• 22.54C Novo mesto
 • 19:51
 • Čet, 02.07.2020

Kandida zahteva pozornost in pomembno jo je zdraviti

Če spremljate bloge o zdravju, obstaja velika verjetnost, da ste naleteli na besedo »kandida«, ki se v zadnjih časih kar naprej pojavlja; v trgovinah z zdravo hrano in na spletu lahko izbirate med nešteto »kandida diet«.

V priljubljeni alternativni zdravstveni oskrbi se kandida omenja kot neprijetna diagnoza za najrazličnejše zdravstvene težave. Zaradi tega mnogi niso prepričani, kaj je kandida ali so skeptični do njenega obstoja in kako lahko vpliva vaše zdravje. Presekajmo zmedo kandide in ugotovimo dejstva.

Na splošno velja, da je treba upoštevati, da je zaraščanje kandide del večje težave z neravnovesjem črevesja (disbioza), ne pa celoten vzrok za vse zdravstvene težave.

V zdravstvenih skupnostih pravijo, da ni dobro, če prekomerno posplošujemo težave s črevesjem, tako da vse kronične težave pripisujemo zaraščanju kandide. Prav tako opozarjajo, da delegiramo dobro dokumentirano disbiozo črevesja in njen dejanski vpliv na splošno zdravje.

Kaj je kandida?

Kandida je običajno skrajšana referenca za glivico Candida albicans, ki je pravzaprav kvas, ki ga lahko najdemo v majhnih količinah zdravih prebavil, del skupnega mikrobioma, temelj vsakega sistema vašega telesa.

Kandida

Kandida

Težava nastane, ko je mikrobiom oslabljen, kar povzroči zmanjšanje dobrih bakterij in zaraščanje oportunističnih bakterij, parazitov ali kvasovk. Ta disbioza je lahko posledica stresa, kroničnih bolezni, zdravil, slabe prehrane ali kombinacije katerega koli od teh.

Kdo je dovzeten za zaraščanje kandide?

Raziskave so pokazale, da ljudje z naslednjimi težavami lažje okužijo okužbo s kandido in / ali se poslabšajo zaradi črevesne kandidiaze ali zaraščanja kvasa:

 • Avtoimunski pogoji
 • Kronična uporaba antibiotikov
 • Sladkorna bolezen ali presnovni sindrom
 • Oslabljen imunski sistem
 • Visoka raven estrogena (peroralni kontraceptivi ali nadomestki estrogena)

Simptomi zaraščanja kandide

Sama kandida in akutne okužbe, kot so ponavljajoče se okužbe kvasovk, so dobro dokumentirane. Toda kronične, nizke stopnje zaraščanja kandide ni tako zlahka zaznati in je bilo dokazano, da so povezane s povečano prepustnostjo črevesne sluznice ali sindromom puščajočega črevesja.

Ker ima mikrobiom vlogo pri skoraj vseh vidikih vašega zdravja, obstajajo številni daljnosežni, na videz nepovezani simptomi, ki bi lahko bili delno posledica kroničnega zaraščanja kandide. Ti lahko vključujejo:

 • Akne
 • Pekoča zgaga
 • Anksioznost
 • Avtoimunski pogoji
 • Napihnjenost
 • Možganska megla
 • Zaprtje
 • Depresija
 • Driska
 • Ekcem
 • Glivične okužbe kože ali nohtov
 • Sindrom razdražljivega črevesja (IBS)
 • Nizek imunski sistem
 • Panični napadi
 • Simptomi ščitnice
 • Odpornost na izgubo teže

Kako preveriti ali vas je »napadla« kandida?

Nizke stopnje kandide so lahko zelo subtilne, vendar jih je mogoče zaznati s pravilnim diagnostičnim testiranjem.

Kandida

Kandida

Vodimo bodisi dvodnevno ali tridnevno zbiranje blata, nato zdravnik analizira DNK specifičnih patogenov, ki so v vašem mikrobiomu.

Zanimivo je, da namesto tega, da v laboratoriju najdejo Candida albicans, na laboratorijskih rezultatih pogosto vidimo nenormalne količine drugih vrst kandide ali različnih vrst gliv.

Kaj storiti?

 1. Obsežen test blata.

Večdnevna zbirka zdravnikom omogoča boljši pregled nad vašim mikrobiomom in odkrije morebitno glivično, bakterijsko ali parazitsko zaraščanje, pa tudi raven vaših koristnih bakterij. Ponovno preverjanje nekajmesečne oskrbe omogoča kakršne koli spremembe, ki so morda potrebne.

 1. Test za sindrom puščajočega črevesja.

Krvni test, s katerim lahko zdravnik ugotovi, ali kaj iz črevesja prehaja v krvni obtok, lahko pokaže, ali imate sindrom puščajočega črevesja.

 1. Izključiti SIBO.

Rast bakterij v tankem črevesju ali SIBO je pogost spremljevalec kandide, ki še dodatno zaplete zdravljenje. Lahko poiščete SIBO.

 1. Izogibajte se sladkorju.

Kandida poje, kar jeste, in še posebej rada ima sladkor! Izogibanje neželeni hrani, presežku sadja, sokov in škrobne hrane, kot je krompir, je bistvenega pomena.

 1. Previdno s fermentirano hrano.

Fermentirana hrana, kot je kislo zelje, je čudovit vir probiotikov, lahko pa tudi nahrani kandido. Z določenimi probiotičnimi dodatki, se lahko prehranjuje tudi kandida.

Na splošno, zdravniki predlagajo, da počakate do faze odstranjevanja kandide, preden fermentirano hrano dodate nazaj na svoj jedilnik. To lahko traja od tednov do mesecev, odvisno od resnosti primera.

 1. Ciljna naravna zdravila.

Kaprilna kislina, origanovo olje, česen in črni čaj so bili v literaturi prikazani kot učinkovito zdravljenje zaraščanja kandide.

Tudi učinkovit kvas S. boulardii se je izkazal za učinkovit proti zaraščanju kandide, saj zmanjšuje tako vnetje zaradi zaraščanja kot širjenje kandide v črevesju.

 1. Prilagojena funkcionalna nega medicine.

Tudi z naravnimi možnostmi tisto, kar deluje za eno osebo, morda ne bo delovalo za ostale. Danes nas laboratorijsko testiranje lahko bolje seznani s katerim naravnim zdravilom bi lahko stavili recept oziroma »kandida dieto« za posamezno zaraščanje ali okužbo črevesja. To zagotavlja ciljno učinkovito nego.

Kaj je »kandida dieta«?

»Kandida dieta« je prehrana z nizko vsebnostjo sladkorja, ki spodbuja dobro zdravje črevesja in odpravlja sladkorje, ki prehranjujejo zaraščanje kandide. Z izboljšanjem zdravja črevesja in ponovno vzpostavitvijo ravnovesja bakterij in kvasovk, ki živijo v telesu, lahko olajšate simptome kandide, kot so napihnjenost, prebavne motnje, okužbe kvasovk, utrujenost, slabost, driska in plini.

Eden glavnih vzrokov za disbiozo črevesja in glivično zaraščanje je prehrana, polna sladke, predelane t.i. junk hrane. Ta hrana vsebuje veliko sladkorja, s katero se kandida rada prehranjuje in je bogata s protivnetnimi sestavinami, ki poškodujejo vaše črevesje in povzročajo vnetja po telesu.

Kandida

Kandida

Pomen mikrobioma črevesja je nesporen. V vsakem telesu živi neverjetnih 40 bilijonov mikroorganizmov. Pravzaprav imamo v sebi več teh mikroorganizmov, kot imamo človeških celic!

Zdravje črevesja je povezano z imunostjo, nadzorom glukoze, zdravjem srca in prebavo. Nedavne raziskave so celo odkrile povezave med zdravjem črevesja in duševnim zdravjem. Z zagotovostjo lahko rečemo, da lahko nezdravo črevesje pripelje do težav na vsakem delu telesa.

»Dieta kandida« je torej zasnovana za izboljšanje zdravja črevesja, zmanjšanje vnetij in krepitev imunosti. Načela prehrane vključujejo odstranjevanje dodanih sladkorjev, uživanje fermentirane hrane in izogibanje vnetnim sprožilcem, kot so gluten in predelana hrana.

Živila, ki jih jemo na »kandida dieti«, vključujejo ne škrobno zelenjavo, dololočeno fermentirano hrano, kot so jogurt in kislo zelje, sadje z nizkim sladkorjem, kot so borovnice, beljakovine kot piščanec in ribe, ter psevdo zrna, kot je kvinoja.

Kandida zahteva pozornost

Kandida je najpogostejši vzrok glivičnih okužb pri ljudeh. Več ključnih simptomov vam lahko pomaga ugotoviti, ali imate zaraščanje kandide. Najpogostejši znaki okužbe vključujejo ustno drozgo, ponavljajoče se okužbe genitalnega kvasa, prebavne težave in glivične okužbe kože in nohtov.

Kandida zahteva pozornost in pomembno jo je zdraviti, da se prepreči širjenje in povzroči resnejše zaplete.

Vir slik: Pixabay

Avtor: M.V.