• C Novo mesto
 • 01:15
 • Pon, 27.06.2022

LCHF prehrana

Ste že slišali za LCHF dieto oziroma prehrano? LCHF (low carb, high fat) prehrana je način prehranjevanja, pri  katerem zaužijemo več maščob, ogljikovim hidratom pa se izognemo v največji možni meri. Če si tudi vi želite jesti, kolikor želite, pri tem pa še izboljšati svoje zdravje, potem berite naprej. Razkrili vam bomo, zakaj je LCHF prehrana tako zelo učinkovita pri izgubljanju odvečnih kilogramov.

LCHF prehrana: proč z ogljikovimi hidrati, vabljene maščobe!

LCHF prehrana je z nami že več kot 150 let, a šele v zadnjem času jo potrjuje tudi sodobna znanost s svojimi raziskavami. LCFG prehrana ni samo dieta, pač pa način prehranjevanja, pri katerem bo lahko vaše telo delovalo optimalno. Verjetno boste zelo veseli dejstva, da pri tem načinu prehranjevanja ni nobenega tehtanja hrane ali štetja kalorij. Vse, kar morate storiti je to, da jeste zelo malo ali nič ogljikovih hidratov, v svojih obrokih pa povečate odstotek mastnih živil. Tako lahko jeste meso, ribe, zelenjavo, ki raste nad tlemi, jajca, maslo, smetano, … izogibati pa se morate sladkorju, sladkanim pijačam ter škrobu (riž, krompir, testenine, kruh, …).

LCHF prehrana kot glavni vir energije določa prav maščobe. Pri njej ne gre za povečanje deleža beljakovin in tudi ne za zmanjševanje števila kalorij. Bistvo prehranjevanja je, da ogljikove hidrate nadomestite z maščobami. Pri tem načinu prehranjevanja zaužijete tudi primerno količino beljakovin, ki zagotavljajo aminokisline, ki so potrebne za pravilno delovanje človeškega telesa.

LCHF prehrana deluje in za to obstajajo številni dokazi. Že v nekaj dnevih po začetku z LCHF dieto se bo zaradi manjšega vnosa ogljikovih hidratov zmanjšala proizvodnja inzulina. Stabiliziral se bo tudi  sladkor v krvi. S tem se bo povečalo izgorevanje maščob v telesu, vi pa boste uspešno hujšali.

LCHF prehrana in stanje ketoze

V primeru, da želite doseči vse pozitivne učinke LCHF prehrane, se morate pri prehranjevanju držati točno določenih pravil. Le tako boste dosegli stanje ketoze, ki prinaša številne prednosti. Stanje ketoze je pravzaprav povišanje vrednosti ketonov v krvi. Do ketoze pride zaradi pospešene presnove maščob, ki je značilna za LCFG dieto. Ketozo boste dosegli tako, da bodo vsaj 70 odstotkov dnevnega energijskega vnosa predstavljale maščobe, pojedli pa boste manj kot 50 g ogljikovih hidratov dnevno.

LCFH prehrana: kaj je dovoljeno jesti?

 • Jeste lahko vse vrste mesa, se pravi govedino, svinjino, perutnino in divjačino.
 • Dovoljene so ribe in školjke (losos, postrvi, skuše).
 • Privoščite si jajca, pripravljena na različne načine (kuhana, ocvrta, stepena, blanširana, …).
 • Na jedilnik uvrstite tudi naravne maščobe, kamor sodijo maslo, smetana, oljčno in kokosovo olje)
 • Privoščite si lahko zelenjavo, ki raste nad zemljo (zelje, cvetača, brokoli, ohrovt, šparglji, jajčevci, špinača, gobe, solata, avokado, …).
 • Ne pozabite na oreščke in semena.
 • Kaj pa mlečni izdelki? Brez problema lahko posežete po polnomastnih mlečnih izdelkih. Se pravi: smetana naj ima vsaj 40 % mlečnih maščob, uporabljajte tudi kislo smetano in grški jogurt, polnomastne sire, …).
 • Jagodičevje (maline, robide, jagode, borovnice, …).

Česa ne smete jesti

 • Velik NE za sladkor. Izogibajte  se vsem sladkanim jedem in sladkanim pijačam. Sladkati si ne smete niti kave ali čaja.
 • Škrobnata živila (riž, krompir, kruh, testenine, pomfri, čips, …).
 • Margarina.
 • Pivo – saj veste, da mu pravijo tekoči kruh?
 • Sadje, ker vsebuje preveč sladkorja (izjema je jagodičevje).

LCHF prehrana in njene prednosti

Pozitivne učinke LCHF diete lahko občutite že po dveh tednih diete, optimalni rezultati pa se bodo pokazali po nekaj mesecih.

 1. LCHF prehrana učinkovito zmanjša apetit. Po nekaj tednih prehrane apetit res močno upade in tako pojeste manj, s tem pa izgubljate odvečne kilograme in nezaželene maščobne obloge. Najboljša novica pa je seveda ta, da ne boste občutili lakote.
 2. Prav tako izgine tudi želja po vsej prepovedani hrani. Nič več skomin po sladkorju, škrobnatim jedem in podobnem, kar vas najbolj ovira na poti do želenega cilja – vitke postave.
 3. Tudi potreba po vmesnih obrokih bo sčasoma popolnoma izginila, saj se bo na splošno znižala želja po hrani. Tako si boste čez nekaj časa zaželeli le 1 do 3 obroke dnevno.
 4. LCHF prehrana izboljšuje tudi kognitivne sposobnosti, saj deluje na možgane varovalno. Tako se izboljša tudi sposobnost spomina in koncentracije. Pride tudi do nastanka novih živčnih povezav.
 5. Zmanjša se delež maščobe okrog notranjih organov, kar je seveda še kako koristno za vaše zdravje.
 6. Raziskave kažejo tudi na to, da v krvi močno upadejo trigliceridi, poviša pa se dobri holesterol.
 7. Omenili smo že, da se zmanjša tudi vrednost krvnega sladkorja in inzulina v krvi. Ob tem se je potrebno zavedati, da je previsok krvni sladkor vzrok za številne bolezni.
 8. LCHF prehrana zniža tudi krvni pritisk, ki je glavno povzročitelj za kardiovaskularnih bolezni.

Kaj pa stranski učinki?

Svetujemo vam, da količino zaužitega sladkorja in škroba zmanjšujete postopoma, saj se lahko med prilagajanjem telesa na nov način prehranjevanja pojavijo določeni stranski učinki. Telo se na nov vir energije (se pravi na maščobe namesto na ogljikove hidrate) privaja približno 2 tedna. Med stranskimi učinki, ki ponavadi trajajo le nekaj dni, naj omenimo utrujenost, razdraženost, glavobol, omotičnost in razbijanje srca. Ublažite jih lahko s pitjem vode in z rahlim povečanjem vnosa soli.

Nekateri strokovnjaki svarijo: LCHF  prehrana je primerna le za krajše obdobje

Torej le za takrat, ko se želite na hitro znebiti odvečnih kilogramov. Navajamo še nekaj pomanjkljivosti takšnega načina prehranjevanja:

 • Pri tej dieti so zelo obremenjene ledvice in jetra, zato ni primerna za daljši čas.
 • Izbor živil je precej omejen, zato se lahko zgodi, da se boste diete hitro naveličali.
 • Ker v takšni prehrani primanjkuje vlaknin, pride pogosto tudi do nevšečnosti z zaprtjem.

Svetujemo vam, da se pred prehodom na LCHF prehranjevanje o njem dobro pozanimate, pogovorite se tudi s svojim zdravnikom. Priskrbite si ustrezno literaturo, pobrskajte po internetu, lahko pa vam v pomoč priskoči tudi prehranjevalski strokovnjak, ki ima veliko znanja in izkušenj. Zelo pomembno je namreč, da se prehranjevanja lotite na pravilen način, drugače se lahko zgodi, da boste precej hitro obupali.

Želimo vam uspešno hujšanje in več zdravja!

Pripravila Monika M.