• 9.6C Novo mesto
 • 05:23
 • Tor, 29.09.2020

Ingverjev čaj: za boljše zdravje in dobro počutje

Ingver v mediteranski kuhinji uporabljamo predvsem kot eksotično začimbo v obliki prahu, vendar ima ta rastlina še veliko drugih možnosti uporabe. V Indiji ga že stoletja tradicionalno uporabljajo kot obvezno sestavino mnogih čajev, saj ima številne zdravilne lastnosti. Eden izmed najboljših in tudi okusnih načinov za izkoriščanje njegovih blagodejnih učinkov je priprava inverjevega čaja. 

Kaj sploh je ingver in v katerih oblikah ga lahko uporabljamo?

Ingver je stara začimba, ki izvira iz Kitajske; že Konfucij je govoril o njenih zdravilnih učinkih na človeško telo. Danes je vključena v mnoge azijske recepte, v katerih se uporablja njegova korenina; ta je lahko bodisi sveža, posušena ali v prahu, uporablja pa se tudi za pripravo olja. Včasih lahko najdemo ingver tudi v kozmetičnih produktih, ne samo v kulinariki.

Zakaj se splača vključiti ingver v svojo prehrano

Zelo znana lastnost ingverja je, da pomaga pri odganjanju prehlada; čeprav v tem trenutku to še ni aktualna težava, se to koristno lastnost začimbe splača zapomniti za mrzle jesenske in zimske dni. Pa vendar ima ingver tudi mnoge druge koristne učinke:

 1. znižuje raven LDL holesterola, povezanega z nastankom srčno-žilnih bolezni;
 2. znižuje raven sladkorja v krvi in preprečuje njeno zgoščevanje, ki lahko vodi do nastanka strdkov;
 3. deluje protivnetno in blaži različne tipe bolečin v telesu, na primer v mišicah in sklepih. Zaradi te lastnosti je zelo primeren za ljudi, ki trpijo za artritisom.

Druge manj znane dobre lastnosti ingverja, ki lahko pozitivno vplivajo na naše počutje

Tudi če nimate nobenih težav z zdravjem, se splača vključiti ingver kot redno sestavino v svojo prehrano, saj izboljšuje delovanje možganov. Poslužite pa se ga lahko tudi, kadar imate težave z zaprtjem: zaradi pospeševanja prebrave je ingverjev čaj ključna sestavina mnogih dietnih programov. Če se bojite prehlada, se splača pripraviti ingverjev čaj z limono, saj obe sestavini delujeta protivnetno.

Ingver pomaga tudi pri morski bolezni, migrenah in slabosti, povezani z letenjem. Ublažuje bolezenske simptome, kot so povišana telesna temperatura, glavobol, vrtoglavica in bruhanje.

In čisto na koncu, če vas vsi zgoraj našteti dobrodejni učinki še niso prepričali: menda deluje tudi kot afrodiziak.

Ingver namesto kave

Ker na organizem deluje stimulativno, se vam ga splača užiti v večjih količinah, kadar se počutite bolj utrujene in želite spodbuditi delovanje možganov – na primer med izpitnim obdobjem ali stresnim časom v službi. Raje ga ne uživajte tik pred odhodom v posteljo, saj se lahko zgodi, da boste imeli težave s spanjem – tako kot če bi popili skodelico kave.

Kako pripraviti ingverjev čaj

Priprava ingverjevega čaja je pravzaprav zelo preprosta, vendar bo zahtevala več časa kot priprava vašega klasičnega čaja iz kamilic. Potrebovali boste ingverjevo korenino, nožek za lupljenje krompirja ter manjši lonec.

 1. korak: vzemite lonec in vanj odmerite toliko skodelic vode, kolikor čaja želite pripraviti. Postavite na štedilnik in pustite, da voda zavre.
 2. korak: medtem, ko se voda greje, vzemite ingverjevo korenino in jo z nožkom za lupljenje krompirja previdno olupite. Pazite, da boste pri tem odstranili vso lupino, tako da bo vidna samo bela notranjost. Ker želite obenem ohraniti čim več same korenine, kolikor je le mogoče, si za ta del postopka raje vzemite čas.
 3. korak: narežite belo korenino na manjše kolobarje in dodajte v vodo, ki mora na tej točki že vreti. Bodite previdni, da se pri tem ne opečete. Če želite, lahko postopek tudi obrnete, da bo bolj praktičen, vendar bo priprava tako vzela več časa: najprej dodajte narezano ingverjevo korenino v vodo, nato prelijte z vodo in pustite, da tekočina zavre.
 4. korak: pustite, da voda vre vsaj petnajst minut, vendar je še bolje, če vre dvakrat dlje, torej trideset minut ali pa še malo. Dlje kot čaj vre, boljši bodo njegovi učinki.
 5. korak: čaj je pripravljen, ko ima tekočina rahel rumenkast odtenek. Popijte tako toplega, kot le lahko, vendar se pri pitju nikar ne poparite.

Ingverjev čaj z limono proti zaprtju

Če imate težave s prebavo, si lahko pripravite ta odličen čaj iz naravnih sestavin, oslajen z medom.

Za pripravo boste potrebovali eno limono, čajni filter, strgalnik, ingverjevo korenino in med po svoji izbiri.

Priprava:

 1. korak: vzemite srednjo veliko posodo in v njej segrejte vodo.
 2. korak: medtem ko se voda greje, vzemite ingverjevo korenino in jo nastrgajte na drobno; ena čajna žlička za vsako skodelico čaja, ki jo pripravljate. Postavite čajni filter na skodelico in vanj položite nastrgani ingver.
 3. korak: prerežite limono na pol in iztisnite sok nad čajnim filtrom, tako da se bodo semena ujela vanj.
 4. korak: prelijte z vodo, ki se je medtem segrela do vretja.
 5. korak: dodajte med po svojem okusu; če imate radi bolj sladek okus, dodajte čajno žličko več, sicer pa ni treba dodati veliko. Temeljito premešajte.
 6. korak: pustite nekaj minut, da se čaj ohladi, sestavine pa spustijo svoj okus v vročo vodo.

Sveža poletna sadna solata z ingverjem

Poleti, ko si morda ne želite ves čas piti vročih čajev, ne glede na to, kako zdravi so, se vam morda splača ingver bolj pogosto dodati drugim jedem, na primer sadnim solatam. Spodaj opisana krepčilna sadna solata bo poskrbela za dobro dozo vitaminov in lahko služi tako kot svež samostojen obrok ali pa sladica.

Za solato za dve osebi potrebujete: 

2 zreli jabolki, 2 hruški, 1 zrelo banano, četrt kg borovnic ali jagod, 1 limono, med po izbiri in ingver v prahu.

Priprava

 1. korak: operite jabolki, hruški in borovnice oz. jagode.
 2. korak: narežite jabolki in hruški na enakomerne manjše kose.
 3. korak: olupite banano in jo nasekljajte na tanjše kolobarje.
 4. korak: pokapajte s sokom ene limone in pazite, da pri tem v solato ne vmešate semen.
 5. korak: dodajte krepko jedilno žlico medu po izbiri in posujte s ščepcem ingverjevega prahu. Premešajte vse sestavine v skledi.

Za kaj vse se še uporablja ingver

Ingver je sestavina mnogih sladic in pečenih dobrot, npr. prazničnih piškotov, prav tako pa se ga pogosto uporablja pri izdelavi različnih sadnih kompotov. V ZDA je zelo priljubljeno t. i. ingverjevo pivo, ki ne vsebuje alkohola in je tako odličen nadomestek za manj zdravo navadno alkoholno pivo.

Ingver lahko najdemo tudi v nekaterih ustnih vodicah in bonbonih, ki zmanjšujejo pojavljanje slabega daha.

Ko se boste nekoliko navadili na redno uporabo ingverja v svoji kuhinji, boste sami ugotovili, katerim receptom bi se splačalo dodati to začimbo; morda boste tako prenovili kakšno staro družinsko sladico ali pa izumili svojo novo najljubšo jed.

V uredništvu vam želimo veliko užitkov pri preizkušanju novih receptov!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Ingverjev čaj: za boljše zdravje in dobro počutje
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.