• C Novo mesto
  • 07:05
  • Tor, 21.09.2021

Kako izbrati pravo sončno kremo zase?

Mnogi izmed nas komaj čakamo na poletje, sončne dni in visoke temperature, ko se lahko podamo na plažo in uživamo v brezskrbnih dneh. Pomembno je, da pri tem ne pozabimo tudi na zaščito pred škodljivimi UV žarki. Učinkovita zaščita so klobuček z dolgimi krajci, sončna očala in ustrezna oblačila. Na nezaščitene dele kože je potrebno nanesti sončno kremo z zaščitnim faktorjem. Kako izbrati sončno kremo in kako jo pravilno uporabljati?

Zaščita pred UVA ali UVB žarki?

Dermatologi priporočajo izbiro take sončne kreme, ki ščiti tako pred UVA kot UVB žarki. UVA žarki povzročajo prezgodnje staranje kože, povzročajo gube in starostne pege, UVB žarki pa so odgovorni za nastanek sončnih opeklin. Če smo prekomerno izpostavljeni obema tipoma sončnih žarkov, se poveča tveganje, da bi zboleli za rakom.

Izbira SPF

Izbira pravega SPF sončne kreme je za marsikoga uganka. SPF je sicer merilo, pred kolikšno količino UVB žarkov lahko krema ščiti. Dermatologi priporočajo faktor 30 ali več; odvisno od občutljivosti kože. Medtem ko SPF 15 blokira približno 93 odstotkov UVB žarkov, jih SPF 30 97 odstotkov.

Način in pogostost nanosa

Pomembno je, da sončno kremo nanesete na vsak izpostavljen del kože. Pri tem ne skoparite s količino kreme. Priporočljivo je, da si kremo nanesete pol ure, preden se boste izpostavili soncu. Sloj je treba nato obnavljati vsaki dve uri. Če greste vmes plavat ali se spotite, je treba čim prej nanesti nov sloj kreme.

Vrsta sončne kreme

Če imate mastno ali aknasto kožo, izberite sončno kremo, ki bo označena kot nekomedogena, kar pomeni, da ne blokira por. Pri suhi koži uporabite kremo, ki vsebuje hidratantne sestavine. Dermatologi za občutljivo kožo priporočajo nanos mineralne kreme. Treba se je zavedati, da imajo vse sončne kreme tudi določene negativne učinke na kožo, vendar pa so te precej manjše, kot če bi vas opeklo sonce, zato se je vsekakor priporočljivo dobro zaščititi.

NaDlani.si