• C Novo mesto
  • 20:42
  • Sob, 04.12.2021

Klopi

Pomlad je tu, z njo pa tudi sončni dnevi, ki kar vabijo na različne potepe v naravo. S  toplejšimi temperaturami pa se prebudijo tudi klopi, ki so najbolj aktivni od pomladi pa do pozne jeseni. Slovenija sodi zaradi okuženosti klopov z virusom klopnega meningitisa med najbolj ogrožena območja v Evropi. A zaradi njih nikar ne ostajajte zaprti med štirimi stenami, saj se lahko pred njimi zaščitite na različne načine.

Dejstva, da je vbod klopa lahko zelo nevaren za človeka, ne moremo zanikati. Klop lahko namreč prenaša različne bolezni, med katerimi naj omenimo klopni meningoencefalitis, humano granulocitno anaplazmozo in lymsko boreliozo. Najpogostejša je prav slednja, nato sledi klopni meningoencefalitis. Seveda pa naj pri tem napišemo, da vsak klop ni okužen, prav tako zboli le del okuženih ljudi, pred klopi pa se je vseeno še kako priporočljivo zaščititi.

Kako pa je z razširjenostjo klopov v Sloveniji?

Delež okuženih klopov je po Sloveniji zelo različen. V nekaterih predelih Slovenije je z borelijami, ki povzročajo lymsko boreliozo, okuženih več kot polovica klopov. Obenem pa je delež klopov, ki povzročajo klopni meningoencefalitis, veliko manjši. Znaša le pol odstotka. Lymska borelioza je pogosta po vsej sloveniji, medtem ko za klopnim meningoencefalitisom obolevajo predvsem ljudje na Gorenjskem, v ljubljanski regiji in na Koroškem.

S toplejšimi temperaturami pa se prebudijo tudi klopi, ki so najbolj aktivni od pomladi pa do pozne jeseni.

Bodite pozorni na mesta, kjer se klopi najpogosteje nahajajo

Klopi prezimijo v skorji drevesnih debel, v listju in površinskih zemeljskih plasteh. Ko se temperature tal povišajo, postanejo aktivni. Takrat jih najdemo predvsem v gozdni podrasti, v travi, v grmovju vlažnih mešanih gozdov. Zadržujejo se tudi v bližini vode. Klopa lahko najdete tudi v parku ali na domačem vrtu. Pri tem je dobro vedeti, da je do nadmorske višine 600 m klopov precej, z višino pa se njihovo število manjša.

Kako se lahko okužite s klopom?

Klopi imajo izredno dobro razvita čutila, dobro zaznavajo vonj, vlago, gibanje in toploto. Vse to zaznavajo s čutnimi laski in kemičnim čutilom na sprednjem paru nog. Klop tako zazna človeka, ko le-ta oplazi na primer grmovje. Klop “piči” tako, da na primernem mestu na koži porine svoj rilec globoko v kožo. Ker ima slina anestezijski učinek, vboda sploh ne čutimo.  V primeru, da je klop okužen, med sesanjem krvi na človeka prenese povzročitelja bolezni.

Kako se zaščititi pred klopi?

Izbira primerne poti

Kadar greste na sprehod v naravo, izbirajte poti in se izogibajte hoji po podrasti.

Primerna oblačila in obutev

Na sprehode in izlete v naravo se tudi poleti opravite primerno oblečeni, se pravi tako, da imate čim več kože zakrite. Obvezne so torej dolge hlače, majice z dolgimi rokavi, škornji in tako naprej. Oblačila naj bodo gladka, da se klopi ne morejo oprijeti. Marsikdo sploh ne ve, da se je bolje obleči v oblačila svetle barve, saj lahko na takšni barvi oblačil klopa hitreje opazite.

Repelenti

Pred aktivnostmi v naravi se namažite z ustreznimi repelenti, torej odganjalci klopov. Le-te lahko najdete v bolje založenih trgovinah, drogerijah in lekarnah. Pri mazanju otrok bodite še posebej previdni, izogibajte se rok, okolice ust in oči. Uporaba repelentov ni povsem zanesljiva, delujejo le omejen čas, poleg tega pa so te snovi ob dolgotrajni uporabi lahko tudi škodljive. Vsebujejo namreč zdravju nevarno snov DEET.  

Pomoč narave

Proti klopom učinkujejo tudi številna eterična olja, kot so na primer eterična olja citrusov, melise, sivke, geranije in podobno. Eterična olja namreč premorejo močno valovanje, ki klopom sploh ni po godu. Mešanico lahko pripravite v le nekaj minutah, na kožo pa jo lahko nanašate znova in znova, saj je povsem neškodljiva.

Cepljenje

Proti klopom imate na voljo tudi zaščito s cepljenjem, a cepivo je na voljo le proti klopnemu meningoencefalitesu. Cepljenje je obvezno za vse, ki imajo takšno delo, da so izpostavljeni okužbam.

Natančen  pregled telesa

Dejstva, da je vbod klopa lahko zelo nevaren za človeka, ne moremo zanikati.

Po vrnitvi domov si natančno preglejte celo telo (še posebej bodite pozorni na kožne gube, dimlje, uhlje in pazduhe), nato se stuširajte in umijte tudi lase. Vsa oblačila operite.

Kaj storiti, če opazite prisesanega klopa?

Če boste pri pregledu telesa opazili klopa, ostanite mirni in ne delajte panike. Klopa je potrebno čimprej odstraniti. S tem namreč bistveno zmanjšate možnost nadaljnje okužbe.

  • Klopa primite s pinceto, nato pa ga nežno zavrtite v smeri  urinega kazalca. Tako bo klopov oprijem popustil in s tem boste odstranili celega klopa, ne pa samo telesa. V ta namen vam priporočamo posebne pincete, ki jih lahko kupite v trgovinah za male živali.
  • Če glava ali rilček ostaneta v koži, ju poskusimo odstraniti s pinceto. S tem se namreč poveča možnost okužbe.
  • Mesto ugriza dobro umijte z vodo in milom.
  • V primeru, da vam klopa ni uspelo odstraniti v celoti in je glavica ostala v koži, se posvetujte z zdravnikom.
  • Odsvetujemo kemično odstranjevanja klopa s petrolejem, acetonom in podobnimi sredstvi, saj le-ta dražijo kožo, pospešijo pa tudi bakterijsko okužbo.

Kdaj morate obiskati zdravnika?

Zdravnika obiščite v primeru, da se pojavijo izpuščaj, mrzlica, bolečine in vnetje v sklepih ter mišicah, zatekle bezgavke ali podobni znaki kot pri gripi.

Bolezni, ki jih prinašajo klopi

Klopni meningoencefalitis

To je virusna bolezen centralnega živčnega sistema, prenaša pa se z ugrizom okuženega klopa. Pred to boleznijo so zaščiteni tisti, ki so že bili okuženi z virusom. Bolezen so že preboleli ali pa je potekala brez posebnih vidnih bolezenskih znakov. Prvi znaki bolezni so podobni gripi, pojavijo pa se 7 do 14 dni po okužbi. Prav tako se lahko pojavijo utrujenost, bolečine v mišicah, slabo počutje, glavobol in vročina. Kasneje lahko nastopijo še močan glavobol, bruhanje in slabost, lahko celo nezavest in smrt. Najbolj učinkovito se zaščitite s cepljenjem.

Borelioza

Cepljenje proti tej bolezni žal še ne obstaja. Bolezen se zdravi z antibiotiki, mora pa biti odkrita v začetni fazi. Če vas torej piči klop, mesto ugriza dobro opazujte vsaj 10 dni po odstranitvi klopa. Za bolezen oziroma okužbo je namreč značilna rdečina, ki se širi navzven, v notranjosti kroga pa koža postaja svetlejša. Če opazite rdečino, se takoj odpravite k zdravniku.

Pripravila: Monika M.