• 18.73C Novo mesto
 • 15:33
 • Tor, 29.09.2020

Masaža je dotik, ki vpliva na telo, dušo in um

Masaža je bila že od nekdaj naravno ljudsko zdravilo, saj so jo poznale prav vse civilizacije tako na vzhodu kot tudi na zahodu. Je nedvomno eden izmed najbolj priljubljenih načinov za sprostitev celega telesa.  Žal se še vedno preveč ljudi odloči za masažo šele takrat, ko jih že muči neznosen glavobol ali pa trpijo zaradih neznosnih bolečin v mišicah. Zato vam priporočamo, da naj masaža postane vaša stalnica, ki si jo privoščite redno, se pravi vsak mesec.

Masaža

Masaža je nedvomno eden izmed najlažjih načinov, s katerimi pridobimo in ohranimo svoje zdravje. Po definiciji je masaža delovanje mehaničnih in mehkih struktur na človeško telo, vse z namenom preprečevanja ali blaženja bolečine, slabega počutja, stresa in podobno. Tu gre torej za umetnost dotika – tisti, ki masira, je pravzaprav nekakšen umetnik. Pomen človeškega dotika je neizmeren: daje občutek negovanja, občutek bližine sočloveka, sprejetosti, sproščanja ter zaupanja.  

Zgodovina masaže

Masaža je poznana že od nekdaj. Lahko napišemo to, da je bil njen razvoj na vzhodu ves čas neprekinjen, na zahodu pa je imela svoje vzpone in padce. Kot primer naj navedemo srednji vek, kjer je niso izvajali javno, nato pa je svoj razcvet spet doživela v času renesanse.

Standardno oziroma švedsko masažo sta v drugi polovici 18. stoletja uvedla Šved Henrik Ling in Nemec dr. Matzgar. Zelo hitro se je razširila prav po vsej Evropi. V 20. stoletju pa sta se začeli razvijati še rehabilitacijska masaža in športna masaža. V Sloveniji je do masažnega buma prišlo po letu 1990: najprej je prevladovala klasična zahodna masaža, kasneje pa so svojo pot v našo deželo našle tudi vzhodnjaške tehnike.

Masaža je dotik, ki vsebuje različne masažne prijeme

 • Tako poznamo glajenje, pri katerem s celotno površino dlani delamo velike kroge po telesu.
 • Udarjanje je metoda, ko z zaokroženimi dlanmi, s stranjo, kjer je mezinec, ali pa s pestmi udarjamo po mehkem tkivu človeškega telesa.
 • Mišični prijemi se uporabljajo na velikih mišičnih predelih – tilniku, ramenih, lakteh, zadnjici, mečih, stegnih, … Te dele gnetemo, rahlo ovijamo in vlečemo.
 • Drgnjenje pa poteka tako, da s palci ali konicami prstov izvajamo pritisk na predele ob hrbtenici, na dlani, podlakti, stopalih in obrazu.

Masaža in njene vrste

Masaža

Klasična oziroma švedska masaža

Ta vrsta masaže sega že v 18. stoletje in se lahko pohvali s tem, da je ena izmed najbolj naravnih metod zdravljenja in ohranjanja zdravja. Blagodejno vpliva na splošno dobro počutje, izboljšuje krvni pritisk, umirja živčke ter sprošča mišice.

Refleksna masaža stopal

Razvila se je iz starodavnega ljudskega znanja. Pri njej masiramo določene refleksne cone na stopalih, saj je stopalo odsev človeškega fizičnega telesa. Tako lahko na stopalu najdemo cono za prav vsak organ, okostje, mišice, živčni sistem, … in tako naprej. Z masažo con učinkovito sproščamo energetske pretoke v telesu in vplivamo na dobro počutje.

Terapevtska masaža

Ta predstavlja sistem, ki sloni na principu fiziologije, nevrologije in biomehanike. Uporablja se za zdravljenje po poškodbah in za lajšanje bolečin.

Športna masaža

Osredotoča se na posebne mišične skupine, ki so aktivne pri določeni vrsti športa. Pripravlja in ohranja športnikovo formo ter izboljša psihofizično stanje, odpravlja pa tudi možne poškodbe.

Tajska masaža

Predstavlja eno izmed oblik tradicionalne tajske medicine. Vsebuje počasne metode blagega pritiskanja, vlečenja ter raztezanja ter tako lajša bolečine v mišicah ter sprošča različne napetosti v telesu. Poleg tega povečuje tudi gibljivost telesa.

Masaža z vročimi olji

Takšna masaža sprošča utrujene mišice in povečuje prekrvavitev. Na koncu se bo vaše telo napolnilo z novo energijo in spet boste kos vsakodnevnim izzivom.

Masaža z masažnimi svečkami

Takšna vrsta masaže poteka z lepo dišečimi masažnimi svečkami, pri tem pa sprošča napetost, utrdi in poživi telo ter nenazadnje odpravi tudi utrujenost.

Masaža z vročimi kamni

Je alternativa za klasično masažo. Pri njej se uporabljajo gladki kamni, ki jih polagamo na osrednje točke telesa.

Zdravilni učinki masaže

Masaža

Dotik ima na človeško telo izredno blagodejne učinke. Daje občutek topline ter se uvršča med najprijetnejše načine za sprostitev. Obenem pa vpliva tudi na naše zdravje. Pospešuje kroženje krvi in limfe, blaži napetost v mišicah, pomaga pri zadrževanju tekočin v telesu ter otrdelosti ter vpliva na hitrejšo regeneracijo telesa. Številne vzhodnjaške masaže se osredotočajo tudi na pretok življenjske energije, zato masaža deluje tako na telo kot tudi dušo in um.

Masaža:

 • Pospešuje regeneracijo mišic, ki zaradi nepravilne drže in večurnega sedenja izgubijo svojo elastičnost in moč. Mišicam se povrne prožnost, prepreči se nastajanje različnih zatrdlin.
 • Poskrbi za razstrupljanje telesa. Pore se zaradi segrevanja odprejo, skozi njih pa se izločijo takšni ali drugačni strupi. Masaža je zelo priporočljiva za neaktivne ljudi, ki se ne potijo dovolj.
 • Pomlajuje kožo. Z masažo namreč odstranjujemo roževinaste plasti odmrlih celic, ki koži preprečujejo, da diha.
 • Pospešuje presnovo. Masaža pospeši cirkulacijo krvi in segrevanje mišic, zato ugodno vpliva na številne prebavne procese. Priporočamo masažo trebušnega dela.
 • Uravnava krvni pritisk, saj deluje antistresno in sprošča.
 • Odpravlja stres.
 • Krepi imunski sistem.

 • Globinsko sprošča.

 • Viša raven energije.

 • Izboljša gibljivost sklepov.

 • Stimulira notranje organe.

 • Blaži bolečine, kot so glavoboli, menstrualne bolečine, bolečine v hrbtenici, …).

 • Povečuje koncentracijo.

 • Omogoča hitrejše okrevanje po operaciji.

Pripravila: Monika Mrše

 

 

 

 

Masaža je dotik, ki vpliva na telo, dušo in um
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.