• C Novo mesto
  • 17:39
  • Ned, 26.06.2022

Kako po praznikih razstrupiti telo?

Če ste se tudi vi med božičnimi prazniki z užitkom predajali hrani, ne skrbite, niste edini. Da se boste v svoji koži v novem letu počutili bolje (in čisto nič krive), vam predlagamo, da naredite nekaj za svoje telo in ga temeljito očistite vseh strupov. To ne bo pripomoglo le k vašemu zdravju, ampak tudi boljši volji in pozitivizmu. Kako v nekaj dneh enostavno razstrupiti telo?

Izogibajte se alkoholu in nezdravi prehrani

Da se lahko popolnoma znebite strupov v telesu, morate iz svojega življenja začasno povsem umakniti alkoholne pijače in nezdravo prehrano, kot je hitra hrana, nezdravi slani prigrizki, sladkarije, peciva, preveč nezdravih ogljikovih hidratov … Alkohol in procesirana hrana namreč povzročata vnetja v telesu in negativno vplivata na notranje organe.

Osredotočite se na kvaliteten spanec

Če niste za post ali posebne diete, lahko kljub temu razstrupite svoje telo. Poleg zdrave prehrane in gibanja je zelo pomembno, da poskrbite za kvaliteten spanec. Sedem do devet ur kvalitetnega spanca na dan krepi imunski sistem, izloča strupe iz telesa in vas ščiti pred nastankom raznih bolezni.

Pijte ogromno vode

Za izločanje strupov je pomembno, da uživate velike količine vode. Pijte samo vodo, izogibajte se sladkim sokovom, četudi naravnim, gaziranim pijačam in sirupom. Tekočino lahko zaužijete tudi v obliki svežih zelenjavnih juh ali smutijev, vendar bodite pozorni, da vsebujejo le zdrave sestavine.

Uživajte živila, ki vsebujejo veliko antioksidantov

Antioksidanti vam bodo pomagali iz telesa izločiti strupe in okrepili vaš imunski sistem. Ponavadi vsebujejo veliko vitamina A, C, E, likopena in selenija. Živila, ki so bogat vir antioksidantov, so jagodičevje, oreščki, zelenjava, nekatere začimbe, zeleni čaj, čebula, česen, med …

Zmanjšajte vnos sladkorja in soli v telo

Če le gre, se za nekaj časa povsem odpovejte sladkorju in soli. Oboje negativno vpliva na zdravje, sol pa za povrh še upočasnjuje izločanje strupov in vode iz telesa. Uživajte v pristnih okusih hrane, začinite jo z začimbami, ki imajo zdravilne učinke – na primer kurkuma, timijan, rožmarin, poper, česen, čebula …

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels