• C Novo mesto
  • 16:34
  • Čet, 11.08.2022

Je pitje vode z limono na tešče res zdravo za telo? Ženska je poskusila, ima odgovor

Verjetno ni dvoma, da je limona dobra za zdravje, vendar se poraja vprašanje ali vsakodnevno pitje vode z limone res vsebuje resnične koristi za naše telo? Gianluca Russo se je te trditve odločila preveriti v praksi in sprejela izziv – pitje vode z limono na tešče za en teden.

Kakšni so bili rezultati?

Verjetno ste že brali o številnih zdravilnih lastnostih limone, ki se je omenjena tudi kot naravni antibiotik, verjetno so vam poudarjali njene koristi za dvig imunskega sistema, da je naravni antiseptik ter da pomaga pri lajšanju bolečin v žrelu in pri menstrualnih krčih. Po mnenju nekaterih voda z limono pomaga tudi v boju proti mladostnim aknam. Omenjena gospa je en teden zjutraj na tešče pila 2,5 dcl vode s polovico iztisnjene limone, in že ob koncu tedenskega izziva opazila, da je njena koža čistejša in svetlejša. »Nekateri recepti, ki sem jih našla, pravijo, da bi morala biti voda topla, vendar mi je bilo iskreno povedani slabo, zato sem se odločil za bolj svežo varianto in na svoje presenečenje sem hitro videla rezultate. Obraz se mi je očistil mozoljev, tudi manjših temnih pigmentacijskih lis. Moja koža je bila skoraj brezhibna: brez vnetja ali odvečnega sebuma in brez novih temnih madežev. Poleg tega je postala veliko mehkejša na otip in veliko svetlejša,« piše Russo za Insider. Mimogrede, voda z limono je eden od načinov, da dobite potrebno količino vitamina C in povečate hidracijo.

 

Ker je nekaj dni po koncu izziva je prišlo razočaranje, saj se je del aken začel vračati, zato je gospa prepričana, da jo je limona zaščitila pred vnetjem. »Poleg tega je limonina voda pomagala tudi pri zdravju ustne votline, bila sem manj napihnjena,« je zapisala Russo v podporo raziskavam, ki pravijo, da lahko limonina voda deluje tudi kot naravni diuretik. »Moja polt se je izboljšala, dih mi je bil osvežen in prebava uravnotežena, vendar pa nisem opazila nobenih drugih koristi za zdravje,« dodaja, zavedajoč se, da je teden izziva prekratko obdobje. »Kljub temu sem imela en negativen učinek pitja vode z limono; vsak dan sem bila žejna in če te žeje nisem potešila, mi je v ustih ostal čuden okus,« je dodala Russo in sklenila, da bo vsekakor razmislila da voda z limono postane njena stalna vsakodnevna praksa.

N. D.; Foto: Pixbay

kobra