• 17.6C Novo mesto
  • 02:39
  • Pon, 17.06.2019
  • Prijava

Ingver v naši prehrani

Ingver izvira iz Indije in Kitajske. Kot pomembno zdravilo ga že dolgo uporabljajo v kitajski medicini, saj je ena izmed najstarejših začimb, ki jih človek uporablja. Naravnost oboževal ga je tudi kitajski filozof Konfucij, tako da je vsak njegov obrok moral biti začinjen prav z njim.

Ingver

Ingver je trajno zelišče, ki sodi v družino ingverjevk. Njegovo steblo je pokončno, trdno in vitko, listi pa svetleči in suličasti, na njih je opaziti izrazito osrednjo žilo. Cvetovi se lahko pohvalijo z rožnato obarvanimi venčnimi listi, preostali deli cveta pa so rumene barve. Pod zemljo se razrašča najpomembnejši del ingverja, njegova korenika, ki je debela, grčasto razvejana.

Ingver najbolj uspeva na vlažnem, toplem prostoru, kjer ni izpostavljen direktni sončni svetlobi. Zelo je občutljiv na močan veter in mraz. Ker v naravi temperatura ne sme pasti pod 2 stopinji Celzija, ga je enostavneje gojiti kar v posodah.

Ozrimo se v preteklost. V starem Rimu so ingver uporabljali tudi v lepotnih salonih. Začimba je postajala vedno bolj priljubljena, tako da so ga začeli uporabljati tudi v Angliji in na Skandinavsekm polotoku. Kasneje pa so ga začeli uporabljati po celi Evropi, tudi pri nas. Žal pa je v Sloveniji ingver še vedno premalo poznana začimba, saj zanj marsikdo ni še niti slišal.

Ingver in njegove pomembne sestavine

Zadnje čase ingver veliko uporabljajo v alternativni medicini. O njem potekajo tudi številne raziskave. Tako so ugotovili, da vsebuje mnogo hlapnih aromatičnih olj, med katerimi naj omenimo predvsem cineol, borneol, citral in felandren. Ingver in njegova zdravilnost sta odvisni prav od teh olj, poleg tega pa mu dajejo tudi značilen vonj in okus. Olje ingverja se lahko pohvali z veliko seskviterpeni, ki blažijo takšna ali drugačna vnetja, med njimi častno mesto zavzema zingiberin. Olje vsebuje tudi številne različne aldehide in monoterpene, ki delujejo na prehladni virus. Z ingverjem se lahko uprete tudi slabosti in bruhanju – za to bodo poskrbeli gingeroli.

Ingver torej vsebuje številna eterična olja, poleg tega pa še beljakovine, škrob, maščobne kisline, encime, kalij, kalcij, magnezij, železo, fosfor ter vitamin A in niacin.

Ingver

Ingver je tudi izredno močan antioksidant, ki uničuje proste radikale in jim tako preprečuje, da bi uničevali zdrave celice in povzročali staranje. Pomaga pri različnih prebavnih težavah, na primer zgagi, slabi prebavi in bruhanju, odlikuje pa ga tudi to, da preprečuje potovalno slabost. Njegovih blagodejnih učinkov pa še kar ni konec. Tako spodbuja cirkulacijo, sprošča periferno ožilje, okrepi izločanje sline ter pomaga pri vnetem grlu. Poleg tega ugodno deluje tudi na jetra in zmanjšuje nivo slabega holesterola v krvi, ima pa tudi antiseptično delovanje.

Kako kupovati ingver?

Uporabni del rastline so korenike, ki jih lahko uporabljamo sveže ali posušene. Ostrina korenik je odvisna predvsem od tega, koliko časa so bile v zemlji, ter od tega, ali uporabljamo svež ali posušen ingver. S sušenjem se namreč ostrina ingverja okrepi.

Bodite pozorni, da boste posegali po svežih ingverjevih korenikah. Pred nakupom si koreniko dobro oglejte in preverite, da ni poškodovana ali plesniva. Mora biti gladka, mesnata in napeta. Če je korenika sveža, boste v notranjosti našli rumenkasto sočno meso. Ko ingver prinesete domov, ga zavijte v vlažno krpo in ga shranite v hladilniku.

Omenili smo že, da na tržišču obstaja tudi posušen ingver, ki lepo diši po limoni. Morda pa ste ljubitelj kandiranega ingverja?

Ingver v kuhinji

Ingver sodi k številnim živilom, tako se poda ananasu, hruškam, meloni, banani ali breskvam. Lahko ga uživamo tudi poleg sladoleda. Seveda ne smemo pozabiti omeniti karija, na hitro popražene zelenjave ali ribjih jedi, vsem dobro poznana pa sta tudi ingverjev kolač in puding. Pazite le na to, da pri kuhanju ingverja ne boste pretiravali, saj boste uničili njegove dragocene sestavine, poleg tega pa bo jed tudi zelo pekoča.

Ingver in njegovi blagodejni vplivi na človeško telo

Ingver lahko uporabljamo za varovanje pred okužbami prebavil, prav tako pa si lahko z njim lajšamo težave zaradi napenjanja in trebušnih krčev. Pomaga tudi pri rani na želodcu. Ker se lahko pohvali z antiseptičnim delovanjem, pomaga pri okužbah želodca in črevesja. Poleg tega lahko z njim lajšamo tudi menstrualne težave, saj blaži in sprošča krče.

Ingver se odlično obnese proti slabosti, njegovo učinkovitost pa lahko primerjamo z zdravili za preprečitev bruhanja. Poleg tega poživlja tudi krvni obtok in preprečuje nastajanje strdkov, širi žile ter na sploh pomaga pri težavah z ožiljem. Znanstvene raziskave so dokazale, da ingver zmanjšuje vrednost slabega holesterola v krvi, zavira pa tudi oksidacijo slabega h

Ingver

olesterola.

Sestavine ingverja blažijo tudi vnetja, zato ga priporočajo pri različnih kroničnih vnetnih boleznih, kot je na primer ateroskleroza in srčne bolezni. Privoščite si lahko tudi masažo z eteričnim oljem, ki bo učinkovito pomagala pri revmatizmu in bolečinah v mišicah.

Kaj pa dihala? Tudi tu lahko ingver pomaga pri številnih težavah, saj nas varuje pred okužbami dihal. Blaži kašelj, prehlad, gripo in številne druge težave.

Kako ingver uporabljamo?

Ingver lahko uživamo v številnih različnih oblikah. Lahko ga uživate kot svežo rastlino, uporabljate kot začimbo v sadnih solatah in različnih kolačih. Prav tako lahko posežete po njegovi posušeni obliki. Iz njega lahko pripravljate različne vrste napitkov, med njimi naj omenimo čaj, pivo, vino, kavo in podobno.

V primeru revmatičnih obolenj si lahko privoščite masažo z eteričnim oljem ingverja. Eterično olje lahko tudi uživate z malo medu in sladkorja. Priskrbite si lahko tudi kandiran ingver. Ingver lahko praktično uživate vsak dan. Bodite pozorni le na to, koliko ga boste zaužili, saj lahko večje količine povzročijo tudi različne nezaželene stranske učinke.

Pripravila: Monika M.

Ingver v naši prehrani
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.