• -1.58C Novo mesto
  • 21:58
  • Tor, 24.11.2020

Jurij Zrnec prebolel koronavirus: “To je prava mora, groza!”

Naš največji klinični center, UKC Ljubljana, je na svoje družbenem omrežju delil čustven zapis enega najbolj priljubljenih in cenjenih slovenskih igralcev Jurija Zrneca, ki je že pred časom razkril, da je prebolel okužbo z novim koronavirusom.

“Ko sem izvedel za okužbo, je bila zame to prava mora, groza!”

Tako začenja svojo pripoved o prebolevanju koronavirusa, priljubljeni igralec, ki je spregovoril tudi za UKCLJ. In ker je Zrnec zaradi predhodnih zdravstvenih težav spadal v rizično skupino bolnikov, so ga zdravniki spremljali na daljavo, prek sistema telemetrije.

K sreči je covid-19 prebolel brez zapletov, a je nekaj časa trajalo, da se je 42-letni Zrnec vrnil v običajno kondicijo, ki jo je pred okužbo vzdrževal tudi na fitnesu. A prav tam, se je izkazalo, je bil virus bolj “fit” od vseh varnostnih ukrepov, razkriva Zrnec in pozval: “Pamet v – razkužene – roke, nadenimo si maske in stopimo korak nazaj!”

KAKO JE PRI VAS POTEKALA BOLEZEN IN KAKO SE POČUTITE ZDAJ?

Bolezen je k sreči potekala presenetljivo “v redu”: brez visoke vročine, brez kakšnih hudih znakov, če odmislim izgubo vonja. Težje se je bilo vrniti na delo, v gledališče, kjer je lahko precej naporno, saj zahteva 100-odstotnega človeka!

Tam sem čutil, morda še zmeraj, precej upada v svoji kondiciji in nekakšen strah. Trenutno sem bolje, počasi se vračam v prejšnje stanje.

VAŠE ZDRAVSTVENO STANJE SO ZARADI PREJŠNJIH OBOLENJ POZORNO SPREMLJALI NA DALJAVO …

Telemetrija je krasna stvar, način! Če je le možna. V mojem primeru sem bil sam svoj zdravnik (smeh) in bil s tem, na nek način, vključen v zdravljenje.

ALI VESTE, KJE STE SE OKUŽILI?

Pred kratkim sem izvedel in zdaj lahko trdim z gotovostjo: na fitnesu (v tistem tednu je tam zbolelo 5 ljudi)! Naj pa poudarim, da so res vestno skrbeli za čistočo, razkuževanje … ampak je bil virus bolj “fit”.

KAKO STE SE POČUTILI, KO STE IZVEDELI ZA POZITIVEN BRIS? JE ZBOLEL ŠE KDO IZ VAŠEGA KROGA BLIŽNJIH IN PRIJATELJEV?

Ko sem izvedel za okužbo, je bila zame to prava mora, groza! Najprej sem pomislil, koga vse sem okužil naprej, morda celo življenjsko ogrozil (starša, drugi šibkejši člani razširjene družine!)

Prijatelj je moral celo odpovedati poroko! Če se malo pohecam, sem ga na nek način “rešil”, mu dal čas za ponoven razmislek (smeh). A k sreči ni zbolel, od ogromno možnih kandidatov, nihče!

KAKO STE PREŽIVLJALI ČAS SAMOIZOLACIJE?

Čas sem preživljal v izpopolnjevanju svojih kuharskih veščin in ob neštetih pogovorih, klicih. Ampak ni bilo tako težko, ker sem bil, kar se tiče počutja, v redu.

Je bilo pa kot božični večer, ko sem lahko nesel ven smeti ven v “divjino”, pred blok (smeh).

KAJ SPOROČATE DVOMLJIVCEM IN TUDI OSTALIM?

Virus je in to je dejstvo! Dejstvo je tudi, da o vsem skupaj še vedno ne vemo veliko! Številke kažejo svoje. Kako, kaj in zakaj? Na vse odgovore bomo morali še malo počakati, kaj šele na cepivo.

(PRIČEVANJE) Jurij Zrnec prebolel covid-19: "Ko sem izvedel za okužbo, je bila zame to prava mora, groza!"Priljubljeni…

Objavil/a UKC Ljubljana dne Četrtek, 22. oktober 2020

 

Pripravila: BB., za NaDlani.si, foto: Foto: Facebook UKC Ljubljana