• C Novo mesto
  • 00:42
  • Sob, 25.06.2022

Kako veste, ali ste okuženi? To sta prva dva simptoma omikrona

Raziskave so pokazale, da so želodčne težave razmeroma pogost zgodnji simptom virusa, simptomi prebavil pa so lahko tudi znak, da je oseba okužena z omikronom.

Od začetka pandemije je Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) slabost in bruhanje uvrstil na seznam možnih simptomov Covid-19. Toda zdravniki zdaj opozarjajo, da bi se ta dva simptoma lahko najprej pojavila pri bolnikih, okuženih z varianto omikrona. »V delti so bili simptomi okužb zgornjih dihalnih poti zelo resni in so se nadaljevali v pljučih. Pacienti so imeli pljučnico, težave z dihanjem in končali na respiratorju,« je povedal Bill Admire, glavni zdravnik v bolnišnici v Alabami. »Toda pri omikronu je večja verjetnost, da bodo imeli bolniki težave s prebavili in imajo več simptomov,« dodaja Admire.

Raziskave, objavljene v Journal of Microbiology, Immunology, and Infection, so pokazale, da so želodčne težave razmeroma pogost zgodnji simptom virusa. Študija navaja, da se slabost in bruhanje pojavljata tako pri odraslih kot pri otrocih in da sta to lahko začetni simptomi okužbe. Poleg tega so lahko gastrointestinalni simptomi tudi znak, da je oseba okužena z omikronom in da ne gre za navaden prehlad. Tim Spector, profesor genetske epidemiologije na King’s College London, je ob tem opozoril, da sta ta dva gastrointestinalna simptoma pogostejša pri ljudeh, ki so v celoti cepljeni ali so prejeli obnovitveni odmerek.

Kakšno pa je stanje v Sloveniji?

V nedeljo so ob 1247 PCR-testih in 47.655 hitrih antigenskih testih potrdili 5512 okužb z novim koronavirusom. Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 187.763 primerov aktivnih okužb, kar je 2833 primerov manj kot dan prej. Za 435 potrjenih primerov se je znižalo tudi sedemdnevno povprečje. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 12.657, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa 8908, kar je 135 manj kot dan prej. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) cepljenih 1.261.949 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.213.430. Na navadnih oddelkih zaradi covida-19 je hospitaliziranih 441 bolnikov, na intenzivnih 116, umrlo je 18 covidnih bolnikov.

Dodajmo, da preverjanje slovenskega digitalnega covidnega potrdila o hitrem testiranju zaradi tehničnih težav trenutno ne deluje, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Težave intenzivno odpravljajo, uporabnike pa prosijo, da potrdila do odprave težav preverjajo ročno oz. z vpogledom v potrdilo

N. D.; Foto: Pixbay