• C Novo mesto
  • 06:06
  • Tor, 21.09.2021

Histerija glede nove mutirane različice koronavirusa, bojijo se, da je hujša od delte

Južnoafriški znanstveniki so odkrili novo različico koronavirusa z več mutacijami, a potrebno bo ugotoviti in znanstveno potrditi, ali je bolj nalezljiv oz. ali je bolj odporen proti imunosti, pridobljeni s cepljenjem ali prebolelosti. Nova različica, znana kot C.1.2, študija znanstvenikov iz Južne Afrike, ki sicer še ni bila potrjena od drugih znanstvenikov, je pokazala, da ima  stopnjo mutiranja približno 41,8 mutacije na leto, kar je dvakrat več od mutacijske stopnje katere koli druge različice, je bila odkrita maja.

Tudi že v Evropi

Doslej razširila v večino južnoafriških provinc in še v sedem držav v Evropi, Aziji in Oceaniji. Vsebuje številne mutacije, povezane z drugimi variantami s povečanim prenosom in zmanjšano občutljivostjo za nevtralizacijska protitelesa, ki se pojavljajo v različnih kombinacijah in znanstveniki še vedno niso prepričani, kako vplivajo na obnašanje virusa. Izvajajo se laboratorijski testi, da se ugotovi, v kolikšni meri lahko protitelesa nevtralizirajo to novo varianto. Južna Afrika je bila prva država, ki je odkrila to beta različico, eno od štirih, ki vse bolj povzroča skrbi strokovnjakom, se glasijo podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Beta naj bi se širila lažje kot prvotna različica koronavirusa, ki povzroča covid-19, in obstajajo dokazi, da so cepiva proti njemu manj učinkovita, zato so nekatere države omejile potovanja v in iz Južne Afrike.

Covid sodnega dne?

Richard Lessells, specialist za nalezljive bolezni in eden od avtorjev raziskave, je dejal, da pojav C.1.2. pravi, da »pandemije še ni konec in da virus še vedno išče načine, da bi jo lahko naredil bolj nalezljivo.« A Lessells tudi meni, da se ljudje na tej stopnji ne smejo preveč vznemirjati in da se bodo v pandemiji še naprej pojavljale različice z več mutacijami.

Francois Balloux, direktor Inštituta za genetiko na University College London, je medtem dejal, da ta različica, ki so ga nekateri že razglasili za “najbolj mutirano doslej”, ne kaže znakov povečane pogostosti, piše Daily Mail. Dodal je, da obstaja možnost, da je v nekaj mesecih od odkritja že izginila.

A kot navajajo mediji, so nekateri to različico sicer poimenovali covid sodnega dne (doomsday covid). Znanstveniki se namreč bojijo, da bi lahko predstavljala resne težave za cepivo proti novemu koronavirusu in da so ogroženi tudi tisti, ki so okužbo že preboleli, ker mutira tako hitro.

NaDlani.si; Foto: Pixbay