• C Novo mesto
  • 23:07
  • Sob, 18.05.2024

Keglove vaje za vsako žensko

Keglove vaje so svoje ime dobile po ginekologu Arnoldu Keglu, ki je prisluhnil dolgotrajnemu pritoževanju svojih pacientk ter ugotovil, da so glavni vzrok za težave z uhajanjem urina prav neokrepljene vaginalne mišice. Sklenil je, da jim bo pomagal in tako je razvil sistem vaj za krepitev omenjenih mišic.

Keglove vaje so vaje, s katerimi krepimo mišice medeničnega dna, natančneje dve krožni mišici, ki nadzorujeta pretok urina in krčenje vagine. S temi vajami te mišice stiskamo, kar omogoča:

  • vrnitev tonusa mišicam vsem tistim ženskam, ki so rodile,
  • vrnitev tonusa ženskam, ki imajo težave z zadrževanjem urina (predvsem starejše ženske)
  • ter vrnitev tonusa ženskam, ki imajo težave v spolnosti. S keglovimi vajami namreč pospešujemo tudi prekrvavljenost genitalnega predela, s tem pa vplivamo na spolno vzburjenost.

Keglove vaje imajo vsestransko korist

Mišice medeničnega dna so tiste mišice, ki podpirajo mehur in črevo. Pri ženskah podpirajo tudi vagino in maternico. Te medenične mišice pa lahko oslabijo: to se na primer zgodi po porodu, zaradi prevelike telesne teže, zaradi staranja in tako naprej. Tako to mišično tkivo ne zmore več opravljati svojih nalog in položaj organov v telesu se spremeni.

Keglove vaje

Vse to lahko vodi do inkontinence, se pravi v nezmožnosti zadrževanja urina, do hemoroidov, nekontroliranega uhajanja blata, bolečin v križu, manjšega užitka pri spolnih odnosih, nezmožnosti doseganja orgazma in še bi lahko naštevali. Če pa boste svoje medenične mišice redno stiskali in sproščali in in vsak dan delali keglove vaje, se bodo sčasoma precej okrepile.

Keglove vaje: preprečimo inkontinenco

Urinski inkontinenci bodo v večji meri podlegle tiste ženske, ki so imele težave z uhajanjem urina že v otroštvu, ter osebe, ki so pogosto trpele zaradi vnetja senčil. K temu naj prištejemo še ženske, ki na vodo hodijo tudi ponoči, ter tiste v menopavzi.

Z oslabljenimi mišicami v medeničnem dnu se torej srečuje ogromno predstavnic ženskega spola. To se še posebej rado zgodi po porodu ali v času menopavze. Keglove vaje so učinkovita pomoč pri prvih znakih inkontinence. Najpogostejša je stresna inkontinenca, ki pomeni uhajanje urina ob smejanju, kašljanju, kihanju ali prenašanju bremen. Takšna tegoba lahko prizadene tudi mlajše ženske.

Keglove vaje: povečajmo užitek med seksom

Če boste keglove vaje pravilno izvajali, boste torej izboljšali težave, ki so povezane z ohlapnimi mišicami medeničnega dna. S tem pa boste pripomogli tudi do večjega spolnega užitka, si povečali možnost doseganja orgazma ter si zagotovili tudi večjo intenzivnost orgazmov. Keglove vaje pa koristijo tudi moškim. Z njihovo pomočjo se lahko znebijo težav s prezgodnjim izlivom, privzdignejo pa se tudi povešeni testisi.

Keglove vaje

Kako pravilno izvajamo keglove vaje?

Za začetek si predstavljajte, da poskušate zaustaviti uhajanje vetrov iz črevesja, obenem pa zaustaviti tudi curek urina. Občutek pri tem je tak, kot da bi hoteli stisniti in dvigniti navzgor področje okoli zadnjične odprtine, nožnice in sečnice. Ko to storite, stisnete mišice medeničnega dna. Ta stisk zadržite 10 sekund ter ga ponovite do 12-krat. Učinek vadbe lahko sčasoma povečate, tako da izvedete še 3 do 4 maksimalne stiske, in sicer z višjo hitrostjo.

Osnovna vaja:

1) Najprej morate izprazniti mehur.

2) Nato pokrčite mišice mišičnega dna za približno 10 sekund.

3) Na koncu pa mišice popolnoma sprostite.

Vajo ponovite vsaj 12-krat, in sicer vsaj 3-krat na dan.

Različica št. 1:

1) Mišice medeničnega dna pokrčite za 5 sekund.

2) Potem pa mišice popolnoma sprostite za 1 sekundo.

Različica št. 2:

1) Mišice medeničnega dna pokrčite za 5 sekund.

2) Potem mišice popolnoma sprostite za 1 sekundo.

3) Mišice medeničnega dna pokrčite za 1 sekundo.

4) Potem mišice popolnoma sprostite za 1 sekundo.

5) Mišice medeničnega dna ponovno pokrčite za 1 sekundo.

6) Potem pa mišice popolnoma sprostite za 10 sekund.

Različica št. 3:

1) Mišice medeničnega dna samo malo pokrčite za 5 sekund.

2) Potem jih za 5 sekund pokrčite še malo bolj.

3) Na koncu jih maksimalno pokrčite, prav tako za 5 sekund.

4) Potem mišice rahlo sprostite za 5 sekund.

5) Mišice nekoliko močneje sprostite za 5 sekund.

6) Na koncu mišice maksimalno sprostite za 5 sekund.

Ko izvajate keglove vaje, bodite pozorni še na nekaj malenkosti. Keglovih vaj nikoli ne izvajajte med uriniranjem. Bodite pozorni tudi na to, da medeničnega dna ne boste potiskali navzdol, kot to počnete pri iztrebljanju. Med vajami ne stiskajte skupaj zadnjice in nog ter ne zadržujte dihanja.

Optimalno delovanje mišic medeničnega dna je nujno potrebno, da se človek lahko socialno uveljavlja ter živi polno življenje ter je tudi telesno aktiven.

Pozor pri izbiri telesne vadbe

Keglove vaje

Žal vsaka telesna aktivnost ni dobra. Nekatera vadba namreč dolgoročno škodi mišicam medeničnega dna, sem pa sodijo na primer dvigovanje uteži, izvajanje klasičnih trebušnjakov, skakanje in žal tudi tek. Skratka vse intenzivne dejavnosti, pri katerih so udeležene tudi mišice medeničnega dna.

Kaj pa, če keglove vaje niso dovolj?

Strokovnjaki priporočajo, da po končani rodni dobi ženska opravi termično lasersko obnovitev vezivnih tkiv. To je trenutno edini neinvazivni način,  s katerimi lahko okrepimo kolagena vezivna vlakna. Seveda pa je možna tudi operacija, ki pa naj bo res zadnja možnost.

Pripravila: Monika M.

Foto: WWW

 

 

Keglove vaje za vsako žensko
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.