• C Novo mesto
  • 16:04
  • Sre, 22.09.2021

Kaj barva urina pove o vašem zdravju?

Marsikdo ne posveča dovolj pozornosti barvi svojega urina, ki lahko pove ogromno o vašem zdravju. Preden spustite vodo na stranišču, vsaj ošvrknite barvo urina, da boste vedeli, kakšno sporočilo vam pošilja vaše telo. Čeprav bo marsikdo presenečen, se urin pojavlja v ogromno barvnih odtenkov, ki jih lahko povzroči več dejavnikov: zdravstveno stanje, prehrana, zdravila, količina zaužitih tekočin …Kakšne barve je vaš urin in kaj to pomeni?

Prozorna

Če je vaš urin prozorne barve, to pomeni, da pijete ogromno vode. Čeprav se redko zgodi, da nekdo pije preveč vode, vam priporočamo, da v primeru, da je vaš urin konstantno prozorne barve, nekoliko zmanjšate vnos vode v telo. Če boste to storili, si boste najbrž prihranili tako zelo pogoste obiske stranišča.

Bledo rumena ali zlata barva

To je barva, ki nakazuje na to, da je vaš urin normalen in zdrav. Pomembno je, da spremljate običajno barvo svojega urina, tako da boste v primeru, da gre kaj narobe, znali to takoj prepoznati.

Svetlo rumena

Svetlo rumen urin je popolnoma neškodljiv. V primeru, da opazite bolj živo barvo, utegne to pomeniti, da uživate nekoliko preveč vitaminov, kot jih v resnici potrebuje vaše telo. Posvetujte se s svojim osebnim zdravnikom, katerih vitaminov morda ne potrebujete toliko.

Rjava

Rjav urin je znak za alarm. Ponavadi pomeni, da ste hudo dehidrirani, pojavi pa se tudi pri nekaterih bolezenskih stanjih, kot je bolezen jeter. V redkih primerih lahko rjavo obarvanost povzroči tudi uživanje velikih količin fižola ali rabarbare. Lahko pa se kaže tudi kot stranski učinek nekaterih zdravil.

Roza ali rdeča

Obstaja več odtenkov roza ali rdečega urina, ki ponavadi opozarja na močno vnetje mehurja in sečil, bolezni ledvic ali težave s prostato. V nekaterih primerih je lahko tudi simptom raka. Če začutite katerekoli druge simptome, se takoj posvetujte z zdravnikom. V mislih pa imejte, da se lahko urin obarva svetlo rdeče ali roza tudi v redkih primerih, ko zaužijete veliko borovnic ali rdeče pese.

Oranžna

Če je vaš urin oranžne barve, ste verjetno zelo dehidrirani in nujno potrebujete vodo. Nakazuje lahko tudi na težave z jetri ali žolčem, prav tako je lahko oranžen urin posledica jemanja številnih zdravil (npr. za zdravljenje tuberkuloze ali zdravila za kemoterapijo). Redkim posameznikom se zgodi, da oranžen urin opazijo po intenzivnem uživanju korenja.

Zelena ali modra

Zelena in modra barva nista pogosti barvi urina. Povzroči ju lahko redka genetska bolezen ali bakterije, ki so odgovorne za okužbo sečil. Največ možnosti pa obstaja, da so ‘krivec’ za zeleno obarvan urin zdravila za lajšanje bolečin, antidepresivi in zdravila za želodčno kislino.

NaDlani.si; Foto: Unsplash