• C Novo mesto
  • 23:26
  • Pet, 20.05.2022

Kako pozimi poskrbeti, da ne zbolite?

Ne glede na padavine in nizke temperature, je pomembno, da ohranjamo zdrave prehranjevalne navade in da si vsak dan vzamemo 30 minut časa za športno aktivnost.

  1. Uživajmo veliko sezonskega sadja in zelenjave

Grenivka, kivi, mandarine in pomaranče so odlični sadeži za zimske dni, ki so bogati z vitamini in minerali. Poskušajmo vključiti sadje v zajtrk in zelenjavo ob glavni obrok. Cvetača, brokoli, zelje in korenje so še posebej primerni za mrzle dni. Če nimate časa pripraviti sveže jedi, lahko uporabite tudi zamrznjeno sadje in zelenjavo.

  1. Vzemimo si čas za čaj

Pitje čaja izhaja že iz zgodovinske Kitajske, saj so se že takrat zavedali njegovih dobrih učinkov na zdravje. Črni in zeleni čaji so bogati s flavonoidi, ki delujejo kot antioksidanti in tako okrepijo naš imunski sistem. Čaj prav tako ohranja zdravo žilje in zmanjša možnost nastanka srčne bolezni. Skombinirajmo to še z uživanjem sadja in zelenjave ter vsakodnevnim sprehodom in na ta način poskrbimo za svoje zdravje.

  1. Kuhajmo enolončnice in juhe

Pozimi topla jed še toliko bolj paše, zato si pripravimo vsak dan zdrav topel obrok. Enolončnice so zdrave jedi, ki so enostavne za pripravo, prav tako pa nam ne vzamejo veliko časa. Njihova prednost je tudi ta, da jih lahko naslednji dan enostavno pogrejemo. Uporabimo lahko meso in pa zelenjavne sestavine, kot so: fižol, leča, soja, cvetača, brokoli, korenje ipd. Izkoristimo lahko tudi čas, da premislimo, kakšno količino riža, testenin ali krompirja dejansko potrebujemo. Čeprav so te sestavine zelo okusne, jih lahko pa hitro skuhamo in pojemo preveč.

  1. Ostanimo aktivni

Pridružimo se skupinski vadbi ali pa spletnemu športnemu izzivu. Čez zimo lahko tudi sami telovadimo doma in izvajamo na primer jogo, lahko gremo na bowling večer s prijatelji, plesat, igrati nogomet ipd. Ključno je, da v aktivnosti uživamo in se družimo s prijatelji. Lahko se preizkusimo tudi v plavanju v bližnjem bazenu.

  1. Manj časa presedimo

Pozimi se hitro zaležimo na našem udobnem kavču, pokriti z najljubšo odejo in s skodelico čaja ali vroče čokolade na dosegu. Pa vendar poskušajmo kdaj ob gledanje serije poskakovati ali teči na mestu ali pa narediti kratek razteg.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay