• C Novo mesto
  • 05:53
  • Tor, 18.05.2021

Indijska različica koronavirusa že v Evropi, to je vse kar vemo o njem

Združeno kraljestvo je Indijo uvrstilo na rdeči seznam držav zaradi naraščajočega števila okužb v tej državi, predvsem pa zaradi zaskrbljenosti zaradi novega seva covida-19, ki se je pojavil na tem območju in se zdaj počasi začenja širiti po svetu. Tudi Francija se je zaradi nove različice koronavirusa odločila uvesti nove omejitve vstopa za potnike iz Indije, kmalu pa bodo za to državo veljale enake omejitve kot za Brazilijo, Argentino, Čile in Južno Afriko.

Indijski sev

Mutirani sev covida-19 je bil prvič ugotovljen v Indiji oktobra in se je kmalu razširil po državi. Indijsko ministrstvo za zdravje je 24. marca poročalo, da ima 15% do 20% diagnosticiranih v državi Maharashtra dve nenavadni mutaciji: E484Q in L425R. Do sedaj se je odstotek v nekaterih delih države povečal na več kot 60%, mutirani sev pa je dobil ime B.1.617. Ta različica se je kmalu razširila v več držav, vključno z Združenim kraljestvom, ZDA, Izraelom in Avstralijo.

Britanski strokovnjaki so ta sev zabeležili v vzorcih iz Združenega kraljestva februarja. Državna agencija za javno zdravje v Angliji (PHE) je prejšnji teden sporočila, da so v Angliji doslej poročali o 73 primerih seva, v ponedeljek pa je minister za zdravje Matt Hancock številko popravil na 103 okužbe. Večina okužb z novim sevom v Veliki Britaniji je povezanih s potovanjem v Indijo oz. iz nje, vendar je bilo tudi nekaj primerov lokalnega prenosa, piše The Guardian. AFP je včeraj sporočil, da so prvi primer okužbe z indijskim sevom zabeležili tudi v Belgiji.

Kako nevaren je ta sev?

PHE je prejšnji teden objavil, da je B.1.617 trenutno označen kot ‘v preiskavi’. Če se bo ta sev izkazal za najbolj nalezljivega ali bolj odpornega na naš imunski odziv, mu bodo nadeli ime ‘zaskrbljujoča različica’.

Strokovnjaki so nekoliko zaskrbljeni, ker ta različica vsebuje dve mutaciji proteina S (S – spike, konica), ki bi lahko povečala njegovo sposobnost izogibanja našemu imunskemu odzivu. Mutacija L452R lahko virusu pomaga, da se izogne ​​nekaterim protitelesom, ki nastanejo po cepljenju, medtem ko je E484Q podoben mutaciji E484K, kar omogoča, da južnoafriška varianta postane nekoliko odporna na cepiva.

Ali bodo cepiva učinkovita?

Znanstveniki verjamejo, da bodo obstoječa cepiva proti indijski različici učinkovita v smislu preprečevanja hudih bolezni in upočasnitve širjenja okužbe, ob tem piše BBC. »Za večino ljudi lahko cepiva pomenijo razliko med brez simptomov ali blagimi simptomi ali pa končanjem v bolnišnici z možnostjo smrtnega izida,« je povedal virolog Jeremy Kamil z univerze v Louisiani.

Kako zaskrbljeni so znanstveniki?

Imunolog Danny Altmann z Imperial College London je dejal, da glede na vse, kar je videl, verjame, da bo indijski sev kmalu postal ‘zaskrbljujoča različica’. Po drugi strani pa genetik Jeffrey Barrett iz inštituta Sanger meni, da indijska različica verjetno ne bo tako problematična kot druge zaskrbljujoče različice, na primer Južna Afrika ali Brazilija.

»Ta sev je v Indiji že nekaj mesecev prisoten v nizkih količinah. Pojavil se je tudi na drugih območjih in se ni razširil izjemno hitro, kar kaže, da ni tako nalezljiv kot britanski sev,« je dejal Barrett.

NaDlani.si; Foto: Pixbay