• C Novo mesto
  • 12:04
  • Ned, 13.06.2021

Imunologi opozarjajo: Odpovejte se alkoholu, če se nameravate cepiti proti covidu

Preverite, za kako dolgo.

Ljudje, ki so prejeli cepivo proti covid, naj se nekaj dni pred in po cepljenju vzdržijo alkohola, ker lahko zmanjša imunski odziv telesa na cepivo, so opozorili britanski strokovnjaki, poroča Daily Mail. Alkohol namreč spremeni sestavo bilijonov mikroorganizmov, ki živijo v črevesju in igra pomembno vlogo pri preprečevanju invazije bakterij in virusov.

Uživanje alkohola povzroči poškodbe imunskih celic v krvi ali belih krvnih celic, vključno z limfociti, katerih temeljna vloga je zaščita telesa pred bakterijami, virusi, glivicami in zajedavci ter tujki, ki prečkajo naravne ovire kože in sluznice. Znano je, da alkohol negativno vpliva tudi na adenoviruse in lipidne delce, ki se uporabljajo kot vektorji za prenos genskega materiala virusa SARS-CoV-2.

Strokovnjaki opozarjajo

Specialist za nujno medicino, ki sodeluje z britanskim Channel 4, dr. Ronx Ikharia, da bi potrdil že znano, je izvedel eksperiment, med katerim je skupaj s sodelavci preučeval vzorce krvi pri ljudeh, ki so bili cepljeni, pred in po pitju treh kozarcev ‘prossecca’.

Imunologinja in profesorica Sheena Cruickshank z univerze v Manchestru je recimo dejala, da bi lahko zmanjšanje števila limfocitov kot posledica uživanja alkohola zmanjšalo tudi učinkovitost imunskega odziva telesa. Prof. Cruickshank je pozvala vse, ki se nameravajo cepiti proti covid-19, naj se izognejo uživanju alkohola pred in po prejemu cepiva.

»Vaš imunski sistem mora biti čim boljši glede na vašo starost in zdravstveno stanje, da se lahko dobro odzove na cepivo. Torej, ali pijete zvečer pred cepljenjem ali kmalu po prejemu cepiva, rezultat ne bo takšen, kot bi moral biti.«

Rusi podobnega mnenja

Pri odraslih limfociti predstavljajo približno 20 do 40 odstotkov celotnega števila belih krvnih celic in jih je največ v osrednjih limfnih organih, tkivu, bogatem z limfociti in različnimi drugimi celicami, in zagotavljajo mikrookoljske pogoje, potrebne za razvoj in aktivacijo limfocitov. To so vranica, tonzile in bezgavke, v katerih se začne imunski odziv našega telesa. Ruski uradniki so v začetku decembra napovedali, da po cepljenju s cepivom Sputnik po in skoraj dva meseca pred cepljenjem ni priporočljivo uživati ​​alkohola.

Britanski znanstveniki ob tem pravijo, da se je priporočljivo odpovedati alkoholu tri dni pred in po prejemu obeh odmerkov, kar je običajno velja za cepljenje na splošno.