• C Novo mesto
  • 00:04
  • Sob, 18.05.2024

Liposukcijska dieta obljublja shujšanje v 14 dneh

Liposukcijska dieta je zadnja v veji shujševalnih diet, ki naj bi nadomestila klasične diete. Gre za klinično preizkušeno in odobreno metodo hujšanja, ki obljublja hitro in zdravo izgubo odvečnih kilogramov. Naj vas ime liposukcijska dieta ne odvrne od branja, saj ne vključuje liposukcije. V svoji osnovi gre za hitro in uspešno hujšanje preko topljenja maščobnih oblog. Kaj točno je liposukcijska dieta?

Kako deluje liposukcijsko prehranjevanje?

Liposukcijska prehrana (Neinvazivna liposukcija) je dietoterapija za hujšanje s pomočjo aminokislin in rastlinskih vlaken v okviru nizkokalorične sredozemske prehrane. Temelji na mehanizmu aktivacije maščobnih zalog in njihovi presnovi v energijo skozi štirinajstdnevni protokol, v katerem lahko izgubite 7 do 10 % začetne telesne mase. Čez dan jemljete aminokisline in rastlinska vlakna v obliki okusne raztopine, glavni obrok pa je večerja, sestavljena iz zelenjave in mesa. Posebno vlogo imajo rastlinska vlakna konjac glukomannan, ki zaradi vsrkavane velike količine tekočine v želodcu nabreknejo, ga tako napolnijo in nam dajo občutek sitosti. Zaradi česar ga je EFSA (Evropska agencija za varno hrano) odobrila kot pomožno sredstvo za hujšanje.

Kaj obljublja liposukcija dieta kot farmakološka metoda?

Hiter pogled na spletno stran lipodiet.eu nam pokaže dve 14-dnevni fazi s predvidenim rezultatom. Kako potekajo izzivi oziroma hujšanje v dvotedenskih fazah?

Prva 14-dnevna faza: nizkokalorična dieta s pomožnimi sredstvi za hujšanje. Predviden rezultat: zmanjšanje telesne mase za 7 do 10 % z znatnim zmanjšanjem obsega. Doseženi naj bi bili naslednji cilji: Zmanjšana je želja po hrani, ne opazi se padca energije, dieta pa ne zahteva telesne dejavnosti in je popolnoma varna za zdravje.

Druga 14-dnevna faza s sredozemsko prehrano (standard WHO). Pričakovan rezultat: utrjevanje teže ob možni izgubi 1 do 3 kilogramov. Prednosti te faze so: Uporaba naravne hrane namesto industrijske, zmanjšan vnos sladkorja in škroba, optimalen vnos kakovostnih beljakovin in optimalen vnos zdravih maščob.

Če nekoliko poenostavimo, je liposukcijska dieta razdeljena na 14.dnevne faze. Prva 14-dnevna faza temelji na nizkokalorični dieti s pomožnimi sredstvi, a ne odvzema energije in ne zahteva telesne aktivnosti. Glavni obrok je večerja, čez dan pa telo oskrbujemo z aminokislinami ter rastlinskimi vlakni v obliki raztopine. Druga 14-dnevna faza pa je osredotočena na sredozemsko prehrano in je namenjena vzdrževanju teže. Liposukcijska dieta je tu usmerjena v oblikovanje telesa, spremembo prehranjevalnih navad in izboljšanje zdravja lastnega telesa.

Kaj se uživa med liposukcijsko dieto?

Med dietoterapijo se uživa predvsem štiri glavne skupine hranil. Zelena vrtna zelenjava z manj škroba med katere spadajo predvsem zelena solata, kumare, brokoli, zelje, blitva, cvetača in jajčevci. Teh naj bi se užilo približno 600 gramov na dan. Sledijo kakovostne mesne, ribje in perutninske beljakovine med katere spadajo predvsem govedina, piščanec, puran, morski sadeži ter ribe. Užilo naj bi se jih približno 200 gramov na dan. Tretja skupina so aminokisline in rastlinska vlakna glukomannan, ki smo jih že omenili. Gre za posebno beljakovinsko formulo z rastlinskimi vlakni, ki velja za pomožno sredstvo za izgubljanje teže. Jemljejo se med dvakrat do trikrat na dan. Zadnja skupina pa so naravne živalske in rastlinske maščobe med katere spadajo predvsem oljčno olje, maslo, avokado in živalska mast. Užije naj se 11 gramov linolne kisline in 1,4 gram linolenske kisline na dan.

Liposukcijska dieta je vse bolj priljubljen način hujšanja, ki obljublja izgubo težo v dveh tednih

Liposukcijska dieta je vse bolj priljubljen način hujšanja, ki obljublja izgubo težo v dveh tednih

Kaj pravi avtor liposukcijske metode?

Liposukcijsko dieto oziroma metodo hujšanja je ustvaril Kenan Mandra. V svetu je postala znana predvsem zaradi svetovnih zvezdnic, ki so jo začeli uporabljati in omenjati v javnosti. Med drugimi so to filmski zvezdnici Jennifer Aniston in Monica Belluci ter lokalni zvezdniški pevci Halid Beščlić, Neda Ukraden in drugi. »Skrivnost je v sposobnosti telesa, da uporablja različne vire energije, tudi lastne maščobe. Liposukcijska dieta ustvarja le naravne pogoje za to, zato celoten proces poteka na naraven in zdrav način, kot si telo želi. Najpomembnejša stvar je v tem, da je telo preskrbljeno z vsem, kar v resnici potrebuje in ni nevarnosti za zdravje. Človek je brez hrane lahko več tednov, mi pa vsak dan zaužijemo prevelike količine nutritivno slabe hrane in prazne kalorije. Pred tisoči leti so ljudje jedli povsem drugače. Zadnjih 40 let smo naglo spremenili življenjski slog in posledice so pandemija debelosti in kroničnih nenalezljivih bolezni. Ideja Liposukcijske diete je omogočiti telesu, da si opomore od tega, torej koristi niso le izguba teže, temveč tudi izboljšanje številnih zdravstvenih parametrov,« je povedal avtor metode Kenan Mandra in dodal: »Želimo ostati profesionalni in etični, zlasti ko gre za tovrstna občutljiva vprašanja. Naše stranke so pogosto visoke politične osebnosti različnih usmeritev s celotnega območja. Z našo pomočjo so hujšali ministri, premierji in drugi visoki funkcionarji. A tega nikakor ne želimo zlorabiti v marketinške namene, prav tako pa se tudi nočemo povezovati s politično elito. Spoštujem željo po diskretnosti vsakega posameznika, in to ne glede na to, iz katerega družbenega sloja prihaja. Moj edini cilj je, da bi bila za vsakogar od njih liposukcijska prehrana zadnja dieta v njihovem dolgem in srečnem življenju.«

Liposukcijska dieta potrebuje pomožna sredstva za svoje delovanje

Medtem, ko so druge diete narejene in ustvarjene v stilu zmanjševanja nekaterih hranilnih skupin in v njih ni možno najti »pomočnikov« in pomožnih sredstev, temu ni tako v liposukcijski dieti. Vsekakor je vredno povedati, da je liposukcijska dieta priznana in odobrena s strani EFSA – Evropske agencije za varno hrano. Pomožna sredstva, ki jih omenjamo, so prehranska dopolnila za pravilno in pristno izvajanje te diete. Slednje je možno kupiti tudi v trgovinah po Sloveniji, obljubljajo pa se rezultati v le dveh dneh.

Ali liposukcijska dieta deluje?

Verjetno je tudi pri tej dieti veliko odvisno od vsakega posameznika. Liposukcijska dieta je v svoji osnovi taka kot vse ostale diete, četudi si želi to prikriti z željo po neinvazivnosti ter hkratni obljubi pomožnih sredstev. Cena pomožnih sredstev za en teden liposukcijske diete, ki vključuje aminokisline, beljakovine, glukomanan, vitamine in minerale, je približno 100 evrov. Cena paketa praškov in kapsul se lahko glede na ponudbo razlikuje, a hitro postane jasno, da je potrebno sestaviti tudi prehranski načrt. Ali deluje? Najverjetneje ja, ampak v teoriji deluje prav vsaka dieta, če se je skrbno držimo.

Ali liposukcijska dieta dejansko deluje ali gre le za prazne obljube?

Ali liposukcijska dieta dejansko deluje ali gre le za prazne obljube?

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com