• C Novo mesto
  • 09:26
  • Ned, 25.07.2021

Koliko kuhalnih jajc lahko pojemo in kaj narediti, če je rumenjak zelen

Ko mine velika noč, velikonočna jajca običajno ostanejo. Kako dolgo pa jih je varno jesti in kako jih lahko obdržite čim dlje, razkrivajo strokovnjaki.

Težko je natančno oceniti, koliko jajc je treba skuhati za veliko noč, za večino ljudi pa se bodo po mizi vlekla še dneve po koncu praznikov. A le redki se zavedajo dejstva, da imajo kuhana jajca precej krajši rok trajanja kot sveža, opozarjajo strokovnjaki.  Osnovno pravilo je namreč, da je treba jajca po kuhanju hraniti v hladilniku in ne v košarici na mizi, kot to počne večina.

Zastrupitev z jajci ni redka

»Če jajce pustite več kot dve uri pri sobni temperaturi, lahko bakterije v njih rastejo in se razmnožujejo,« je dejala ameriška agencija FDA. Vsako leto po veliki noči se ameriškim bolnišnicam javi vsaj dvakrat toliko bolnikov s simptomi gastroenteritisa oz. tako imenovane ‘zastrupitve želodca’. Simptomi so lahko različni – od blagega nelagodja, napihnjenosti in sprememb v prebavi, pa vse do hude slabosti, bruhanja in driske. Do zastrupitve pride, ker postopek toplotne obdelave, torej kuhanja, odstrani zaščitno plast, ki ovije lupino, ki običajno shranjuje jajčece. Jajce postane ‘ranljivo’ in izpostavljen zraku, temperaturi in bakterijam. Če jajca hranite pri sobni temperaturi – jih pojejte isti ali najpozneje naslednji dan, tista v hladilniku pa se lahko jedo največ šest dni. Znak, da se je jajce pokvarilo, je oster vonj, ki spominja na žveplo.

Je jajce z zelenim rumenjakom nevarno?

Nič bolj kot tisti z rumenim rumenjakom, če so shranjeni na enak način, pojasnjujejo strokovnjaki. Zelena barva namreč ni znak, da se je jajce pokvarilo, pojavi pa se, ko je jajce nenadoma izpostavljeno previsoki temperaturi kuhanja. Če se želite v prihodnje izogniti rumenjaku, da ozeleni, vzemite jajce 12 minut po tem, ko je voda zavrela, in jih takoj dajte v hladno vodo.

NaDlani.si; Foto: Pixbay