• C Novo mesto
 • 21:56
 • Pon, 25.09.2023

Kako do brezplačnega testiranja in zastonj hitrih testov?

Vse od novembra je brezplačno testiranje na koronavirus ponovno aktualno. Zastonj hitri testi vas čakajo že v vsakem mestu, ponudnikov pa je veliko. Tako so vsi testi, ki jih prebivalci opravimo v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih, brezplačni oziroma zastonj. Še vedno je cilj testiranja odkrivanje okuženih oseb, ki nimajo značilnih znakov okužbe in tako nevede širijo okužbe na zdrave osebe v bližini. Odlok je za zdaj še vedno enak, a zaradi obilice spremenljivk v zadnjih mesecih to ni jasno celoti. Brezplačno testiranje je eden izmed korakov do izpolnjevanja pogoja PCT, ki omogoča dostop do storitev, dogodkov in določenih uslug. Kako dostopati do zastonj hitrih testov oziroma brezplačnega testiranja?

Kje do brezplačnega testiranja in kako ga poiskati?

Zastonj hitri test oziroma brezplačno testiranje je mogoče opraviti v javnih zdravstvenih zavodih in koncesionarjih.  WOdlok, ki velja od 8. novembra 2021 naprej (UL RS 174/2021), omogoča vsem, ki se morajo v okviru izpolnjevanja PCT pogoja testirati, brezplačno testiranje s HAG testi pri izvajalcih, vključenih v javno zdravstveno mrežo,« je zapisano na spletni strani Republike Slovenije. Testiranje pri zasebnikih brez koncesije ni brezplačno in se opravlja samoplačniško. Pri njih je določena tudi najvišja cena za testiranje, ki je sedem evrov.

Na spletni strani gov.si in NIJZ lahko dostopate do informacij o lokacijah brezplačnega testiranja. V osnovi in teoriji so to vsi zdravstveni domovi po Sloveniji, ki so se jim pridružili nekateri drugi zasebniki. V kolikor niste prepričani, vprašajte na lokaciji ali preko telefona oziroma elektronske pošte.

Katere usluge obsegajo zastonj hitri testi?

Izvedba hitrega antigenskega testiranja obsega test HAG, odvzem brisa za dokazovanje antigenov virusa SARS-CoV 2, mikrobiološko preiskavo, osebno varovalno opremo, vnos v Centralni register podatkov o pacientih, izpis EU digitalnega COVID potrdila in vse morebitne ostale stroške. Zaračunavanje dodatnih stroškov ob storitvi HAG testa je nezakonito in se mora prijaviti zdravstvenemu ter tržnemu inšpektoratu. Tu govorimo o administrativnih stroških, stroških izdaje QR kode, stroških izpisa potrdila in tako dalje.

Javni zdravstveni zavodi in določeni koncesionarji omogočajo brezplačno testiranje, ki je na voljo vsem prebivalcem

Javni zdravstveni zavodi in določeni koncesionarji omogočajo brezplačno testiranje, ki je na voljo vsem prebivalcem

Kaj potrebujem za brezplačno testiranje?

Za testiranje vsak posameznik potrebuje svoj osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Med čakanjem se poslužujte ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa in vzdržujte razdaljo ter nosite masko. Obvestilo o rezultatu testa boste prejeli na telefonsko številko v obliki SMS sporočila, kjer boste odgovorili z zadnjima dvema črkama vaše kartice zdravstvenega zavarovanja.

Kaj če je vaš test na koronavirus pozitiven?

»S testiranjem na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi želimo v čim večji meri odkriti vse tiste okužene osebe, ki nimajo značilnih znakov okužbe in bi zato nevede širili okužbo na druge zdrave osebe v bližini. Osnovni pogoj za udeležbo na testiranju je, da ste zdravi, brez znakov in simptomov akutne okužbe dihal in prebavil. Na lokaciji vam usposobljeno osebje odvzame bris,« je zapisano na spletni strani NIJZ. Včasih se zgodi, da je test pozitiven. Kaj storiti v takem primeru?

V kolikor je vaš rezultat testa pozitiven, pojdite domov in se nemudoma izolirajte. Doma kontaktirajte svojega izbranega osebnega zdravnika. Vsi, ki imajo pozitiven rezultat hitrega antigenskega testa, morajo opraviti tudi PCR test. Negativni rezultat hitrega testa naj vam ne da občutka lažne varnosti, saj je rezultat ponovnega testiranja čez dve uri že lahko pozitiven. Še naprej upoštevajte vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Brezplačno testiranje in zastonj hitri testi so eden izmed korakov do izpolnjevanja pogoja PCT, brez katerega ne morete dostopati do uslug, storitev in dogodkov

Brezplačno testiranje in zastonj hitri testi so eden izmed korakov do izpolnjevanja pogoja PCT, brez katerega ne morete dostopati do uslug, storitev in dogodkov

Brezplačno testiranje je korak do PCT pogoja, ki je potreben marsikje

Odlok iz novembra in še prej je jasen. Do določenih uslug in prostorov se lahko pride le s PCT pogojem. Kako se izpolnjuje pogoj PCT?

Prebolevnost (pogoj P)

 • z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni,
 • z EU Digitalnim COVID potrdilom o prebolevnosti.

Cepljenost (pogoj C)

 • z dokazilom o cepljenju zoper covid-19, s katerim oseba izkazuje, da je prejela:
 1. drugi odmerek cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca, cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca ali cepiva Covaxin proizvajalca Bharat Biotech (Indija) ali kombinacijo dveh predhodno naštetih cepiv,
 2. odmerek cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag.

Za tiste, ki izkažejo prebolevnost z dokazilom in so se v obdobju do 180 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov cepili z enim od cepiv iz seznama*, zadostuje že en odmerek. Status cepljenega pridobi od dneva prejema cepiva.

Dokazilo o cepljenju je lahko v različnih oblikah:

 • izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca ali cepilnega mesta,
 • vpis v Knjižico o cepljenju,
 • izdano potrdilo o opravljenem cepljenju,
 • EU Digitalno COVID potrdilo o cepljenju.

* EU DCP velja tudi vsem tistim posameznikom, ki so se do 14. 9. 2021 cepili z enim odmerkom znotraj časovnega okvira od 6 do 8 mesecev po preboleli bolezni.

Testiranje (pogoj T)

 • z negativnim rezultatom testa HAG, ki ni starejši od 48 ur (za uporabnike storitev ne sme biti starejši od 24 ur),
 • z negativnim rezultatom testa PCR, ki ni starejši od 72 ur (za uporabnike storitev ne sme biti starejši od 48 ur),
 • z EU Digitalnim COVID potrdilom o HAG/PCR testiranju.

Neizpolnjevanje PCT pogoja se lahko kaznuje

Preverjanje PCT pogoja organizirajo in izvajajo odgovorne osebe, ki organizirajo ali izvajajo opravljanje dela. To se počne preko aplikacije, ki poskenira vašo QR kodo. Osebju pokažete še osebni dokument in vse bo normalno. V kolikor se želite »pretihotapiti« v prostor, na dogodek ali kamor koli, kjer je za to potreben PCT pogoj, lahko organizator uporabi ukrepe v skladu s predpisom oziroma zakonodajo. Udeležba, prisotnost ali uporaba storitve osebam brez PCT pogoja ni dovoljena. S pogojem PCT ali negativnim izidom testa pripomorete k zdravi družbi.

Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com