• C Novo mesto
  • 03:51
  • Sob, 13.08.2022

Krvni strdek: za kaj gre in kako ga preprečiti?

Funkcija strjevanja krvi v telesu je zelo uporabna. Če torej pride do raznih poškodb, bodo rane zaradi tega mehanizma v dokaj hitrem času zaceljene. Povsem druga pesem pa so krvni strdki, ki so vse prej kot nedolžni. Kaj so torej krvni strdki? Na kakšne simptome moramo biti pozorni? Kaj lahko naredimo za preventivo? Kot pri številnih boleznih tudi v tem primeru velja, da je zdrav življenjski slog ključnega pomena. Sem spada zadostna količina gibanja in uživanje zdrave prehrane. Sploh nekatera živila imajo funkcijo, da še toliko bolj zmanjšajo možnosti, da bi prišlo do tovrstnih zapletov.

Krvni strdki so resna zdravstvena težava, saj lahko privedejo do številnih zapletov. Ker gre za oviran proces kroženja krvi, to lahko privede do različnih zdravstvenih težav; do srčnega napada, kapi in drugih zapletov. V skrajnem primeru tudi do smrti. V grobem jih delimo na dve večji skupini; eno so mirujoči, drugo pa po telesu potujoči strdki. Dokler so krvni strdki v mirujočem stanju, govorimo o trombozi. Strdek pa se lahko na neki točki tudi odcepi in potuje po telesu. Situacija se lahko tragično konča, če dospe do pljuč.

Kako vedeti, če imate v telesu krvni strdek? Za lažje razumevanje podajamo nekaj tipičnih simptomov.

Simptomi globoke venske tromboze

Ni nujno, da to bolezensko stanje spremljajo tudi simptomi. Dostikrat jih sploh ni, kar je lahko še huje, saj bolezen ne moremo pravočasno prepoznati. Če pa se simptomi pojavijo, se kažejo v obliki bolečine v okončini, v kateri se je strdek pojavil. Prav tako je lahko ta okončina (roka ali noga) bolj občutljiva kot sicer. Koža na predelu strdka je lahko toplejša kot na drugih predelih. Roka ali noga, v kateri se nahaja strdek, lahko tudi oteče ali pa postane rdeče ali vijolične barve.

Simptomi pljučne embolije

Že v primeru globoke venske tromboze je hitro ukrepanje ključnega pomena. Pri pljučni emboliji pa je čas še toliko bolj odločilen. Če namreč k zdravniku ne boste odšli pravočasno in krvni strdek prispe do pljuč, gre za minute ali celo sekunde. Kako lahko torej prepoznate pljučno embolijo? Čutili boste bolečino v prsnem košu, morda boste težje dihali, znojili se boste bolj kot sicer, imeli boste pospešen srčni utrip, povišano temperaturo in občutek omotičnosti. Eden od simptomov je lahko tudi krvavo obarvan izloček pri kašlju. Če torej opazite katerega od teh simptomov, pokličite urgentno zdravniško pomoč.

Pri katerih ljudeh je večja nevarnost pojava krvnih strdkov?

Krvni strdki lahko doletijo vsakega od nas. So pa skupine ljudi, pri katerih je pojav še nekoliko bolj verjeten. Gre predvsem za rizične skupine, ki že imajo nekatere kronične bolezni. Poleg tega do tega pojava lahko pride pri ljudeh, ki uživajo oralno hormonsko kontracepcijo, pri kadilcih, nosečnicah, ljudeh ki se soočajo s preveliko telesno težo, sladkornih bolnikih, pri rakavih bolnikih in ljudeh s kroničnimi vnetji.

Seveda so krvnim strdkom nekoliko bolj podvrženi starejši, ki so običajno v slabšem zdravstvenem stanju. Še posebej gre za ljudi, ki so starejši od 60 let. Se redno ukvarjate s športom? Če ne, potem je pri vas prav tako povečana nevarnost za pojav krvnih strdkov. Pogosto pa je lahko v igri tudi genetika. Če so imeli težave s krvnimi strdki že vaši predniki, obstaja večja verjetnost, da boste z njimi srečevali tudi vi.

Živila, ki preprečujejo nastajanje krvnih strdkov

Na nastanek krvnih strdkov lahko torej vplivajo številni dejavniki. Če se srečujete s tem problemom, vam bo zdravnik predpisal ustrezna zdravila. Večinoma je to aspirin. Bolje pa je, če delujemo preventivno. Poleg tega, da skrbimo za splošno zdravje in redno športno aktivnost, si lahko pomagamo tudi z določenimi živili, ki jih dodamo na naš jedilnik. Katera so to?

Saliciati

Obstajajo določena živila, v katerih lahko najdemo snovi, ki so zelo podobne tistim, ki se nahajajo v aspirinu in pomagajo v primeru krvnih strdkov. To so ananas, grozdje, jagodičevje, slive, pomaranče, mandarine, olive, redkvice in paradižnik. To snov lahko najdemo tudi v nekaterih začimbah, in sicer v meti, timijanu, kajenskemu popru, ingverju in kurkumi. Če boste torej uživali ta živila, si boste možnosti, da bi prišlo do pojava krvnih strdkov, bistveno zmanjšali.

Omega-3 maščobne kisline

Nasičene maščobe so tiste, ki se jim je smiselno čim bolj izogibati, če hočete preprečiti pojav te bolezni. So pa nenasičene maščobne kisline tiste, ki vam lahko pri tem, če se jih uživa v zmernih količinah, koristijo.

Vitamin E

Strokovnjaki so ugotovili, da je zadostna preskrba z vitaminom E ključna, če želimo zmanjšati možnosti za nastanek krvnih strdkov. Njegova funkcija je namreč v tem, da do določene mere zmanjša delovanje tistih celic, ki so v funkciji strjevanja krvi. Tako je v funkciji naravnega antikoagulata. Preprečuje namreč, da bi se kri po nepotrebnem strjevala.

Krvni strdki v povezavi s cepljenjem proti COVID-19

O krvnih strdkih se je sicer precej govorilo v zadnjih tednih v povezavi s cepljenjem proti covid-19. prav tako lahko do tega pojava pride, če bolnik preboleva težko obliko koronavirusa.

V Sloveniji je zaradi pljučne embolije hospitaliziranih 900 do 1000 bolnikov letno. Pri ljudeh, ki se srečujejo s temi težavami, je pomembno tudi nošenje elastičnih nogavic in kompresijskih povojev.

Evropska agencija za zdravila je pred nekaj tedni krvne strdke uvrstila med stranske učinke, ki se lahko pojavljajo pri cepljenju z AstraZeneco. Do pojava naj bi sicer prišlo v zelo redkih primerih, vendar so bile vseeno zabeležene te kontraindikacije.

Do začetka aprila je bilo zaznanih 169 primerov možganskih strdkov in 53 primerov venske tromboze pri skupaj 34 milijonih cepljenih s cepivom Vaxzevria. Vse to na območju Evropske unije in Združenega kraljestva.

Kakšna pa je statistika za Slovenijo? Do sedaj je bilo zaradi cepljenja s cepivom proizvajalca Pfizer prijavljenih 12 zapletov s krvnimi strdki, pri cepljenju z AstraZeneco pa je bilo teh primerov 10.

Evropska agencija ta cepiva je kljub temu presodila, da so koristi, ki naj bi jih imeli posamezniki, ko se cepijo, precej večje od morebitnih možnih zapletov.

Pripravila: P. K.