• C Novo mesto
  • 06:17
  • Tor, 21.09.2021

Imate slab dan? Kako si lahko pomagate?

Življenje je sestavljeno iz številnih vzponov in padcev. Normalno je, da ne moremo vedno prekipevati od energije in dobre volje. Pridejo tudi težki dnevi, ko se počutimo povsem na tleh. Kljub temu pa lahko sami naredimo veliko, da bi se čim prej pobrali. Kako?

Ozavestimo, kaj nas teži

Pomemben korak je, da razmislimo o vzrokih našega počutja. Smo žalostni zaradi točno določenega dogodka? Če ja, potem se pogovorimo sami s sabo, poglejmo na težavo s ptičje perspektive. Razmislimo, kako bi lahko situacijo razrešili. Če se nam je zgodilo nekaj, na kar nimamo vpliva, pa enostavno sprejmimo. Pomislimo na to, da bo ta težava že čez nekaj mesecev ali celo dni precej nepomembna.

Sprehod v naravo

Narava je tista, h kateri se lahko vedno zatečemo, ko je hudo. Dovolj je, da se odmaknemo stran od ljudi in vsakodnevnih težav. Bodimo pozorni na barve, ki nas obdajajo, na zvoke, ki jih slišimo in si pustimo, da se umirimo. Velikokrat po določenem času, ki ga preživimo v naravi, naša težava takoj manjša in lažje rešljiva.

Pustimo čustvom prosto pot

Ko nam je hudo, si dovolimo izraziti bolečino. Včasih se je dobro enostavno zjokati. Zadrževanje čustev v sebi namreč zgolj podaljšuje slabo počutje. Ko se iskreno zjokamo, se na nek način očistimo in lažje lahko nadaljujemo z vsakodnevnimi opravki.

Pogovor s prijateljem

Problemi se vedno zdijo lažji, ko se nekomu zaupamo. Druga oseba nam lahko pomaga z nasvetom. Zdravilno pa je že to, da smo ubesedilo, kar nas tare. Tako lahko pogledamo na situacijo bolj z vidika cele slike in tudi sami ugotovimo, kje tiči rešitev problema. Zelo pomaga tudi pisanje dnevnika. Na tak način damo iz sebe občutke in se pomirimo.

NaDlani.si