• C Novo mesto
  • 17:01
  • Pet, 05.03.2021

Koronavirus ‘ubil’ gripo: Bolnih ni, ker si umivamo roke, nosimo maske in delamo od doma

Podatki, objavljeni na spletni strani Nijz kažejo, da da so bili vsi vzorci, ki so jih odvzeli v zadnjih štirih tednih, negativni na influenco A in influenco B. To v osnovi pomeni, da pri nas še ni bilo potrjenega primera gripe. O tem, da letos niso potrdili še niti enega primera gripe, poročajo tudi s sosednje Hrvaške. Mnogi to vidijo v dejstvih, da ljudje delamo od doma v velikem številu, v večjih skupinah se ne družimo, ob prihodu ven pogosteje nosimo maske in si umivamo roke, zaradi česar se bo letos gripa težje širila.

Kdaj koronavirus, kdaj gripa?

Ob tem velja opozoriti, da imata gripa in Covid-19 na splošno podobne simptome, zato je zdaj običajna praksa, da se v primerih, ko so ti simptomi prisotni, preuči možnost okužbe s koronavirusom, zlasti če je njegov položaj tak, da obstaja tveganje.

Torej, če ima nekdo vročino, ki ne izgine, če kašlja in ima težave z dihanjem, z glavobolom, slabostjo in nekaterimi manj značilnimi simptomi in je bil v stiku z okuženimi, se ocenjuje, da obstaja možnost, da je okužen z virusom korone, zato njegov zdravnik lahko predpiše samoizolacijo še pred testiranjem ali brez pozitivnega testa za Covid-19. To še posebej velja za bolnike, ki so bili cepljeni proti gripi, zato je manj možnosti, da so simptomi povezani z gripo, pravijo tisti, ki delujejo v praksah družinske medicine.

Če se pojavijo ti simptomi, morate v obeh primerih ostati doma in počivati, jemati ​zdravila za znižanje temperature, piti vroč čaj, uživati lahko hrano, hkrati pa krepiti imunost z živili, bogatimi z vitaminom C, cinkom (ki blaži težave z dihali) in vitaminom D. Še to, upoštevati je treba, da ima tudi gripa, ki je niste preboleli, resne zaplete, zlasti pri starejših in kronično bolnih ljudeh, ki imajo šibkejšo imunost.

NaDlani.si; Foto: Unplash