• C Novo mesto
  • 21:31
  • Sob, 04.12.2021

Hrana, ki bi se je morali izogibati v času viroz

Začetek hladnejše polovice leta je čas, ko smo vsi še bolj izpostavljeni virusom in bakterijam. Sprememba vremena pogosto vpliva na telo in oslabi imunski sistem, zaradi česar smo bolj dovzetni za razne okužbe. Prav zato je nujno, da poskrbite za svoje zdravje, uživate zdravo prehrano, se dovolj gibate in si privoščite kvaliteten spanec. Če začnemo pri zdravi prehrani, preberite, katerim živilom bi se morali izogibati v času, ko okrog nas kroži največ virusov.

Sladkor

Sladkor je lahko pravi strup za telo, saj močno poveča tveganje za razvoj različnih vrst vnetja v telesu. Verjetno boste ob najljubši čokoladi ali sladoledu resnično uživali, a verjemite, da s tem ne delate nič dobrega za svoje telo. Če si zaželite sladkega, raje posežite po sadju ali doma pripravljenih (bolj) zdravih sladicah.

Alkohol

Alkohol dehidrira in oslabi telo, zaradi česar ste lahko bolj dovzetni za razne okužbe. Da se izognete dehidraciji, poskrbite, da zaužijete dovolj tekočine. Najbolj priporočljivo je pitje vode, v hladnejših dneh pa si seveda brez slabe vesti privoščite tudi skodelico čaja ali tople juhe.

Procesirana hrana

Procesirana hrana vsebuje izjemno malo hranilnih snovi. Če uživate pretežno predelano ali predpripravljeno hrano, vaše telo nima od kod črpati kvalitetnih hranilnih snovi. Potrudite se, da je vaša prehrana čim bolj sveža, lokalna. Uživajte veliko sadja in zelenjave ter živila, ki so bogata z omega-3 maščobnimi kislinami.

Slani prigrizki

Čeprav so odlični prigrizki, zelo slabo vplivajo na imunski sistem in na prebavo. Ponavadi so preveč slani, nekateri pa vsebujejo tudi sladkor in nezdrava olja. Vse te nezdrave sestavine povečajo tveganja za razvoj vnetja v vašem telesu in padec odpornosti.

Toast

Marsikdo si za zajtrk, večerjo ali malico pripravi toast, saj ga je zelo enostavno in hitro pripraviti. Vendar toast ni najboljša izbira, svoj dan raje začnite s skledo ovsenih kosmičev, ki vas bodo napolnili z energijo, poleg tega pa na vaše telo delujejo tudi protivnetno.

Kava

Tudi kava dehidrira telo. Če se ji ne morete upreti, pa vsaj poskrbite, da čez dan zaužijete dovolj drugih tekočin.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels