• C Novo mesto
  • 20:27
  • Sob, 04.12.2021

Imunski sistem

Imunski sistem je zelo zapleten obrambni mehanizem našega telesa. Ščiti nas pred napadi različnih bakterij, virusov ter drugih mikroorganizmov, pa tudi pred različnimi strupi. Imunski sistem je povezan prav z vsemi sistemi v telesu.

Zima še ni rekla zadnje besede, še vedno pa nam grozijo tudi različni prehladi in viroze. Kako okrepiti svoj imunski sistem? V nadaljevanju članka vam ponujamo cel kup učinkovitih rešitev. Posezite po njih in poskrbite za dobro obrambo svojega telesa.

  1. Hidrirajte se

Posezite po vodi, zeliščnih čajih ali kombuši. Poskrbite, da bo vaše telo dobilo dovolj tekočine, ne pozabite pa tudi na minerale. Za krepak imunski sistem vam še posebej priporočamo odličen ingverjev čaj proti vnetju. S hidracijo boste poskrbeli tudi za odstranjevanje strupov iz telesa in pomagali limfnemu sistemu, da deluje pravilno.

  1. Odrecite se sladkorju

Pomanjkanje spanja, hitra, predelana hrana in stres lahko iz ravnovesja vržejo vaš sladkor v krvi, zato boste še bolj hrepeneli po njem. Prisluhnite željam telesa in ugotovite, kaj res potrebujete. Po vsej verjetnosti vaše telo potrebuje bolj hranljive obroke, zato si jih le privoščite. Za boljši imunski sistem vam svetujemo, da se sladkorju povsem odpoveste.

Za boljši imunski sistem vam svetujemo, da se sladkorju povsem odpoveste.

  1. Privoščite si dovolj spanja

Ste vedeli, da pomanjkanje spanja vrže iz ravnovesja stresne hormone, lahko pa vodi tudi do različnih vnetnih procesov v telesu? S spanjem boste na najboljši način poskrbeli za svoj dober imunski sistem. Spat pojdite dovolj zgodaj in odspite toliko ur, kot jih vaše telo potrebuje. Zjutraj se boste tako zbujali polni energije in življenjskega elana.

  1. Poskrbite za preproste in hranljive obroke

Ste si zadnje čase privoščili preveč slastnih živil, kot so kruh, sladkarije, tortice in sladoled? Ste napihnjeni, vaš želodec je preobčutljiv, imate težave s prebavo? Poskrbite za imunski sistem tako, da privoščite svojemu prebavnemu sistemu nekaj počitka. Privoščite si osnovne, polnovredne obroke, ki vam bodo dali dovolj energije in hranilnih snovi.

  1. Posezite po probiotikih

Črevesju prijazni probiotiki bodo poskrbeli za zdravo prebavo. Zavedati se morate, da je kar 80 odstotkov vašega imunskega sistema prav v prebavilih. Za boljši imunski sistem si privoščite probiotične jogurte, kislo zelje, kefir, kimči in podobno. Vaša prebava bo kar predla od zadovoljstva.

  1. Redno telovadite

S telesno aktivnostjo ne boste poskrbeli le za vitek stas, ampak tudi za zdrav imunski sistem. Čeprav se sliši še tako dolgočasno, boste zase naredili največ tako, da se boste gibali in jedli uravnoteženo prehrano. Z raziskavami so namreč dokazali, da so ljudje, ki večji del dneva presedijo, veliko bolj nagnjeni k prehladom in gripi.

  1. Jejte hrano, ki razstruplja

Za svoj imunski sistem boste odlično poskrbeli tudi tako, da si boste na krožnik naložili živila, ki odstranjujejo strupe iz telesa. Tu naj omenimo predvsem brokoli, cvetačo, ohrovt, zelje, čebulo in česen, ki podpirajo delovanje jeter. Prav nobene potrebe ni, da se odločite za veliko bolj drastično postenje s sokovi, saj je tak postopek za telo precej stresen.

  1. Redno si umivajte roke

S pogostim umivanjem rok boste ohranili svoj imunski sistem zdrav in krepak. Roke si temeljito umijte z vodo in milom. Po potrebi lahko posežete tudi po antibakterijskem sredstvu za razkuževanje rok.