• C Novo mesto
  • 23:10
  • Sob, 13.08.2022

Kokosovo olje in njegove prednosti

Se sprašujete, čemu vse koristi kokosovo olje? To čudežno olje ima v svojem skrivnem arzenalu celo zbirko blagodejnih učinkov, vse od tega, da se odlično obnese pri negi kože in las, da pomaga pri izgubljanju odvečnih kilogramov, pa do tega, da izboljšuje prebavo in krepi naš imunski sistem.

S tem smo seveda zajeli le delček vseh vplivov, ki ga ima kokosovo olje na naše zdravje in dobro počutje. Več pa razkrivamo v nadaljevanju …

Zdravilni učinki kokosovega olja

Kokosovo olje se ne uporablja le v tropskih deželah, kjer je njegova proizvodnja na višku, temveč tudi po drugih delih sveta, saj ljudje vsak dan odkrivajo njegove čudovite lastnosti.

Nega las

Veste, kaj je razlog za dolge, goste in sijoče lase žensk v tropskih deželah? Uganili ste, tu ima svojo zaslugo prav kokosovo olje, s katerim te ženske dnevno negujejo svoje lase. Olje poskrbi za bujno rast las, obenem pa lasem podari lep lesk. Prav tako poskrbi, da lasje ne izgubijo preveč beljakovin, saj lahko to vodi do manjše kvalitete las. Zaradi tega se olje uporablja v različnih izdelkih za nego las. Verjetno se sprašujete, kako ga lahko uporabite sami? Enostavno si ga nanesite na lase in pustite, da izvede svojo čarovnijo.

Vas skrbijo poškodovani lasje? Nič lažjega, tudi tu bo kokosovo olje učinkovito priskočilo na pomoč. Je namreč izvrsten balzam za lase, ki pomaga k ponovni rasti poškodovanih las. Vsebuje številne proteine in druge hranilne snovi, ki jih poškodovani lasje še kako potrebujejo. Redna masaža lasišča in las s kokosovim oljem odganja stran tudi prhljaj, čeprav imate zelo suho lasišče.

Kokosovo olje in njegove prednosti

Kokosovo olje poskrbi za bujno rast las, obenem pa lasem podari lep lesk.

Nega kože

Ste vedeli, da se olje kokosa odlično izkaže tudi pri negi kože? Je namreč odlično masažno olje, ki globinsko navlaži kožo. Primerno je za vse tipe kože, tudi za suho in občutljivo. Prav zato se že od nekdaj uporablja pri negi suhe kože, ki se rada lušči.

Kokosovo olje pomaga tudi pri različnih kožnih problemih, tu mislimo na psoriazo, dermatitis in različne ekceme, ki danes pestijo vedno več ljudi. Prav zaradi teh lastnosti je to olje osnova različnim kozmetičnim izdelkom, vse od losjonov, mil, pa do krem in podobno. Želite še več? Uspešno se bori tudi proti nastanku gub in gubic, ki se z leti narišejo na obrazu vsakega človeka. Zasluga za to gre antioksidantom, ki jih olje vsebuje.

Hujšanje

Kokosovo olje se odlično izkaže tudi pri hujšanju. Vsebuje namreč kratke in srednje dolge maščobne kisline, ki pomagajo pri izgubljanju odvečnih kilogramov. Z raziskavami so dokazali, da se bori tudi proti trebušni debelosti pri ženskah.

Olje je v primerjavi z nekaterimi drugimi jedilnimi olji lahko prebavljivo in pozitivno vpliva na delovanje ščitnice in endokrinega sistema. Pospešuje tudi metabolizem, zato telo pokuri več kalorij, kilogrami pa se topijo. Zato vam svetujemo, da tudi sami vnesete olje kokosa v svoj jedilnik.

Izboljšan imunski sistem

Olje se lahko pohvali tudi z obrambno funkcijo telesa. Imunski sistem okrepi, saj vsebuje različne lipide ter lavrinsko in kaprinsko kislino, ki delujejo protiglivično, protibakterijsko ter protivirusno. Človeško telo lavrinsko kislino pretvori v monolavrin, ki se uspešno spopada z različnimi virusi in bakterijami, ki povzročajo herpes, gripo in celo HIV.

Hitrejša prebava

Kokosovo olje izboljšuje tudi prebavni sistem, s tem pa preprečuje številne probleme, ki so povezani z želodcem in slabo prebavo, vključno s sindromom razdražljivega črevesja. Vsebuje nasičene maščobe, ki delujejo protimikrobno, zato opravijo z različnimi bakterijami, glivicami in paraziti, ki povzročajo težave s prebavo. Prav tako olje pripomore k boljši absorpciji hranilnih snovi, kot so vitamini, minerali in drugo.

Zdravi zobje

Kalcij je zelo pomembna sestavina zob. Olje pa spodbuja absorpcijo kalcija v telesu, zato pripomore k zdravim zobem. Zaradi svojih protimikrobnih lastnosti preprečuje tudi nastajanje zobnih oblog ter zobne gnilobe.

Hitrejše celjenje ran

Če kokosovo olje nanesemo na rano, olje naredi zaščitni film, ki preprečuje dostop umazaniji, zraku, glivicam in bakterijam ter tako pripomore k hitrejšemu celjenju.

Kokosovo olje in njegove prednosti

Kokosovo olje izboljšuje tudi prebavni sistem, s tem pa preprečuje številne probleme, ki so povezani z želodcem in slabo prebavo, vključno s sindromom razdražljivega črevesja.

Zdravi organi

Prisotnost trigliceridov in maščobnih kislin s srednje dolgimi verigami  preprečuje obolenja jeter. Te snovi se namreč v jetrih na enostaven način pretvorijo v energijo, s tem pa zmanjšajo obremenjenost tega pomembnega organa. Prav tako olje preprečuje bolezni mehurja in ledvic, pomaga tudi pri raztapljanju ledvičnih kamnov.

Druge prednosti

Lajšanje stresa

Kokosovo olje je zelo pomirjajoče. Če z njim naredimo nežno masažo glave, bo zmanjšalo tudi našo utrujenost.

Diabetes

Olje uravnava količino sladkorja v krvi in izboljša izločanje inzulina.

Kosti

Kokosovo olje izboljša absorpcijo mineralov, kot sta kalcij in magnezij, ki sta nujno potrebna za zdrav razvoj kosti.

Pripravila: Monika M.

e-bike
kobra