• C Novo mesto
 • 18:08
 • Sre, 12.06.2024

Lišaji ali glivične okužbe kože

Ste na svojem telesu opazili rdeče luskaste izpuščaje ali mehurčke, ki so na koži trupa, rok ali nog razporejeni v obročih? Morda so to prav lišaji ali glivična okužba kože, ki se največkrat pojavi prav na neporaščenih delih kože.

Lišaji

Lišaji po telesu (glivična okužba kože po telesu ali tinea corporis) so glivična okužba površinskega dela kože. Okužbo povzročajo glivice, ki jim strokovno pravimo dermatofiti. Lišaji se pojavijo v obliki rdečih izpuščajev, ki so razporejeni v obliki obročev. Lahko so videti tudi kot srebrnkaste kožne lise, lahko so luskasti in srbeči. Obroči se širijo navzven, sredina pa se pozdravi in koža tu zopet postane normalna.

Lišaji in njihovi simptomi:

Lišaji

 • Lise v obliki kroga z rdečim nabreklim robom in izrazitim središčem
 • Koža je luskasta in zelo srbi
 • Koža na robu lišaja je lahko zelo rdeča in se zelo lušči
 • Koža je lahko dvignjena in mehurčkasta (gre za resnejšo obliko lišajev)
 • Na koži se lahko pojavi več rdečih krogov (resna okužba)
 • Pride lahko tudi do gnojnih ran

Lišaji ali glivične okužbe so zelo nalezljivi!

Lišaji se lahko hitro prenesejo na drugega človeka, in sicer preko stika z okuženimi predmeti, kot so brisače ali oblačila, preko stika z ljudmi in okuženimi domačimi živalmi. Zavedati se je potrebno, da lahko lišaji nastanejo tudi zaradi dolgotrajnejšega kontakta z okuženo zemljo. Prav tako se lahko lišaji prenesejo iz enega dela telesa na drugega.

Vrste lišajev oziroma glivičnih okužb

Glivični lišaji sodijo med najpogostejše kožne bolezni. Zelo pomembno je, da jih pričnemo čim prej zdraviti, saj se lahko v nasprotnem primeru razširijo na večje površine kože, v globje predele kože in celo na druge ljudi. Obstaja več vrst glivičnih okužb.

Tinea corporis je okužba na trupu. Največkrat jo povzroča glivica Trichtophyton ali pa glivica Mycrosporum. Na koži opazimo pordela žarišča, ki imajo poudarjen in luščeč se rob. Ta rob se postopoma širi navzven, v središču pa rdečina izgine. Med okužbe na trupu spada tudi mikrosporija, ki se prenaša iz živali na človeka.

Lišaji

Tinea pedis je okužba na stopalih, najpogosteje pa se pojavi pri športnikih, in sicer zaradi dolgotrajnega nošenja športne obutve. Ta okužba je bolj znana pod imenom atletsko stopalo, kaže pa se z rdečino in luščenjem kože, pa tudi z mehurčki. Vse skupaj lahko tudi skeli in srbi. Okužbo povzročajo glivice Trichophyton ali Epidermophyton, največkrat pa se pojavi prav med prsti na nogah.

Okužba v dimljah je lahko posledica prenosa povzročitelja iz stopal ali nohtov, možen je tudi prenos preko okužene brisače, s katero smo se obrisali. Pogosto poteka kronično in je res zelo nalezljiva. Okužba se kaže z rdečimi, ostro omejenimi lišaji, včasih pa tudi z majhnimi mehurčki na področju dimelj. Povzročajo jo glivice pa tudi kvasovke.

Glivična okužba lasišča, za katero najpogosteje obolevajo otroci, se kaže z luščenjem z odlomljenimi lasmi, pojavi pa se lahko tudi srbeč, rdeč lišaj, ki se lušči.

Glivična okužba nohtov lahko prizadane tako nohte na rokah kot tudi na nogah. Za njo je značilno, da se razvija več let ter da je zelo pogosta.

Veliko ljudi se srečuje tudi z lišaji, ki so videti kot bele do svetlorjave lise na hrbtu ali prsih. Tu gre za glivično okužbo, ki povzroča srbenje, koži pa preprečuje, da bi porjavela.

Lišaji – kakšen je potek zdravljenja?

Lišaji

Lišaji so, kot smo že omenili, glivična okužba, zato jih je potrebno zdraviti s protiglivičnimi zdravili, najpogosteje s kremami. Kreme ubijajo glivice, ki so okužbo povzročile, ter koži omogočijo, da postane spet lepa in zdrava. Protiglivična zdravila so različna, saj vsebujejo različne aktivne učinkovine.

V primeru, da lišaji prekrivajo večje površine kože in kljub mazanju s protiglivično kremo ne boste opazili izboljšanja, vam svetujemo, da se obrnete na svojega zdravnika. Le-ta vam bo znal svetovati, kakšno bo ustrezno zdravljenje za vas.

Pred začetkom zdravljenja bo zdravnik s pomočjo laboratorijske preiskave ugotovil, s katerim povzročiteljem ima opravka. Tako bo lahko izbral najustreznejšo obliko zdravljenja. Glivični lišaji se lahko zdravijo na 3 načine: sistemsko, lokalno ali kombinirano. Ker lokalni antimikotiki (kreme) pogosto niso dovolj učinkoviti v boju s trdovratnimi glivicami, je večkrat potrebno še sistemsko zdravljenje s tabletami.

Lišaji – kako preprečiti njihov nastanek?

Že star pregovor pravi, da je bolje preprečiti kot zdraviti, zato si poglejmo, na kakšne načine lahko poskrbite, da se lišaji sploh pojavijo. Pri tem naj še enkrat napišemo, da so glivični lišaji izredno nalezljivi, zato je res potrebna velika previdnost.

 • Najprej morate seveda poskrbeti za ustrezno telesno higieno – se pravi za redno umivanje rok, saj tako preprečite širjenje okužbe.
 • Vsak član družine naj uporablja svojo brisačo, oblačila in krtače za lase.
 • Poleg tega poskrbite tudi za čistočo skupnih prostorov v šolah, telovadnicah ali garderobah.
 • Poskusite se izogibati prevelikemu potenju, zato poskrbite, da vaša koža ne bo preveč vlažna in topla.
 • Domače živali peljite k veterinarju. Le-ta naj jih pregleda, če morda trpijo zaradi glivične okužbe.
 • Ko obiščete javni bazen ali savno, nosite posebne natikače.
 • Izogibajte se vlagi in visokim temperaturam.
 • Če veliko močite roke, uporabljajte posebne rokavice, po delu pa si roke dodobra posušite.
 • Izogibajte se oblačil, ki niso zračna. Posezite po bombažnih oblačilih.
 • Če že imate glivično okužbo, natančno upoštevajte navodila zdravnika.

Pripravila Monika M.