• 16.95C Novo mesto
  • 11:18
  • Pet, 29.05.2020

Ličila z nevarnimi “stranskimi učinki”

Ličila naj bi poudarila žensko lepoto, z razvojem industrije in tehnik ličenja pa ličila omogočajo tudi popolne preobrazbe. Za kakšno ceno?
Ličila so bila nekoč razkošje, danes pa so tako poceni, da si lahko veliko zalogo privošči prav vsaka ženska. Med uporabnicami pa niso le odrasle ženske in dekleta, saj se starost, ko se prične uporabljati ličila, znižuje. Tudi marsikatera desetletnica za “na lepše” že uporabi lipglos in maskaro.
S tem, ko uporaba ličil, zlasti tistih nižjega cenovnega razreda, narašča, pa je vse več tudi težav, ki jih ta povzročajo. Ličila so lahko tudi nevarna, če jih uporabljamo preveč, ne pazimo na sestavine, ali pa z njimi ne ravnamo pravilno.

Tudi ličila imajo rok uporabe

Če ličila nanašate s čopiči, jih redno čistite.

Tako kot se pokvari jogurt, se pokvarijo tudi ličila (pa tudi kreme in drugi kozmetični izdelki). Ko ličilo kupimo, preverimo rok uporabe, prav tako ličil ne kupujemo “na zalogo”. Še pomembneje pa je, da ličilo ne uporabljamo predolgo potem, ko je enkrat odprto oziroma načeto. Nekateri kozmetični izdelki imajo na embalaži simbol posodice s pokrovom, kjer je zapisana številka – ta nam pove, koliko mesecev po odprtju je zadnji čas, da izdelek zavržemo. Če ličila ali drugi izdelki za nego spremenijo teksturo, barvo ali vonj, pa jih je ne glede na to oznako potrebno zavreči takoj. Do sprememb lahko namreč pride tudi zaradi nepredvidenih razlogov, na primer zato, ker ste imeli svojo šminko za ustnice v bližini toplega radiatorja ali na okenski polici, kjer je bila izpostavljena soncu. Tudi puščanje kozmetične torbice v avtomobilu, ki se lahko poleti zelo ogreje, se odsvetuje.

Ličila so lahko gojišče bakterij

Kaj vse se skriva v ličilih, je pred leti na precej neprijeten način opozorila zgodba ženske, ki je skupaj s pudrom na svoja lica nanesla jajčeca pajka, ta pa so se zažrla v kožo, kjer je prišlo do vnetja in tudi razvoja osemnogih bitij. Ekstremna zgodba, ki so jo prikazali v dokumentarni oddaji, je res precej posebna, a nas vseeno opozarja, da lahko ličila že nekaj dni po odprtju vsebujejo marsikaj. Največkrat gre za bakterije. Ko je ličilo neposredno, s čopičem ali z gobico v stiku s kožo, se bakterije s kože prenesejo v embalažo, tam pa se lahko tudi odlično razmnožujejo. Še več je bakterij v ličilih, ki jih nanašamo s prstom (na primer nekatera mazila za ustnice).
Da bi se izognili bakterijam, velja izbirati ličila, ki se ne nanašajo s prstom. Čopiče za nanos senčil vsaj enkrat tedensko nežno operite z mlačno vodo in milom, za nanos tekočega pudra pa uporabljajte gobice, ki jih po tednu dni uporabe zavrzite ali ravno tako operite. Kadar prekrivate mozolje, je še bolj pomembno, da pazite na raznašanje bakterij, saj lahko sicer pride do sekundarnih okužb. Nekatere kozmetične pripomočke, na primer pinceto, velja redno razkužiti.
Pomembno je, da svoja ličila nikoli ne delite, na kar velja opozoriti predvsem mlada dekleta, ki si rada izmenjujejo šminke s prijateljicami. Posojena ličila se vedno vrnejo s tujimi bakterijami.

Dišave povzročajo alergije

Tudi vas ličila hitro pripravijo do solzenja?

Ličila imajo pogosto čudovit vonj. Če vaše bleščilo za ustnice diši po jagodah ali breskvah, pa to pomeni zgolj to, da mu je dodana sintetična dišava, morebiti pa tudi aroma. Po ocenah zdravnikov naj bi imelo kar 22 % ljudi alergijske reakcije na kemikalije, ki se nahajajo v kozmetiki, najbolj pogoste pa so reakcije na dišave in konzervanse.

Škodljive in nevarne sestavine

Še bolj kot bakterij in alergij se velja bati kemikalij, katerih imena so tako zapletena, da jih ne znamo niti prebrati, kaj šele, da bi jih poznali. Med tiste, ki veljajo za nezaželene, spadajo parabeni, ki vplivajo na delovanje žlez oziroma hormone, prav tako so v kozmetiki ftalati, toluen, propilen glikol, svinec in še marsikaj drugega. Pri tem ni nobena vrsta kozmetike izvzeta, saj vsebujejo nevarne snovi ličila kot so puder, senčila, laki za nohte in maskare, kot tudi negovalna kozmetika kot so šamponi in mila za obraz ter dezoderanti.
Da bi se nevarnim snovem čim bolj izognili, uporabljajte ličila, ki so čim bolj naravna. Najbolje je izbrati ličila iz organskih linij, vendar velja tudi pri teh vedeti, da sama oznaka organsko, bio ali naravno še ne pomeni, da ni v ličilu prav nič škodljivega. Če imate tudi pri ličilih radi najboljše blagovne znamke, kupujte originalne proizvode v drogerijah ali preverjenih spletnih prodajalnah. Tudi pri ličilih se pojavljajo ponaredki, ki so ceneje prav zato, ker so sestavine slabše kakovosti, marsikdaj pa se med njimi odkrije tudi takšne, ki so celo prepovedane.

Katere so najpogostejše težave?

Ne uporabljajte ličil vsak dan, jih pa vsak dan odstranite.

Ličila lahko zaradi nekaterih sestavin povzročajo glavobole, pogosto se zaradi njih pojavljajo alergije, ki se kažejo predvsem s koprivnico in srbečico. Zaradi krem z barvilom, pa tudi krem za zaščito pred soncem ter vlažilnih krem se lahko pojavi neenakomerna obarvanost kože. Četudi naj bi ličila pomagala, da smo lepše, se lahko zgodi tudi ravno obratno – koža pod ličili ne diha, zato se pojavi več mozoljev ali aknavost. Enaka je zgodba glede staranja kože: dolgoročen učinek ličil nikakor ni pomlajevanje, temveč ravno obratno. Kemikalije, ki jih vsebujejo ličila, kožo skozi leta poškodujejo in zato se znaki staranja pojavijo še prej. Verjetno si lahko zamislite, da kozmetični industriji ni v interesu, da bi to skušala preprečiti, saj so prav “pomladitvene” kreme ter kreme proti gubam zanje kokoš, ki nese zlata jajca.
Zaradi ličenja se pogosto pojavijo težave z očmi. Koža okoli oči je zelo tanka in zato bolj občutljiva, ličila pa se z vek pogosto zanesejo tudi v samo oko. Oko se skuša najprej očistiti s solzami, če kemikalij ali tujkov ne more odpraviti takoj, pa postane rdeče in vneto. Za ličenje vek in trepalnic vedno uporabljajte le ličila, ki so namenjena prav temu. Povedati je treba še to, da redna uporaba tuša za obrobljanje oči in maskara vodita v slabšo rast trepalnic.
Bolj posredne nevarnosti, ki se povezujejo z ličili in kozmetiko, pa so še bolj resne. Kemikalije v kozmetiki se povezuje tudi z neplodnostjo, hormonskimi neravnovesji ter celo z rakom.

Bodite zmerni

Pri ličilih bodite torej pozorni na pravilno shranjevanje in uporabo ter nikoli ne pozabite na higieno. Odločajte se za čim bolj naravne znamke, še bolj pomembno pa je, da nimate ličil na obrazu ves čas. Naličite se, ko je to potrebno, doma pa ličila odstranite. Tudi v posteljo ne pojdite, ne da bi ličila prej odstranili in koži omogočili, da zadiha.

Urša Novak
Foto: Pixabay