihovi koži lahko gube pojavijo prej kot pri nekom, ki ima temnejšo polt.

Če vas zanima, kako zgodaj se bodo na vašem obrazu pojavile gube, si oglejte svoje starše. Kdaj so se pri mami ali očetu začele pojavljati prve gubice? Na ta način boste dobili odgovor, kdaj lahko gube pričakujete tudi na svoji koži.

Verjeli ali ne, tudi pričeska, ki jo nosite, lahko vpliva na nastanek gub. Določene pričeske namreč zasenčijo obraz, ki je tako zaščiten pred škodljivimi UV sončnimi žarki. Pomaga lahko tudi to, da nosite klobuk s širokimi krajci.

Tudi delo, ki ga opravljate, lahko povzroči, da se na vašem obrazu gube zarišejo prej kot bi se sicer. To pa se zgodi v primeru, da opravljate delo na terenu, kjer ste večji del dneva izpostavljeni sončni svetlobi.

Nenazadnje pa na nastanek gub vpliva tudi mimika vašega obraza.

Kje in kdaj se začnejo pojavljati gube?

Prav nič nenavadnega ni, da se ljudje sprašujejo, kdaj se jim bodo začele pojavljati prve gubice in gube. To vprašanje še posebej teži ženske. Na žalost pa je dejstvo naslednje: takrat, ko začnejo ljudje premišljevati o gubah, so nekatere od njihovih navad že naredile svoje. Zato je nujno potrebno, da za kožo skrbimo že od otroških let naprej, saj se bomo le tako uspešno borili proti gubam.

Stara se prav vsak od nas in prav vsak bo dobil tudi gube. Gube se na obrazu začnejo pojavljati že od sredine dvajsetih let. V tem času namreč prične upadati tvorba kolagena, koža pa postaja manj elastična. Vendar se gube ne pojavijo takoj, zato ponavadi takrat ne storimo ničesar, da bi nastanek gub preprečili. Z leti se potem število gub vedno bolj povečuje, obenem pa prihaja tudi do drugih težav: suhe kože, občutljive kože, rdečice, povešene kože in podobno.

Prav nič nenavadnega ni, da se ljudje sprašujejo, kdaj se jim bodo začele pojavljati prve gubice in gube.

Kako učinkovito zakriti gube?

Prvo pravilo je naslednje: manj je več. Težke podlage in pudri lahko ustvarijo nezaželen videz. Močan make up bo vaše gube samo še bolj poudaril. Izbirajte med lažjimi oblikami make up, s katerim prekrijete manjše ali malo večje napakice na koži.  Uporabite obarvano vlažilno sredstvo, in sicer samo na tistih delih obraza, kjer ga res potrebujete. Posezite po barvi, ki je nekoliko temnejša od barve vaše polti. Svetlejši odtenki bodo gube samo še bolj poudarili.

Za konec

Gubam se boste najbolj uspešno zoperstavili tako, da boste ustrezno skrbeli za svojo kožo. In to ne glede na svoja leta! Pri tem se morate zavedati, da nega kože ni samo za ženske, temveč morajo za svojo kožo pravilno skrbeti tudi moški. Poleg tega vam takrat, ko se na koži že pojavijo gube, ni potrebno povsem obupati. Še vedno lahko naredite veliko, da preprečite nastanek novih gub in gubic.

Krema za sončenje naj postane vaša najboljša prijateljica. Z njo si zaščitite obraz vedno, ko boste svoj čas preživljali na prostem. Sončni žarki lahko škodo povzročijo tudi skozi avtomobilska stekla in celo na oblačen dan. Še en dober nasvet: zvečer, preden greste spat, si vedno temeljito očistite kožo. To storite tudi zjutraj, ko se zbudite. In ne pozabite uporabljati ustrezne vlažilne kreme.

Želimo vam uspešen boj proti nezaželenim gubam!

Pripravila: Monika M.