• C Novo mesto
  • 16:20
  • Sre, 12.06.2024

Kava ali čaj; kaj je boljše za vaše zdravje?

Skodelica dobre kave nam lahko pomaga energično začeti dan, skodelica vročega čaja pa nam pomaga pri sprostitvi po stresnem dnevu. Glede na zadnje raziskave imata lahko oba napitka pozitivne učinke na zdravje, tako da lahko brez slabe vesti pijete kateregakoli od njiju, pravijo strokovnjaki.

Kakšne učinke imata kava in čaj?

Kava:

V prejšnjih letih so bila namreč različna mnenja glede pozitivnih lastnosti kofeinskih napitkov, zadnje študije pa pravijo, da ima kofein večinoma pozitivne učinke. Svetovna zdravstvena organizacija je pred časom odstranila kofein s seznama potencialno rakotvornih snovi. Nekatere raziskave napeljujejo celo na dejstvo, da lahko kofein prepreči ponovitev raka na črevesju. Nekateri znanstveniki mislijo tudi, da lahko pitje kave upočasni nastanek Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni.

Čaj:

Številne študije so pokazale, da imajo osebe, ki pijejo čaj, manjšo verjetnost za pojav raka na koži, prsih ali prostati. Čaj, še posebno zeleni, vsebuje veliko antioksidantov, ki pomagajo pri imunskem odzivu. Prav tako čaji vsebujejo veliko polifenolov, ki znižujejo krvni tlak in holesterol. Tudi zeleni in črni čaj, tako kot kofein, upočasnita nastanek Alzheimerjeve bolezni.

Kaj torej piti; čaj ali kavo?

Strokovnjaki nimajo jasnega odgovora, saj je težko razločevati med različnimi sestavinami kave in čaja ter njihovimi učinki na telo. Oba vsebujeta antioksidante, kofein in polifenole, ki imajo različne pozitivne učinke na telo. Pogosto osebe z visokim krvnim tlakom in koronarno srčno boleznijo mislijo, da je kava za njih škodljiva, ker pospeši srčni utrip. Vendar pa je bilo dokazano, da kava ne poslabšuje srčnega stanja. Pitje čaja pa celo zmanjša zastajanje kalcija v arterijah in na ta način preprečuje ali upočasnjuje nastanek koronarne srčne bolezni, prav tako pa zmanjša verjetnost nastanka raka in krepi imunski sistem. Kofein pa preprečuje nastanek Parkinsonove bolezni, prav tako pa tudi sladkorne bolezni tipa 2, jetrnih in srčnih bolezni.

Kaj pa vi raje pijete – kavo ali čaj? Zaupajte nam v komentarju.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels