• C Novo mesto
  • 11:36
  • Tor, 25.01.2022

Kaj je delta različica covida-19 in zakaj je tako nevarna?

Verjetno se februarja 2020, ko smo v medijih prvič slišali za novi koronavirus, nihče ni zavedal, da se bo virus kmalu razširil po celem svetu, ohromil del gospodarstva, da bodo prepovedana druženja, da bomo delali in se šolali od doma. Kljub temu da je situacija po letu in pol precej bolj obvladljiva, saj virus bolje poznamo, na razpolago pa je tudi cepivo, vse kaže, da zgodba s pandemijo še vedno ni zaključena. Na vidiku so namreč novi in novi sevi. Ena najnovejših je različica delta. Za kaj dejansko gre? Po čem se delta razlikuje od osnovnega virusa in zakaj je tako nevarna?

Delta bolj nalezljiva, do konca avgusta naj bi predstavljala 90 odstotkov vseh okužb

NIJZ je v začetku julija objavil informacijo, da je po dosedaj pridobljenih podatkih delta bolj nalezljiva od drugih različic virusa SARS-CoV-2. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni je napovedal, da naj bi različica do konca avgusta 2021 na območju Evropske unije predstavljala kar 90 odstotkov vseh okužb s covidom-19. Po pridobljenih podatkih naj bi se novi sev širil predvsem med mladimi in necepljenimi osebami.

Ugotovljeno je bilo, da obstaja možnost, da bi se z delto okužili tudi tisti, ki so bili cepljeni zgolj s prvim odmerkom cepiva, ki sicer predvideva dve dozi. NIJZ opozarja, da nobeno cepivo ne zagotavlja 100-odstotne zaščite. Vseeno pa naj bi bile cepljene osebe v precejšnji meri zaščitene tudi proti Delti. Seveda še vedno lahko pride do okužbe, vendar pa naj bi polno cepljenje v 96 odstotkih ščitilo pred hospitalizacijo. Prebolevniki, ki so v zadnjih šestih mesecih preboleli osnovno različico virusa, naj bi bili prav tako precej začiteni pred okužbo z delta različico oziroma pred njenim hujšim potekom.

Delta različica covida-19 naj bi k nam prišla iz Indije. Tam je bila prvič evidentirana že ob koncu leta 2020. Po mnenju strokovnjakov je na dobri poti, da postane prevladujoča verzija koronavirusa. Od osnovne oblike virusa se razlikuje predvsem v večji prenosljivosti, v primeru okužbe pa naj bi se povečala možnost hospitalizacije.

Cepivo naj bi zagotavljalo 95-odstotno zaščito pred hujšim potekom bolezni

Angleški inštitut za javno zdravje (PHE) je izvedel raziskavo, ki je bila objavljena že v prvi polovici junija. Ta je pokazala, da so osebe, ki so prejele po dva odmerka Pfizerjevega cepiva in cepiva AstraZeneca, kar v 96 oziroma 95 odstotkih zaščitene pred tem, da resno zbolijo zaradi okužbe z delta različico.

Simon Stevens, vodja britanske zdravstvene službe (NHS), je dejal, da sta dva odmerka cepiva pri delta različici vsaj toliko če ne še bolj učinkovita pri preprečevanju hujših oblik s hospitalizacijo kot v primeru okužbe z britansko alfa različico.

Sredi junija je delta različica povzročila že tretji val epidemije v Združenem kraljestvu. Delta različica naj bi takrat predstavljala kar 90 odstotkov vseh odkritih primerov. Na Imperialnem kolidžu so izvedli modeliranje, pri čemer je bilo ugotovljeno, da bi bil tokratni val okužb lahko primerljiv z zimskih oziroma bil potencialno še nekajkrat večji. To pa kljub temu, da je že več kot polovica odraslih Britancev že prejela drugi odmerek cepiva.

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes pojasnil, da je ta različica koronavirusa v zadnjem tednu v Sloveniji v močnem porastu. Zabeležili smo že 66 primerov.

Regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge je opozoril, da se je po enajstih tednih upadanja okužb po Evropi trend spet začel obračati navzgor. Razlog za to naj bi bila nova delta različica virusa. Napovedal je, da bo do konca avgusta delta prevladujoča različica koronavirusa.

V Rusiji so le nekaj dni nazaj potrdili 752 smrti zaradi covida-19, število okužb naj bi preseglo 5,75 milijona, kar Rusijo uvršča na peto mesto najbolj prizadetih držav. razlog naj bi bil v hitrem širjenju delta različice.

NaDlani.si