• C Novo mesto
  • 15:42
  • Pon, 25.09.2023

Koprivnica: Kako jo zdravimo in kakšna je koprivnica pri otroku?

Koprivnica, ki jo poznamo tudi pod imenom urtikarija, je kožna bolezen z značilnimi simptomi. Ti vključujejo predvsem rdeče izpuščaje, ki srbijo in včasih tudi pečejo. Po njih je bolezen tudi dobila ime, saj je videti kot bi nas opekla kopriva. Koprivnica je lahko precej neprijetna, k sreči pa poznamo že kar veliko pripravkov, ki nam jo pomagajo pregnati. Kaj je koprivnica? Kakšni so simptomi koprivnice? Kako se zdravi koprivnico? Kakšna je koprivnica pri otroku Na ta in nekatera druga vprašanja prejmete odgovore v nadaljevanju prispevka.

Koprivnica: Kako jo prepoznamo?

Glavni simptom ali znak koprivnice so rdeči izpuščaji na koži, ki so nekoliko dvignjeni nad preostalo površino. Pogosto imajo izpuščaji tudi rdeče pikice, spremlja pa jih tudi oteklina. Zaradi teh izpuščajev je koprivnica tudi dobila svoje ime, saj je videti, kot bi nas »opekla« kopriva. Velikost samega izpuščaja je različna, enako je z razširjenostjo po telesu. Lahko gre za povsem majhen predel s komaj opaznim izpuščajem, lahko pa so izpuščaji veliki opazni in moteči.

Izpuščaji koprivnice so lahko srbeči, pekoči in zbadajoči. Lahko pa tudi izgine tako hitro kot se je pojavila, neslišno in brezčutno. Le poredko se zgodi, da koprivnica prizadene globlje tkivo, ki se prikaže v oteklinah ustnic, jezika, vek ali rok. V tem primeru je nujen obisk zdravnika, saj lahko pride tudi do težav z dihanjem.

Zakaj se pojavi koprivnica?

Pogosto se zgodi, da ne znamo locirati jasnega vzroka za nastanek koprivnice. Kljub temu lahko dokaj na slepo uganemo pravilno, če rečemo, da gre za alergijsko reakcijo. Lahko gre za alergijo na hrano ali zdravila, reakcijo na mraz oziroma vročino. Nikakor pa ne smemo pozabiti na to, da se lahko koprivnica pojavi kot simptom stresa, kar je vse bolj pogost razlog za nastanek urtikarije. Tudi, ko govorimo o koprivnici pri otroku, je lahko razlog še vedno stres. Še vedno pa so najpogostejše alergijske reakcije in virusne okužbe, ki smo jih že omenili. Tako pri odraslih kot pri otrocih.

Glavni razlogi za pojav koprivnice so:

Alergijske reakcije (hrana, zdravila, piki žuželk)

Seneni nahod

Virusna okužba

Astma

Stres

Koprivnica je svoje ime dobila po izpuščajih, ki so videti kot tisti, ko nas opeče kopriva

Koprivnica je svoje ime dobila po izpuščajih, ki so videti kot tisti, ko nas opeče kopriva

Kronična koprivnica je razlog za obisk zdravnika

Najredkejša oblika koprivnice je kronična koprivnica ali kronična urtikarija. Za njo zboli približno odstotek ali še manj bolnikov. Pogosteje za njo zbolijo ženske, začne pa se pojavljati med 20. in 40. letom starosti. K sreči je še redkejša pri otrokih. Kronična koprivnica je tudi samoomejujoča bolezen, ki traja od nekaj mesecev do nekaj let, saj razlogi za njen nastanek niso le zgoraj omenjeni. Med razlogi so tudi preprosti pritiski na kožo, drgnjenje, hlajenje in segrevanje kože.

Kaj pa je angioedem?

Angioedem je znan tudi kot globoka koprivnica oziroma globoka urtika, ki smo jo delno že opisali. Gre za koprivnico, ki prizadene globlje tkivo – nastane v podkožju. Zaradi tega mehka tkiva otečejo, najpogosteje pa so to veke, ustnice, jezik in roke.

Drugi razlogi za obisk zdravnika pri koprivnici

Prvi razlog je seveda prvi pojav koprivnice, da lahko z zdravnikom postavimo diagnozo in zdravljenje. Ponovni obisk je potreben, če koprivnica ne izgine, zdravila pa niso pomagala. Ob hujših reakcijah, neznosni srbečici in zbadanju, zdravstvenih težavah in drugih zapletih. Vse to so razlogi za obisk zdravnika ob pojavu koprivnice.

Koliko časa traja koprivnica?

Izpuščaji, ki jih povzroči koprivnica, so prisotni le nekaj dni in ne puščajo obstojnih oziroma dolgotrajnih posledic na koži. Kot smo omenili, se lahko pojavi tudi nekoliko resnejša oblika, pri kateri so lahko izpuščaji prisotni tudi nekaj tednov. Bolniki s koprivnico bodo povedali, da je najhujše prav njeno ponavljanje. V predhodnem odstavku smo omenili tudi kronično obliko koprivnice, ki lahko traja tudi nekaj let.

Zdravljenje koprivnice poteka preko simptomov

Na srečo urtikarija v 99-ih odstotkih ni nevarna, a je zelo pogosto sila neprijetna. Ker jo spremljajo srbečica, zbadajoč in pekoč občutek, je pomembno ustavljanje le teh. Z zdravili in domačimi pripravki umirjamo srbež in samo pojavljanje koprivnice, pri čemer največkrat zadostujejo antihistaminiki.

Koprivnica pri otroku ni bolj nevarna

Urtikarija ali koprivnica pri otroku ni nič drugačna od tiste, ki jo dobijo odrasle osebe. Ker pa gre za otroke, so starši in bližnji veliko bolj pozorni na izpuščaje ter druge simptome. Ravnanje ob pojavu izpuščajev po koži zaradi koprivnice naj bo enako kot pri odraslih osebah. Sporočite zdravniku in poslušajte njegov nasvet, vsekakor pa lahko simptome koprivnice zdravite tudi sami. To lahko storite z domačimi pripravki, kremami in geli, ki bodo pomirili kožo ter srbečico. Vsekakor je pomembno dodati, da je obisk zdravnika priporočen in nujen. če koprivnica pri otroku povzroča vidnejše in obsežnejše težave.

Domači obkladki za koprivnico ali urtikarijo so odlično pomagalo pri srbečici

Domači obkladki za koprivnico ali urtikarijo so odlično pomagalo pri srbečici

Obkladki za koprivnico

Samozdravljenje lahko poteka na veliko različnih načinov. Med najbolj enostavnimi so seveda obkladki, ki pomirjajo kožo, jo hladijo in posledično zmanjšujejo občutek srbenja. Krpo za umivanje ali brisačo potopimo v ledeno mrzlo vodo ter jo nekoliko ožamemo. Položimo jo neposredno na prizadeto in srbečo kožo.

Domači pripravek zoper koprivnice

Pripravek, ki si ga lahko kupimo ali pa ga naredimo doma, je ovsena kopel. Oves je žitarica, ki blagodejno vpliva na kožo, jo pomirja in odlično deluje pri alergijskih reakcijah na sami koži. Ker ima tudi veliko protivnetnih in atioksidativnih lastnosti, je oves odličen preparat za lajšanje srbečice in razdražene kože. Tako lahko pripravimo dve čudoviti zadevi za bitko proti koprivnici in njenim simptomom. To je ovsena kopel v dveh oblikah:

Ovsena kopel za katero boste potrebovali mleto ovseno kašo. Lahko jo kupite v trgovini ali pa jo zmeljete doma. Štiri velike žlice zmletega ovsa posujte v vročo vodo in premešajte, da dobite vodo bele barve. Nastala je mlečna kopel, a najboljše je počakati še nekaj minut, da se voda nekoliko ohladi. Ovsena kopel je pripravljena, a to je le ena način za njeno pripravo.

Ovsena filter kopel pa je drugi način priprave ovsene kopeli, pri kateri boste potrebovali kavni ali čajni filter. Do polovice ga napolnite z ovsenimi zrni, v ločeni posodi pa nekaj žličk soli premešajte z eteričnim oljem ter dodajte v filtrirno vrečko. Ko boste vodo točili v banjo, jojo in preprosto položite vanjo in počakajte, da izloči svoje pozitivne in zdravilne lastnosti.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

qlandia krsko