• C Novo mesto
  • 02:25
  • Čet, 29.02.2024

Matcha čaj

Matcha čaj je vrsta japonskega zelenega čaja. To namreč ni čaj v obliki, kot smo je vajeni, ampak so zeleni lističi čaja zmleti v zelen prah. Matcha čaj ima specifičen oreškast okus z rahlo grenko noto. Temnejši in bogatejši je odtenek zelene barve čaja, močnejšo aromo ima. Pohvali se lahko s številnimi blagodejnimi lastnostmi, o katerih bomo pisali v nadaljevanju članka.

Matcha čaj je bogat z antioksidanti

Antioksidanti so čudovite hranilne snovi in encimi, ki so odgovorni za boj proti negativnim vplivom UV sevanja. Ker se borijo proti prostim radikalom, nas obdarijo z mladostno kožo ter varujejo pred številnimi sodobnimi boleznimi. Antioksidante najdemo v surovem sadju, zelenjavi in temni čokoladi. Ne smemo pa pozabiti tudi na matcha čaj – samo ena skodelica tega izvrstnega čaja nudi 5-krat več antioksidantov kot katerakoli druga hrana ali pijača.

Matcha čaj ima veliko katehinov in epigalokatehin galatov

Matcha čaj ima veliko katehinov in epigalokatehin galatov

Antioksidanti se med seboj razlikujejo. Matcha čaj vsebuje posebne organske spojine, ki se imenujejo katehini. Ti najmočnejši antioksidanti se lahko pohvalijo s številnimi blagodejnimi vplivi. Eden izmed teh antioksidantov je prav epigalokatehin galat, ki ga je v matcha čaju kar 60 odstotkov. Naravnost odlično se obnese v boju proti raku. Z raziskavami so dokazali, da matcha čaj vsebuje 100-krat več teh antioksidantov kot katerikoli drug čaj.

Matcha čaj učinkovito pomirja

Matcha čaj že stoletja pijejo budisti, saj pitje čaja pomirja, pri tem pa človek ostane skoncentriran in miselno aktiven. Zasluga za to gre prav aminokislini L-Teanin, ki jo vsebujejo listki matcha čaja. L-Teanin pospešuje produkcijo alfa valov v možganih, kar privede do sprostitve, ne da bi bili pri tem omotičeni.

Matcha čaj izboljšuje spomin in koncentracijo

L-Teanin spodbuja tudi produkcijo dopamina in serotonina. Ti dve spojini izboljšujeta razpoloženje in spomin, poleg tega pa sta zaslužni tudi za več koncentracije.

Matcha čaj kuri kalorije.

Matcha čaj daje energijo ter povečuje vzdržljivost

Že samuraji so pred odhodom v bitko pili matcha čaj, saj se jim je tako bistveno povečala energija. Medtem ko v zelenem čaju poživlja kofein, se lahko matcha čaj za svoj poživljajoč učinek zahvali kombinaciji drugih snovi. Ti učinki trajajo kar 6 ur potem, ko popijemo skodelico tega čaja. Matcha čaj zagotavlja dobro, čisto energijo, brez nezaželenih stranskih učinkov.

Matcha čaj kuri kalorije

S pitjem matcha čaja se pospeši metabolizem, telo pa kuri kalorije veliko hitreje kot običajno. Pri tem pa je dobra novica tudi to, da pitje matcha čaja ne povzroča nobenih negativnih posledic, kot sta na primer povišan srčni utrip in visok krvni pritisk.

Matcha čaj razstruplja telo

Matcha čaj zaradi posebnega postopka pridobivanja vsebuje izredno veliko klorofila. Le-ta da čaju prekrasno zeleno barvo, še pomembneje pa je to, da deluje kot močan razstrupljevalec, ki iz telesa odstranjuje težke kovine in druge strupe.

Matcha čaj krepi imunski sistem

Katehini v matcha čaju imajo antibiotično delovanje, ki poskrbi za boljše splošno zdravje. Poleg tega skodelica čaja vsebuje tudi kalij, vitamin C, vitamin A, kalcij in proteine. Študije so dokazale, da te hranilne snovi okrepijo obrambno sposobnost telesa.

Matcha in holesterol

Ljudje, ki redno pijejo matcha čaj, imajo manj slabega holesterola, poviša pa se jim vrednost dobrega holesterola. S tem pa se zmanjša tudi nevarnost za nastanek različnih bolezni srca.

Pripravila: Monika M.