• C Novo mesto
  • 05:43
  • Tor, 21.09.2021

Kako se zavarovati pred sončnimi opeklinami?

Že dolgo je znano, da sonce na nas nima zgolj pozitivnega učinka, ampak ima lahko izpostavljenost UV žarkom sploh v poletnem času škodljive posledice na kožo. Po dolgotrajni izpostavljenosti sončnim žarkom se lahko pojavi pordela koža, opeklina, kar je precej neprijeten pojav. Opekline seveda sčasoma izvenijo. Treba pa je vedeti, da so učinki pretiranega izpostavljanja sončnim žarkom tudi dolgoročni. Na dolgi rok se koža hitreje stara, pojavijo pa se lahko tudi rakava obolenja.

Seveda lahko za preventivo naredimo največ sami. Z upoštevanjem naslednjih nasvetov boste kožo učinkovito zavarovali pred UV žarki:

Redno uporabljajte sončno kremo

Vedno se namažite s sončno kremo, preden se izpostavite sončnim žarkom. Ta namreč nudi najbolj učinkovito zaščito pred opeklinami. Sončna krema podaljša zmožnost kože, da se brani pred sončnimi žarki. Višji kot je faktor, dlje bo držala zaščita.

Ni dovolj, da se s sončno kremo namažete enkrat na dan. Nanos obnovite po kopanju, potenju oziroma na vsake dve uri izpostavljenosti soncu.

Soncu se izogibajte v najbolj nevarnih urah

Če se že morate zadrževati na soncu, se za to odločite pred 10. uro dopoldne ali po 17. uri popoldne. Takrat je sončno sevanje nekoliko šibkejše, zaradi česar so možnosti hujših opeklin manjše.

Zadržujte se v senci

Sončna krema ne dela čudežev, zgolj nekoliko podaljša naravno zaščito kože. Najbolje je, če se ob najbolj nevarnih urah umaknete v senco. Tako se boste učinkovito obvarovali pred dolgoročnimi poškodbami kože.

Primerno se oblecite

Če se gibate na soncu v vročini, se lahko pred sončnimi žarki najbolj učinkovito ubranite, če oblečete dolge prosojne hlače in majico z dolgimi rokavi. Temnejša oblačila nudijo boljšo zaščito kože pred UV žarki kot svetlejša.

Ne pozabite na pokrivalo

Še posebej pomembno je, da pred sončnimi žarki zaščitite obraz in glavo. To lahko najbolj učinkovito izvedete, če si nadenete klobuk z dolgimi krajci.

Sončna očala za zaščito oči

Pomembno je, da pred sončnim sevanjem zavarujete svoje oči in tanko kožo okoli njih. Priporočamo vam, da se odločite za nakup očal iz optike, ki zagotavljajo optimalno zaščito.

NaDlani.si