• C Novo mesto
  • 15:13
  • Pon, 15.04.2024

Kurkuma: pozitivni in negativni učinki na zdravje

Kurkuma je visoka rastlina, ki uspeva v Aziji in Srednji Ameriki. uživamo jo predvsem kot začimbo, ki je izdelana iz mletih korenin rastlin. S svojo izrazito rumeno barvo je navdihnila številne kulture, da jo uporabljajo kot barvilo. Cena kurkume se sicer razlikuje od ponudnika do ponudnika, vendar ne gre za drago živilo, zato si jo lahko z lahkoto privoščite.

Uporaba kurkume v ajurvedski medicini

Mleta kurkuma je sicer tudi glavna sestavina curryja v prahu. Nekateri produkti, ki so izdelani iz kurkume, so tudi čaji, praški, ekstrakti in drugo. Aktivna sestavina kurkume je kurkumin. Ima močne biološke lastnosti. Kurkumo ne glede na ceno uporablja tudi ajurvedska medicina.

Gre za indijski tradicionalni način zdravljenja. Kurkuma je sicer primerna za zdravljenje različnih zdravstvenih težav. zdravi kronično bolečino in vnetja. Zaradi številnih pozitivih učinkov na zdravje jo je začela preučevati tudi zahodna medicina. Uporablja jo kot sredstvo za lajšanje bolečin in kot zdravilno sredstvo. Priporočajo jo tudi nekateri zdravniki – in sicer za lajšanje bolečin pri artritisu.

Kurkuma je cvetoča rastlina iz družine ingverjev. V kulinariki se uporabljajo njene korenine. Je trajnica, korenikasta, zelnata rastlina, ki izvira iz Indije in jugovzhodne Azije. Za uspevanje potrebuje temperaturo med 20 in 30 stopinj. Prav tako potrebuje precejšnjo količino padavin.

Korenike uporabljamo sveže ali kuhane v vodi in posušene. Nato jih zmeljemo v oranžno rumen prah. Ta se pogosto uporablja kot barvilo pa tudi aroma v azijski kuhinji.

Ključna sestavina kurkume je kurkumin

Kurkumi daje rumeno barvo kurkumin. Prav ta sestavina je ključna, ko govorimo o njenih koristih za zdravje. Gre namreč za naraven antioksidant, ki ima protivnetne učinke. Te so povezane z upočasnitvijo staranja in nastankom Alzheimerjeve bolezni.

Ker se kurkuma v krvi obtok ne absorbira preveč dobro, jemanje curryja enkrat na mesec ne bo prineslo želenih protivnetnih in antioksidativnih koristi. Če želite telesu dati tolikšne količine kurkumina, da bo viden učinek na zdravje, je dobro, če posežete po dodatkih na osnovi kurkume.

kurkuma1

Kurkuma ima številna pozitivne učinke na zdravje

Ugotovljeno je bilo, da se najbolje obnese kombinacija kurmune s črnim poprom. V črnem popru se namreč nahaja spojina, ki se imenuje piperin. Ta pomaga k temu, da je kurkuma bolj biološko uporabna. Omogoča telesu, da se kurkuma lažje absorbira v telo in s tem so zdravilni učinki tudi boljši.

Pozitivni učinki kurkume

Ugotovljeno je bilo, da ima kurkuma nekatere pozitivne učinke na zdravje in da pomaga pri borbi z raznimi boleznimi in obolenji.

Dobra je za jetra in preprečuje raka

V zadnjem času se ugotavlja, da kurmuma vsebuje tudi antioksidante. Antioksidativni učinek naj bi bil celo tako močen, da lahko prepreči toksinom, da bi poškodovali vaša jetra. To je torej lahko rešitev za ljudi, ki morajo zaradi sladkorne bolezni jemati močna zdravila. Prav tako naj bi si s kurkumo lahko pomagali tisti, katerih jetra so že nekoliko prizadeta.

Kurkuma naj bi prav tako imela sposobnost, da zmanjša možnosti za nastanek raka. Nekatere študije kažejo, da naj bi učinkovito varovala pred rakom trebušne slinavke, rakom prostate in multiplim mielomom.

Protivnetni učinek

Kurkumo pogosto uporabljamo v boju proti vnetjem. Zasluga pri tem gre predvsem sestavini kurkumin. Skladno z neko študijo naj bi bila kurkuma kot protivnetno sredstvo celo bolj priporočljiva kot aspirin. Kurkuma lahko pomaga pri zdravljenju različnih kroničnih bolezni, kot so vnetne črevesne bolezni in artritis.

Proti obolenjem srca

Nekatere študije so pokazale, da lahko uživanje kurkume izboljša delovanje tanke membrane, ki pokriva notranjost srca in ožilja. Ta membrana igra ključno vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka. Kurkumin lahko pripomore k zaščiti pred s starostjo povezano izgubo funkcije in zmanjša verjetnost za razvoj bolezni srca.

Izboljša prebavo

V curry se kurkumo dodaja zato, ker pripomore k temu, da je začimbna mešanica še okusnejša. Vendar ne le to. Kurmuma naj bi imela pomembno vlogo tudi pri prebavi hrane. Zaradi svojih antioksidativnih in protivnetnih lastnosti prispeva k zdravi prebavi.

V ajurvedski medicini se kurkuma uporablja tudi za zdravljenje prebavil. Tudi zahodna medicina čedalje bolj ugotavlja, da lahko kurkuma pomaga pri vnetjih črevesja.

kurkuma2

Kurkuma se dobro obnese v kombinaciji s poprom

Negativni učinki kurkume

Kurkuma pa naj ne bi imela zgolj pozitivnih učinkov, ampak tudi negativne.

Vznemirja želodec

lahko vznemirja želodec. Tista sredstva v kurkumi, ki sicer podpirajo zdravje prebavil, lahko povzročijo tudi draženje. To velja predvsem v primerih, ko s količino zaužite kumine pretiravate. V neki raziskavi so udeleženci jemali kurkumo, da bi z njo pozdravili raka, vendar so morali tako zdravljenje opustiti. Njihova prebava je bila namreč precej prizadeta. Učinek kurkume je namreč tak, da spodbuja želodec k proizvodnji večje količine želodčne kisline. Nekaterim lahko torej jemanje kurkume pomaga, spet drugim škoduje.

Redčenje krvi

Če uživate kurkumo, lahko pride tudi do redčenja krvi. Znanstveniki si niso povsem enotni, zakaj do tega pride. Uživanje kurkume torej ni priporočljivo za ljudi, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi oziroma jo lahko uživajo v minimalnih količinah.

Povzeli bi torej lahko, da vključitev kurkume v prehrano lahko koristi vašemu zdravju. Ta začimba namreč podpira delovanje imunskega sistema, pomaga lajšati bolečine in pomaga pri prebavi. Vendar pa zaradi nekaterih neželenih učinkov uživanje kurkume ni priporočljivo za nekatere. Na splošno je bolje, da je ne uživate v prevelikih količinah.

Če nameravate kurkumo vključiti v vaš proces zdravljenja katere od bolezni, se je seveda pred tem priporočljivo posvetovati z zdravnikom. Ta vam bo lahko svetoval, če bi bil to za vas ustrezen način zdravljenja.

Cena kurmume variira od ponudnika do ponudnika. Veliko je odvisno tudi od tega, v kateri obliki jo kupimo. Za sprejemljivo ceno lahko kupimo tudi prehransko dopolnilo, ki vsebuje spekter antioksidantov in najpomembnejšo sestavino – kurkumin. Običajno se v takem prehranskem dopolnilu nahaja korenina kurkume in ekstrat črnega popra (ki izboljša njen učinek). Kupite lahko tudi kurkumo v prahu ali kot celo rastlino. Odvisno od vaših želj in potreb.

Kurkuma je torej lahko učinkovito zdravilo pri najrazličnejših težavah, vendar pa bodite previdni, da je ne boste zaužili v prevelikih količinah ali v primeru, če bi lahko vplivala na poslabšanje katerega od vaših zdravstvenih stanj.

NaDlani.si, Vir slik: Pixabay

Kurkuma: pozitivni in negativni učinki na zdravje
1 od 3
Pixabay
kurkuma
Pixabay
kurkuma
Pixabay
kurkuma
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.