• C Novo mesto
 • 05:37
 • Ned, 03.03.2024

Kaj je kolagen in kako ga dobiti?

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v našem telesu in glavna beljakovina vezivnega tkiva. Gre za družino molekul, ki v telesu opravljajo precej različnih nalog, pomembnih za normalno delovanje. V zadnjih letih se kolagen pogosto uporablja v reklamah za pomlajevanje, dopolnjevanje prehrane in kot del mnogih izdelkov za naše telo. Vse pa pri kolagenu ni tako enostavno, saj gre za zelo zapleteno beljakovino, ki nima le ene vloge ali oblike.

Kaj je kolagen?

Kolagen je beljakovina, ki v našem telesu zagotavlja strukturo las in kože, obenem pa opravlja nekaj del pri strjevanju krvi. Izjemno pomemben je prav zaradi njegove vloge v tkivih, saj gre za glavno sestavino vezivnega tkiva. Kolagen je prisoten v vezeh, kitah, kosteh, koži in mišicah. V nekoliko zmanjšani prisotnosti ga najdemo tudi v žilah, zobeh in očeh. Ker gre pri imenu kolagen za grško izpeljanko beseda lepilo, postane hitro jasna njegova vloga v našem telesu.

Delitev kolagena na določene tipe

Čeprav več kot devetdeset odstotkov kolagena v telesu predstavlja kolagen tipa 1, najdemo v telesu skoraj trideset različnih tipov in podtipov kolagena. Vsak v svoji količini in za svoj namen. Delimo jih v več družin, kamor spadajo posamezni tipi kolagena. Vlaknasti kolageni, FACIT kolageni, kratkoverižni kolageni, bazalno membranski kolageni in drugi kolageni. Poleg tega jih lahko delimo tudi na prepoznavnost in razširjenost v telesu. Tako poznamo pet najpogostejših tipov kolagena:

 • Tip 1 kolagen: koža, kosti, kite, vaskularni sistem
 • Tip 2 kolagen: hrustanec
 • Tip 3 kolagen: mišice, organi in žile oziroma na splošno retikularna vlakna
 • Tip 4 kolagen: epitelij membrane in bazalna membrana
 • Tip 5 kolagen: lasje, posteljica in površina celic

Preostali tipi kolagena, ki jih nismo omenili so v telesu manj prisotni, a še vedno zelo pomembno. Kolagen v našem telesu nastaja sam od sebe, a se ta proizvodnja z vsakim letom nekoliko zmanjša. Upad je predvsem normalen po šestdesetem letu starosti, že pri tridesetem letu starosti pa proizvodnja kolagena upade za več kot en odstotek. Menopavza je tisto obdobje pri ženskah, ki bo poskrbelo za še nekoliko znatnejši prvi upad nastajanja kolagena. Pomanjkanje le tega opazimo s procesi, ki jim enostavno lahko rečemo staranje. Manj prožna in čvrsta koža, upadlost le te na obrazu in zadnjici, nastanek gub, izgubljanje sijaja v laseh, slabšanje hrustanca in drugi dejavniki so opazni po zmanjšani proizvodnji kolagena.

Magični lasje bodo nastopili z močnim kolagenom

Magični lasje bodo nastopili z močnim kolagenom

Kako še lahko izgubimo kolagen?

Ker je kolagen beljakovina in precej razširjena snov v telesu, lahko na količino vpliva kar nekaj dejavnikov. Njegova molekula lahko razpade, na našem telesu pusti posledice in zadevo je težko popraviti. Kako pride do pomanjkanja kolagena, če izvzamemo dejavnik starosti?

Škodljivo je uživanje presladkih in predelanih živil in pijače. Predvsem sladkor je tisti, ki ovira obnavljanje kolagena v našem telesu, zato je pametno izogibati se predelani in presladki prehrani.

Prevelika izpostavljenost sončnim žarkom je dejavnik, ki lahko zmanjšuje nastajanje kolagena. Že tako je predvsem v vročih mesecih odsvetovano pretirano izpostavljanje soncu. Tudi zaradi tega ni pametno predolgo stati na sončnih žarkih.

Kajenje je škodljivo za kolagen in naše celo telo. Vpliva na nastajanje kolagena, obenem pa je glavni dejavnik za hitrejše vidno staranje, ki si ga nihče ne želi. Kajenje je nekaj, na kar lahko enostavno vplivate in preprosto nehate kaditi oziroma ne začnite kaditi. Hvalažen vam bo kolagen in vaše celo telo.

V povezavi delujeta tudi stres in pomanjkanje spanca, ki lahko močno načneta zaloge kolagena in njegovo nastajanje. Oba dejavnika bosta škodovala tudi našemu zdravju in počutju, zato ju je pametno rešiti. Iz življenja poskusite odstraniti moteče dejavnike in čeprav se zdi težko, verjamemo, da vam bo uspelo.

Nekateri drugi dejavniki, ki vplivajo na pomanjkanje kolagena so pomanjkanje vitamina C, cinka in določenih antioksidantov ter imunske motnje. Mednje spada lupus, ki lahko skladno z ostalimi imunskimi motnjami poškoduje kolagen.

Pomanjkanje kolagena vodi do staranja, kar je vsekakor naraven proces

Pomanjkanje kolagena vodi do staranja, kar je vsekakor naraven proces

Kako dobiti dovolj kolagena?

K sreči je kolagen beljakovina, ki jo lahko vnesemo v svoje telo s hrano. Naravni viri predstavljajo velik vir kolagena, ki se nahaja predvsem v hrani živalskega izvora, posebej v vezivnem tkivu. Obstaja kar nekaj živil, ki so bogata s kolagenom in veljajo v tem primeru za najboljša. Kolagen se skriva v naslednjih živilih:

 • Piščančje meso (tudi koža)
 • Ribe
 • Jajca
 • Indijski oreščki
 • Citrusi
 • Česen
 • Kostna juha (iz govedine, svinjine in piščanca)

Kolagenski dodatki naj bodo zadnja možnost

Poleg naravnih hranil je na voljo tudi veliko kolagenskih dodatkov, ki so priznana s strani strokovnjakov. Kolagen je na voljo v obliki praškov, tekočinah in tablet, zadnje čase tudi v obliki krem. Sestavo tega dodatka si boste morali pogledati na etiketi ali v pogovoru s prodajalcem, saj niso vsi kolagenski dodatki narejeni po isti formuli. Medtem, ko nekateri vsebujejo posamezen tip kolagena, so drugi kombinacija več tipov. Večina dodatkov se preprosto dodaja v hrano in pijačo, predvsem priljubljen je kot dodatek v smutijih, sokovih in juhah.

Celotna industrija cilja na ženske in moške v srednjih letih, ko se začnejo pojavljati prve gubice in bolečine v sklepih. Informirajo, da je potrebno jemati kolagenske dodatke, da bodo ponovno všeč ljudem, češ da bodo mladi. Predstavljajo glavno prodajno nišo za kolagen v kolagenskih dodatkih in tako zvišujejo povpraševanje v tej industriji. Načeloma s tem ni nič narobe, če ste zares prepričani, da imate težavo s pomanjkanjem kolagena in vam nobeden od drugih korakov za pridobivanje kolagena ni pomagal. Vseeno se je pametno posvetovati z osebnim zdravnikom ali dvakrat premisliti o tem. Naj vas najboljši kolagen ne premami, saj bodo spremembe, ki jih lahko storite v svojem življenju vplivale na kolagen in vaše počutje. To bo najboljši kolagen, ki obstaja.

Kolagen je vodja več procesov v našem telesu

Kolagen je vodja več procesov v našem telesu

Tako se pri kolagenskih dodatkih se izbire lotite previdno, kaj šele samega uživanja le teh. Težavo s kolagenom, če jo imate, poskusite najprej rešiti s pomočjo naravnih pripomočkov, ki smo jih navedli skozi prispevek. To so koraki do zdravega življenja, ki bodo poleg ohranjevanja kolagena, pripomogli tudi k mnogim drugim izboljšavam v vašem življenju. Pozitivne lastnosti spanca, počitka ali odstranitev stresa so neprecenljive, tako za kolagen, kot za vas.