• C Novo mesto
  • 08:25
  • Tor, 15.06.2021

Kaj je namen jutranje erekcije? Vstane in pade do 5-krat na noč

Stari Grki so verjeli, da je jutranja erekcija dokaz, da ima moški spolni organ svojo voljo. Po drugi strani pa so srednjeveški menihi v tem videli grešni upor moškega telesa. Kaj pa znanost pravi o jutranji erekciji? Znanstveniki temu pravijo nočna tumescenca penisa in je že od 19. stoletja predmet znanstvenih raziskav, tako kot večina vprašanj, povezanih s penisom.

Kljub mitom jutranja erekcija ni dokaz, da je moški imel erotične sanje. Pravzaprav sploh ni neposredno povezan s spolnimi željami. Jutranja erekcija penisa je nehotena in se lahko zgodi vsakomur – dojenčkom v maternici, tako kot menihom. Med spanjem ljudje prehajajo skozi faze REM in ne-REM. V fazi spanja REM um sanja in živčni sistem prehaja skozi ravnovesje od aktivnosti simpatičnega živca (ki spodbuja boj ali reakcije bega) do aktivnosti parasimpatičnega živca (povezano s počitkom in prebavo).

Ta premik proti parasimpatičnemu živčnemu sistemu povzroči, da možgani prekinejo delovanje nekaterih njegovih kemičnih sporočil, med katerimi je noradrenalin, nevrotransmiter, ki oži krvne žile in pomaga omejiti pretok krvi. Brez toliko noradrenalina, ki ga telo črpa, se začne pretok krvi v penis in počasi pride do erekcije. Rezultat je tri do pet erekcij skozi nočni spanec, vsaka erekcija pa traja približno 30 minut. Ljudje se lahko zbudijo med REM fazo spanja, zato ni presenetljivo, da se bodo zbudili z jutranjo erekcijo.

Foto: pixbay

Še vedno se postavlja vprašanje, kaj je namen tega?

Ali gre le za neko čudno okvaro živčnega sistema, znanstveniki še vedno nimajo odgovora na to vrsto vprašanj. Vendar obstajajo nekateri dokazi, da erekcije med spanjem pomagajo penisu da ostane zdrav.

Ena glavnih nalog krvi je dovajanje kisika v tkiva. Visok pretok krvi pomeni, da so vsa tkiva oskrbljena s kisikom ter zdrava in pripravljena na človekov običajni dnevni ritem. Zato, ko se naslednjič zbudite z erekcijo, ne pozabite, da ohranja vaše telo zdravo.

NaDlani.si; Foto: shutterstock