• C Novo mesto
  • 15:29
  • Čet, 22.02.2024

Kako se motivirati za trening?

Vsi vemo, da je redna telovadba dobra za naše telo, duha in mentalno zdravje. Vendar pa se dostikrat zgodi, da nas notranji glas prepriča, da trening raje spustimo oziroma ga prestavimo na kasneje. Ko se to zgodi, je težko slediti načrtu, ki ste si ga zastavili glede izgube telesne teže, vzdrževanje zdravja ali pa vzpostavitve zdravih telesnih navad. Zato smo pripravili nekaj trikov in nasvetov, ki vas lahko motivirajo, da se polotite treninga. Le pogumno.

  • Spomnite se, zakaj to počnete

Ne morete se zmeraj zanašati na zunanje faktorje (kot so na primer počitnice na plaži), da vas bodo ohranjali motivirane. Če natančno definirate razlog za redno telovadbo (zdravo življenje, vzdrževanje teže, izoblikovanje postave, spoznavanje novih ljudi), boste bolj motivirani za dosego vašega cilja.

  • Izberite vzrok

Če radi tečeta ali hodite, vas lahko motivirajo različni dobrodelni dogodki, ki so organizirani. Vsako leto v Sloveniji poteka ogromno dobrodelnih tekov, kjer s štartnino zbirajo sredstva za določen namen. Lahko pa se prijavite na enega izmed tekov na maratonu, kamor povabite še prijatelje.

  • Bodite pripravljeni na spremembe

V avtu imejte zmeraj pripravljeno športno torbo z rezervnimi športnimi oblačili in obutvijo, v primeru da pride do spremembe vaših načrtov. Če vam tako odpade popoldanski sestanek, lahko ta čas izkoristite za hiter trening v fitnessu ali pa se podate na daljši sprehod.

  • Sledite pravilu »3×10«

Imate premalo časa? Ni problema. Pojdite na 10-minutni sprehod – in to 3x na dan. Ležeren sprehod lahko zamenjate za serijo počepov, sklec in trebušnjakov ter na ta način poskrbite za vadbo celotnega telesa. Ker so to zelo kratke vadbe, vam jih ni potrebno vnesti v vaš prezaseden urnik, ampak jih izvedete ob vsaki priložnosti, ki se vam ponudi.

  • Moč samolepilnih lističev

Uporabite samolepilne lističe in jih zapolnite z različnimi motivacijskimi stavki, ki jih najdete na internetu. Nalepite jih na budilko, ogledalo ali računalnik, da vas bodo zmeraj opominjali, da se morate malo razmigati.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash